Skal ta superrike russere

Storbritannia og resten av Vesten forbereder økonomiske sanksjoner mot Russland. I Storbritannia skal oligarkene få kjenne det på pungen.

OLIGARKER: Nå skal de britiske myndighetene gå etter oligarker som oppholder seg i Storbritannia. Mange av dem har tihold i London. Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB
OLIGARKER: Nå skal de britiske myndighetene gå etter oligarker som oppholder seg i Storbritannia. Mange av dem har tihold i London. Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB Vis mer
Publisert

Etter at Russland plasserte 100 000 soldater på grensa mot Ukraina, frykter mange at de planlegger en invasjon av Ukraina, selv om russerne avviser dette på det sterkeste.

For å presse russerne til å holde seg unna, planlegger Vesten tøffe økonomiske sanksjoner mot Russland og bedrifter og folk med tilknytning til Kreml.

«Gullvisum»

Men den progressive tenketanken Center for American Progress, som har tette bånd til Biden-administrasjonen, sår tvil om Storbritannias vilje og evne til å trå helhjertet til, ifølge The Independent.

«Spesielt Storbritannia har blitt et viktig knutepunkt for russiske oligarker og deres rikdom, med London som har fått tilnavnet 'Londongrad'. Å rykke opp Kreml-tilknyttede oligarker vil være en utfordring gitt de nære båndene mellom russiske penger og Storbritannias regjerende konservative parti, pressen og landets eiendoms- og finansindustri», lyder bekymringsmeldingen fra tenketanken.

Gjennom åra har mer enn 700 russiske rikinger sikret seg opphold i Storbritannia gjennom en «gullvisum»-ordning, ifølge The Guardian.

Ordningen, som ble lansert i 2008, gir søkere som kan bidra med en minimumsinvestering på to millioner pund retten til opphold i Storbritannia. På et seinere tidspunkt kan de også søke om fullt statsborgerskap og pass.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.