Bankkrisa:

Skandalebanken: Diktatorer, narkotika og milliardtap

Etter ei uke i dyp krise, ble det klart at Credit Suisse kjøpes opp av rivalen. Skandalene har fulgt den sveitsiske storbanken i flere tiår.

KRISERAMMET: Den ene skandalen etter den andre har rammet den sveitsiske storbanken, som denne uka fikk problemer igjen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRISERAMMET: Den ene skandalen etter den andre har rammet den sveitsiske storbanken, som denne uka fikk problemer igjen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Credit Suisse har vært et saktegående bilkrasj i flere år, skriver sjef for investeringer i Bleakley Financial Group, ifølge CNN.

Denne uka har den sveitsiske storbanken, som omtales som en «global systemviktig bank», igjen havnet i søkelyset etter bankkollapsene i USA.

Søndag kveld ble det klart at UBS kjøper krisebanken for aksjer verdt cirka 34,7 milliarder kroner.

Credit Suisses problemer kan ikke direkte knyttes til årsaken bak bankkollapsene i USA, men problemene eskalerte på omtrent samme tidspunkt som de amerikanske bankene Silicon Valley Bank og Signature veltet.

Kursras

Onsdag raste storbankens aksjer 24 prosent, etter banken tirsdag avslørte at deres revisor, PwC, har avdekket «vesentlige svakheter» i bankens finansielle rapporteringskontroll.

Onsdag så styreformannen i bankens største aksjonær Saudi National Bank, som kjøpte 10 prosent av banken i fjor, at de ikke kommer til å gi banken mer finansiell assistanse.

I kjølvannet av det kom nyheten om at Credit Suisse skal låne opptil 50 milliarder sveitserfranc - rundt 577 milliarder norske kroner - av Sveits' sentralbank for å forebyggende styrke bankens likviditet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer