- Skal sparkes

Det er ingen grunn til å løpe til banken for å ta ut pengene sine, lyder president Joe Bidens beskjed til amerikanerne.

TALER: Joe Biden forsikrer amerikanerne om at pengene i banken er trygge. Foto: Saul Loeb / AFP
TALER: Joe Biden forsikrer amerikanerne om at pengene i banken er trygge. Foto: Saul Loeb / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kollapsen i Silicon Valley Bank (SVB) fredag forrige uke har vakt voldsom internasjonal oppsikt og rystet verdens finansmarkeder.

SVB, som spesialiserer seg på lån til teknologiselskaper, var den største banken til å gå over ende siden finanskrisen i 2008.

Mandag forsikrer president Joe Biden amerikanerne om at pengene i banken er trygge. Men sjefene som styrer dem i grøfta, sitter ikke trygt.

- Pengene er trygge

Biden kom med en kort uttalelse mandag for å forsikre amerikanerne om at de kan stole på banksystemet, selv om Silicon Valley Bank kollapset.

- Pengene deres er trygge. Det er ingen grunn til at folk skal løpe ned bankene for å ta ut pengene sine, sier presidenten.

Han lover samtidig at ingen skattepenger skal brukes til å dekke tapene. Kundenes innskudd er beskyttet gjennom innskuddsgarantien, som bankene betaler inn til. Myndighetene har også garantert for innskudd utover den vanlige garantigrensen på 250.000 dollar.

- Skal sparkes

Samtidig sier Biden at verken banksjefer eller investorer skal beskyttes.

- Banksjefene skal sparkes. Når bankgarantifondet må gå inn og overta, skal ikke ledelsen få fortsette å jobbe der. Og investorene har tatt en bevisst risiko. Når det går dårlig, taper de penger. Sånn fungerer kapitalismen, understreker presidenten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.