- Skal sparkes

Det er ingen grunn til å løpe til banken for å ta ut pengene sine, lyder president Joe Bidens beskjed til amerikanerne.

TALER: Joe Biden forsikrer amerikanerne om at pengene i banken er trygge. Foto: Saul Loeb / AFP
TALER: Joe Biden forsikrer amerikanerne om at pengene i banken er trygge. Foto: Saul Loeb / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kollapsen i Silicon Valley Bank (SVB) fredag forrige uke har vakt voldsom internasjonal oppsikt og rystet verdens finansmarkeder.

SVB, som spesialiserer seg på lån til teknologiselskaper, var den største banken til å gå over ende siden finanskrisen i 2008.

Mandag forsikrer president Joe Biden amerikanerne om at pengene i banken er trygge. Men sjefene som styrer dem i grøfta, sitter ikke trygt.

- Pengene er trygge

Biden kom med en kort uttalelse mandag for å forsikre amerikanerne om at de kan stole på banksystemet, selv om Silicon Valley Bank kollapset.

- Pengene deres er trygge. Det er ingen grunn til at folk skal løpe ned bankene for å ta ut pengene sine, sier presidenten.

Han lover samtidig at ingen skattepenger skal brukes til å dekke tapene. Kundenes innskudd er beskyttet gjennom innskuddsgarantien, som bankene betaler inn til. Myndighetene har også garantert for innskudd utover den vanlige garantigrensen på 250.000 dollar.

- Skal sparkes

Samtidig sier Biden at verken banksjefer eller investorer skal beskyttes.

- Banksjefene skal sparkes. Når bankgarantifondet må gå inn og overta, skal ikke ledelsen få fortsette å jobbe der. Og investorene har tatt en bevisst risiko. Når det går dårlig, taper de penger. Sånn fungerer kapitalismen, understreker presidenten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer