Sanksjonerer nye oligarker:

- Skal være hensynsløse

Storbritannia har oppført sju nye oligarker på sanksjonslista.

ADVARER OLIGARKENE: Storbritannias statsminister Boris Johnson med knallhardt budskap til oligarkene. Foto: Jessica Taylor/AFP/NTB
ADVARER OLIGARKENE: Storbritannias statsminister Boris Johnson med knallhardt budskap til oligarkene. Foto: Jessica Taylor/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Storbritannia, EU og USA har de siste ukene sanksjonert en rekke russiske selskaper og individer i forbindelse med invasjonen av Ukraina. Førstnevnte har nå oppført sju nye oligarker, flere av dem med angivelige tette bånd til Putin og stor innflytelse, for ikke å snakke om formue.

Blant dem er oljemilliardæren Roman Abramovitsj, som eier fotballklubben Chelsea.

Personene på lista har vært mye omtalt de siste ukene. Oleg Deripaska er fra 2018 sanksjonert av USA, og er tidligere ransakt av FBI, og er anklaget for å ha forsøkt å påvirke USA-valget i 2016.

Deripaska er koblet til flere luksuseiendommer i USA og Storbritannia.

I Surrey i England skal han eie Hamstone House, en Art Deco-bygning fra 1937, som ifølge Tatler skal ha vært hertuginne Wallis Simpsons favorittsted. Cliff Richards, Tom Jones og John Lennon skal også ha oppholdt seg på eiendommen, som strekker seg over åtte hektar.

INNERSTE KRETS: Oleg Deripaska skal ha svært tette forbindelser med Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/NTB
INNERSTE KRETS: Oleg Deripaska skal ha svært tette forbindelser med Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/NTB Vis mer

Han skal også eie en bolig i London med sju soverom, hjemmekino og et tyrkisk dampbad. Han eier også superyachten «Clio» som skal ha seilt til en trygg havn på Maldivene - som ikke har utleveringsavtale.

Deripaska er en av få oligarker som har gått ut offentlig og bedt om fred i Ukraina. Tidligere denne uka uttalte han seg om den økonomiske krisa i Russland, og spådde at den ville være alvorlig i minst tre år, ifølge The Wall Street Journal.

Igor Setsjin omtales som Putins høyre hånd, og er tidligere visestatsminister i Russland.

Nikolaj Tokarev er også oppført. Han er president av det russiske rørselskapet Transneft, og har bakgrunn som KGB-offiser. Han tjenestegjorde med Putin på 80-tallet.

Både Setsjin og Tokarev står allerede på EUs sanksjonsliste. Franske myndigheter har allerede beslaglagt Setsjins hundremillionersyacht.

Bankmann Andrej Kostin, energisjef Aleksej Miller og forretningsmann Dmitri Lebedev er nye på Storbritannias svarteliste.

«Som en del av Storbritannias ledende forsøk på å isolere Putin og dem rundt ham blir disse oligarkene, som har en samlet formue på rundt 15 milliarder pund, får de midlene sine i Storbritannia fryst, de nektes å reise her og ingen britisk borger eller selskap kan gjøre forretninger med dem», skriver regjeringen i en pressemelding.

MARERITT: Krigsekspert John W. Spencer tror forsøket på å erobre Kyiv blir et levende mareritt for russerne. Video: Dagbladet TV Vis mer

Statsminister Boris Johnson sier at det ikke vil være noen «trygge havner for dem som har støttet Putins hensynsløse angrep på Ukraina».

- Dagens sanksjoner er det seineste steget i Storbritannias urokkelige støtte for det ukrainske folket. Vi skal være hensynsløse i jakten på dem som muliggjør drap på sivile, ødeleggelser av sykehus og ulovlig okkupasjon av selvstendige allierte, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer