Storbyen Jakarta synker, og dét i rekordfart.

I løpet av de siste 25 åra har de hardest rammede områdene i den indonesiske hovedstaden sunket med over 6 meter.

Snart kan det være for seint å redde byen fra vannmassene.

En nuddelmilliardær kan nå bli redningen.

Den siste sjansen

Publisert
Sist oppdatert

Den indonesiske hovedstaden Jakarta synker opp mot 30 centimeter hvert år, skriver New York Times.

Men klimaendringene er bare en del av problemet.

For mens havet som omringer byen stiger, har innbyggernes desperasjon etter rent vann ført til framveksten av et enormt nettverk av ulovlige brønner under millionbyen.

Brønnene tapper grunnen for vann, og får landmassene til å synke gradvis.

Allerede ligger 40 prosent av Jakarta under havnivå. De over 10 millioner innbyggerne trues stadig av flom og uhåndterlige vannmengder.

Ifølge eksperter har byen fram til 2030 på seg til å finne en løsning på problemet. Ellers vil det være for sent å holde havet tilbake.

Frykter kaos

Den som har tatt på seg oppdraget med å forsyne Jakartas innbyggere med rent vann, er milliardæren Anthoni Salim. Gjennom firmaet PT Air Bersih Jakarta skal han levere vann til alle byens husholdninger.

Hvis han mislykkes, vil verdens nest største metropol kastes ut i kaos, ifølge Bloomberg.

Salim har fra tidligere av opparbeidet seg en formue på over 10 milliarder dollar, tilsvarende 109 milliarder norske kroner, gjennom en håndfull selskaper.

Et av disse er matgiganten Indofood, en av verdens største produsenter av ferdignudler, skriver Forbes.

Nå er han imidlertid klar for å håndtere vann på en annen måte, nemlig ved å modernisere Jakartas vanninfrastruktur.

Kan ikke drikkes

Oppdraget vil trolig ikke bli lett.

Mesteparten av overflatevannet i hovedstaden består av forurenset kloakk, så drikkevannet må hentes fra steder utenfor byen.

Vannet blir da renset, og deretter distribuert gjennom et nettverk av gamle rør, noen opp mot 100 år gamle. Rørene lekker. Ifølge Bloomberg går om lag 40 prosent av vannet tapt på vei til springen, og det som er igjen, blir forurenset på nytt før det rekker fram.

Flere innbyggere har derfor sett seg nødt til å tappe grunnvann fra det ulovlige brønnsystemet framfor å betale for vann som ikke kan drikkes.

Flytter hovedstaden

Trusselen om flom og kollaps har ført til at landets myndigheter har besluttet å flytte hovedstaden til øya Borneo innen 2045. Byen skal få navnet Nusantra, og skal i første omgang huse opp mot 1,9 millioner mennesker, skriver CNBC.

Flere har imidlertid pekt på at det bare er å utsette problemet, og at Jakartas øvrige 10 millioner innbyggere blir glemt.

Hvis ingenting blir gjort, risikerer de at hjemmene deres vil være oversvømte innen 2030.