- Skal sparkes

Det er ingen grunn til å løpe til banken for å ta ut pengene sine, lyder president Joe Bidens beskjed til amerikanerne.

TALER: Joe Biden forsikrer amerikanerne om at pengene i banken er trygge. Foto: Saul Loeb / AFP
TALER: Joe Biden forsikrer amerikanerne om at pengene i banken er trygge. Foto: Saul Loeb / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kollapsen i Silicon Valley Bank (SVB) fredag forrige uke har vakt voldsom internasjonal oppsikt og rystet verdens finansmarkeder.

SVB, som spesialiserer seg på lån til teknologiselskaper, var den største banken til å gå over ende siden finanskrisen i 2008.

Mandag forsikrer president Joe Biden amerikanerne om at pengene i banken er trygge. Men sjefene som styrer dem i grøfta, sitter ikke trygt.

- Pengene er trygge

Biden kom med en kort uttalelse mandag for å forsikre amerikanerne om at de kan stole på banksystemet, selv om Silicon Valley Bank kollapset.

- Pengene deres er trygge. Det er ingen grunn til at folk skal løpe ned bankene for å ta ut pengene sine, sier presidenten.

Han lover samtidig at ingen skattepenger skal brukes til å dekke tapene. Kundenes innskudd er beskyttet gjennom innskuddsgarantien, som bankene betaler inn til. Myndighetene har også garantert for innskudd utover den vanlige garantigrensen på 250.000 dollar.

- Skal sparkes

Samtidig sier Biden at verken banksjefer eller investorer skal beskyttes.

- Banksjefene skal sparkes. Når bankgarantifondet må gå inn og overta, skal ikke ledelsen få fortsette å jobbe der. Og investorene har tatt en bevisst risiko. Når det går dårlig, taper de penger. Sånn fungerer kapitalismen, understreker presidenten.

Han sier regjeringen også vil jobbe for å redusere faren for at noe lignende skal skje igjen.

Børsskrell

SVB-hendelsen har ført til markedsuro og store svingninger på børser rundt om i verden. Ved børsåpning på Wall Street 14.30 mandag norsk tid pekte de ledende indeksene nedover, og særlig bankaksjer var rammet.

First Republic Bank leder an et bredt fall blant bankaksjene, med et fall på hele 65 prosent, skriver CNBC. Flere stuper også markant: PacWest faller 42 prosent, Western Alliance Bancorp er ned 70 prosent. Giganter som Bank of America og Charles Schwab faller henholdsvis 6 og 18 prosent, ifølge kanalen.

Indeksene har hentet seg noe inn siden starten på handelsdagen. Litt etter klokka 15 var S&P 500 ned 0,4 prosent, mens Nasdaq har nær flat utvikling. Dow Jones faller 0,1 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer