Alina Habba

Skandale-advokaten truet med fengsel

Det siste året er Donald Trumps advokat, Alina Habba, blitt en svært profilert figur i kretsen rundt ekspresidenten. Samtidig får hun ramsalt kritikk av dommere og andre juridiske eksperter.

LOJAL: Advokaten Alina Habba representerer USAs tidligere president, Donald Trump, i noen av de mest personlige søksmålene mot ham. Foto: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
LOJAL: Advokaten Alina Habba representerer USAs tidligere president, Donald Trump, i noen av de mest personlige søksmålene mot ham. Foto: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP Vis mer
Publisert

Kort fortalt

  • Donald Trumps advokat, Alina Habba, har det siste året blitt en profilert figur i Trumps krets.
  • Hun har forsvart Trump i flere rettssaker, blant annet i bedragerisaken hvor han er saksøkt for 370 millioner dollar og i erstatningssøksmålene fra skribenten E. Jean Carroll hvor Trump må betale 83,3 millioner dollar
  • Habba har imidlertid fått kritikk fra dommere og juridiske eksperter for sin opptreden i retten.
  • Hun har blant annet irritert dommerne i begge rettssakene, og har blitt truet med fengsel for å ignorere dommerens beslutninger og grunnleggende regler for rettsprosedyrer.

NEW YORK (Børsen): Det siste året har Habba (39) vist seg som en særdeles lojal støttespiller for Trump (77) gjennom bedragerirettssaken hvor han er saksøkt for 370 millioner dollar og i erstatningssøksmålene fra skribenten E. Jean Carroll.

Fredag kveld kom dommen i den sistnevnte saken. Trump gikk på et massivt nederlag og må ut med 83,3 millioner (om lag 866 millioner kroner) i erstatning for ærekrenkelser.

Rasende

Selv svarte Trump med rasende meldinger på plattformen sin Truth Social hvor han anklaget president Joe Biden for å stå bak det hele.

Like etter dommen var lest opp, kom Habba ut til pressen. Hun så ut til å være nesten like opprørt som klienten sin og hevdet også at Trump blir utsatt for en politisk heksejakt.

- Jeg har sittet i rettssak etter rettssak i New York. Dette skjer fordi Trump leder på meningsmålingene. Jeg angrer ikke på at jeg representerer Trump. Jeg er stolt over å representere ham, sier Habba.

Deretter hevdet hun at hun ikke hadde fått legge fram bevisene hun ville, og hun hevdet at rettssapparatet hadde begått overtramp mot Trump.

Høye hæler

Mange har lagt merke til Habba det siste året.

Hver dag ankommer hun rettslokalene på nedre Manhattan i elegante antrekk og på høye hæler. I retten framstår Habba glamorøs og selvsikker. Hun snakker også på en måte som Trump tydelig gir uttrykk for at han setter pris på. Blant annet sørger hun hele tida for å gi ham indirekte komplimenter i sine innlegg ved for eksempel å understreke hvor hardt hun mener han jobbet som president.

I rettslokalene sitter hun alltid nærmest Trump av advokatene hans. Mens andre vitner eller holder innlegg i retten lener ekspresidenten seg stadig mot henne og utveksler ord.

Samtidig har Habba sørget for å irritere dommerne i begge de to rettssakene, Arthur Engoron og Lewis Kaplan, kraftig ved flere anledninger.

USAs tidligere president, Donald Trump, er i dag i retten i New York for å vitne i saken hvor han er saksøkt for omfattende bedrageri gjennom ti år. Dagbladets korrespondent Vegard Kvaale har vært inne i rettssalen. Vis mer

Voldtekt

Denne uka har hun forsvart Trump i søksmålet fra E. Jean Carroll for ærekrenkelser.

Dette er den andre rettssaken mellom de to. I den forrige rettssaken i fjor fant en jury at Trump begikk seksuelle overgrep mot Carroll i et prøverom i et varemagasin på 1990-tallet. Dommeren i saken beskrev overgrepet som en voldtekt, og Trump måtte betale fem millioner dollar i erstatning.

I RETTEN: Donald Trump sammen med advokatenene sine Chris Kise (t.v.) og Alina Habba under sluttprosedyren i bedragerisaken mot ekspresidenten i New York. Foto: POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
I RETTEN: Donald Trump sammen med advokatenene sine Chris Kise (t.v.) og Alina Habba under sluttprosedyren i bedragerisaken mot ekspresidenten i New York. Foto: POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP Vis mer

Deretter skal Trump ifølge det nye søksmålet likevel ha fortsatt å ærekrenke henne. Det hele ente med et massivt nederlag

Gjennom rettssaken har dommeren, Lewis Kaplan, slått hardt ned på henne for å ignorere hans tidligere beslutninger, for ikke å kryssforhøre vitner på en skikkelig måte og for å ignorere grunnleggende regler for hvordan beviser skal legges fram for retten.

Truet med fengsel

Da hun holdt sin sluttprosedyre fredag eksploderte dommeren, Lewis Kaplan da Habba forsøkte å inkludere beviser i retten, som dommeren hadde konkludert med at ikke kunne brukes.

TRUMP: USAs tidligere president Donald Trump raser mot bedragerisaken som pågår mot ham, 4. oktober 2023. Video: Reuters Vis mer

- Unnskyld meg, men du bruker ikke det lysbildet. Punktum! sa dommeren før juryen fikk komme inn i salen, ifølge Bloomberg.

Da hun reiste seg opp for å forsøke å argumentere mot dommeren, truet han henne med fengselsstraff.

- Frøken Habba! Du er på grensa til å tilbringe tid i fengsel. Sett deg ned! sa Kaplan tydelig sint.

Før dette skal han ha gitt henne minst 14 irrettesettelser.

Juridiske eksperter mener derfor at Trumps advokat trolig kunne blitt saksøkt av klienten sin for grove feil i utøvelsen av advokatyrket i en hver annen sak enn denne.

VITNER: Donald Trump junior vitner i retten for andre gang under bedrageri-rettsaken. Reporter: Emma Dalen, Vegard Kvaale. Vis mer

Opptatt av TV

Imidlertid er det ingen grunn til å tro at Trump, som ligger svært godt an til å bli republikanernes presidentkandidat igjen i år, vil saksøke Habba. Hun gjør nemlig nøyaktig det han ønsker.

- Trump vil ha en advokat som slåss for ham i offentligheten like mye som i rettssalen, sier presidenten for West Coast Trial Lawyers, Neama Rahmani, til Business Insider.

CNN og andre amerikanske medier har skrevet om hvordan Trump tidligere har valgt advokater utfra hvem han mener vil klare seg bra på TV. Dette mener juridiske eksperter også er tilfellet nå.

- Kaplans utvekslinger med Habba ser ut til å fokusere mindre på faktisk diskutable temaer knyttet til avanserte taktikker, og handler mer om dommerens frustrasjon med ting som ville vært usannsynlig at en erfaren advokat ville gjort, sier jusprofessor Kris Frankling ved New York Law School til Business Insider.

Habba ble hyret inn av Trump i 2021 til å representere ham i det opprinnelige søksmålet fra E. Jean Carroll. Hun representerte også Trump i et søksmål han gikk til mot New York Times og niesa si, Mary, over lekkede skattedokumenter.

- Politisk heksejakt

I tillegg har Habba representert ham i bedragerisøksmålet hvor justismyndighetene i New York har saksøkt Trump for å blåse opp verdien av sine eiendeler over mange år for å få gunstigere lån og forsikringer. De krever at han betaler en erstatning på 370 millioner dollar og at han mister retten til å drive forretningsvirksomhet i New York.

Dommeren har allerede konkludert med at Trump har begått grovt bedrageri, og spørsmålet er bare hvor streng straffen vil bli. En beslutning i saken er ventet i neste uke.

Selv omtaler Trump alle rettssakene han er omringet av som en politisk heksejakt.

- Habba snakker til velgerne, ikke bare til dommer og jury, sier Rahmani og påpeker at Trump i utgangspunktet har en dårlig sak mot E. Jean Carroll.

- Han er allerede funnet skyldig i å begå seksuelt overgrep mot Carroll, så det er bare et spørsmål om erstatning. Det er ikke mange gode skrankeadvokater som ville hoppet på den granaten.

Deltok på politisk fest

Det er også tydelig at Habba er blitt en svært sentral del av den indre kretsen rundt Trump. Tirsdag ble det avdekket av hun var på Trumps seiersfest etter primærvalget i New Hampshire til tross for at hun få timer tidligere hadde bedt retten i New York om en utsettelse i saken fordi hun hadde blitt eksponert for covid og hadde feber.

- Ankom nettopp president Trumps seiersfest og traff på den vidunderlige Alina Habba. Alina er President Trumps rockestjerne-advokat og en enorm inspirasjon for meg, skrev Trump-tilhengeren Dylan Quattrucci på Instagram sammen med et bilde av seg selv og Habba.

Quattrucci er en tidligere Trump-medarbeider. Han var også en av de tusenvis av Trump-tilhengerne som gikk til et voldelig angrep på Kongressen 6. januar 2021, ifølge The Independent.

Han la ut flere bilder fra festen, men kort tid før NBC News fortalte offentligheten at Habba var i lokalet, la han ut en video av at han ble kastet ut.

- Jeg ble nettopp sparket ut av Trumps seiersfest for absolutt ingen grunn. Jeg sto og snakket med andre Trump-tilhengere da jeg ble spurt om å dra og dyttet ut av lokalet. Dette er hvordan de behandler lojalitet. Hvis president Trump bare hadde visst hvordan hans mest lojale og dedikerte tilhengere blir behandlet av staben hans, sier Quattrucci i videoen.

Representerte realitystjerne

Habba har hatt en kometkarriere de siste åra. Hun gikk ut fra Widener University Commonwealth Law School i Pennsylvania i 2011. Ifølge hennes egen LinkedIn-profil jobbet hun deretter i flere små advokatfirmaer før hun grunnla sitt eget, Habba, Madaio & Associats LLP i 2020. På et tidspunkt var hun også husjurist for et selskap som drev parkeringshus, ifølge Washington Post.

Hennes mest profilerte sak før hun kom inn i Trumps sfære, var da hun representerte realitykjendisen Siggy Flicker fra «Real Housewives of New Jersey».

Flicker hevdet at hun ble stengt ute fra Facebook etter at hun gratulerte Trumps ektefelle, Melania Trump, med dagen. Habba sendte et brev til Facebook på Flickers vegne, men mediegiganten ser ut til å ha ignorert brevet. Habba forfulgte heller aldri saken videre gjennom et søksmål eller på annet vis.