Nytt mystisk flyselskap:

- Skal skape kaos

Et nytt flyselskap har dukket opp i Tyrkia. Flere kobler det til Vladimir Putin, og mener det skal brukes i et hybridangrep mot Vest-Europa. Selskapet nekter derimot for å ha koblinger til Russland.

NYOPPRETTET: Flyselskapet Southwind Airlines ble grunnlagt kort tid etter Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Rüdiger Wölk / Imago
NYOPPRETTET: Flyselskapet Southwind Airlines ble grunnlagt kort tid etter Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Rüdiger Wölk / Imago Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det tyrkiske flyselskapet Southwind Airlines sin første flygning mellom Istanbul og Minsk tar av klokka 05.20 lørdag morgen, melder den tyske avisa Bild.

Men ifølge avisa er flyselskapet bare tyrkisk på papiret.

Egentlig er det Russland som står bak, skriver de. Målet skal være å frakte flyktninger inn i Belarus til en billig penge.

Alt dette skal være en del av Putins plan om å føre EU ut i en politisk krise.

Overfor Børsen avviser derimot selskapet disse påstandene.

Lanserer ny direkterute

Polske sikkerhetsmyndigheter advarer nå om «et nytt, organisert rush av flyktninger via Russland og Hviterussland», skriver Bild.

Ifølge opplysninger til avisa skal det nye flyselskapet Southwind Airlines være en del av dette.

Det var fredag at hviterussiske myndigheter kunngjorde nyheten om at flyselskapet lanserer direktefly mellom storbyene Minsk og Istanbul.

Prisen for reisen ligger på 700 hviterussiske rubler - rett i overkant av 2100 norske kroner.

Kobles til Russland

Selskapet har sitt hovedkvarter i byen Antalya i Tyrkia. Mye tyder imidlertid på at Southwind har koblinger til Russland, skriver avisa.

Flyselskapet ble nemlig grunnlagt kort tid etter Russlands invasjon av Ukraina, og størsteparten av flyflåten og av de ansatte, skal komme fra det Moskva-baserte flyselskapet Nordwind Airlines.

Southwind Airlines skal samtidig være eid av et russisk ektepar med tilknytning til Tyrkia gjennom selskapet Pegas Touristik.

Nå anklages flyselskapet for å være en del av Vladimir Putins nye hybridoperasjon mot Vest-Europa.

Avviser påstander

I en e-post til Børsen avviser Southwind Airlines disse påstandene.

«Southwind Airlines er ikke involvert i noen form for kriminell virksomhet og utfører alle sine flygninger i samsvar med sanksjonslover og lokal lovgivning,» skriver selskapet.

De presiserer at selskapets eier er en tyrkisk statsborger, og hevder at det ikke finnes koblinger til det russiske selskapet Pegas Touristik.

Det skal heller ikke finnes bindinger til flyselskapet Nordwind, ifølge selskapet.

«Southwind Airlines opererer i samsvar med eksportregelverket i USA, EU og Storbritannia. Southwind Airlines flyr ruteflyvninger til Hviterussland, og ingen av Southwind-flyene som flyr til Hviterussland, er kontrollert eller chartret av hviterussiske eller russiske selskaper eller borgere,» skriver selskapet videre.

- Skal skape politisk krise

Den hviterussiske oppsisjonsavisa Nexta skriver at Russland «grunnla et falskt flyselskap for å frakte migranter til Europa via Hviterussland».

Migranter som kommer til Hviterussland, kan derfra ta seg lengre inn i EU og skape en politisk krise, skriver Bild.

Dette vil derimot ikke være første gang Putin anklages for å bruke flyktninger i et slikt hybridangrep, skriver Aftonbladet.

For kort tid siden måtte Finland stenge grensene mot Russland etter mistanke om at russiske myndigheter sendte flyktninger til grensa.