- Credit Suisse har vært et saktegående bilkrasj i flere år, skriver sjef for investeringer i Bleakley Financial Group, ifølge CNN.
Denne uka har den sveitsiske storbanken, som omtales som en «global systemviktig bank», igjen havnet i søkelyset etter bankkollapsene i USA.
Søndag kveld ble det klart at UBS kjøper krisebanken for aksjer verdt cirka 34,7 milliarder kroner.
Credit Suisses problemer kan ikke direkte knyttes til årsaken bak bankkollapsene i USA, men problemene eskalerte på omtrent samme tidspunkt som de amerikanske bankene Silicon Valley Bank og Signature veltet.
Kursras

- Mulig resesjon
Onsdag raste storbankens aksjer 24 prosent, etter banken tirsdag avslørte at deres revisor, PwC, har avdekket «vesentlige svakheter» i bankens finansielle rapporteringskontroll.
Onsdag så styreformannen i bankens største aksjonær Saudi National Bank, som kjøpte 10 prosent av banken i fjor, at de ikke kommer til å gi banken mer finansiell assistanse.
I kjølvannet av det kom nyheten om at Credit Suisse skal låne opptil 50 milliarder sveitserfranc - rundt 577 milliarder norske kroner - av Sveits' sentralbank for å forebyggende styrke bankens likviditet.
Skandale på skandale

Meldingsskandale i storbank
Bankkollapsen i USA kan altså ikke få skylda for Credit Suisses store problemer. Den har vært rammet av skandaler så langt tilbake som på 80-tallet, viser en oversikt The Guardian har satt sammen.
Da var Credit Suisse involvert i å oppbevare mellom fem og ti milliarder dollar, som den filippinske diktatoren Ferdinand Marcos og hans kone Imelda stjal fra landet i løpet av hans tre perioder som president.
Det viste seg seinere at den sveitsiske banken hadde åpnet kontoer for paret under de falske navnene William Saunders og Jane Ryan.
I 1995 beordret en domstol i Zürich banker, inkludert Credit Suisse, til å returnere 500 millioner dollar med stjålne penger til Filippinene.
Dette var bare starten for Credit Suisse. I åra som har fulgt har det vært den ene skandalen etter den andre.
De har blitt bøtelagt 536 millioner dollar for å med vilje ha omgått amerikanske sanksjoner mot land som Iran og Sudan mellom 1995 og 2007.
De har også flere ganger havnet i søkelyset for å ha medvirket til skatteunndragelse.
Hvitvasking

- Fører til store fall
I 2019 viklet banken seg inn i en bedriftsspionasjeskandale, og innrømmet etter hvert å ha ansatt to privatdetektiver for å overvåke to avtroppende ledere.
Det endte med en etterforskning, som førte til at konsernsjef Tidjane Thiam gikk av i 2020. En gruppe ledere skal i tillegg ha beordret overvåkning i ytterligere fem saker mellom 2016 og 2019.
I fjor sommer ble banken dømt for å ha hjulpet bulgarske narkotikasmuglere med å hvitvaske penger i 2007 og 2008.
Ifølge den sveitsiske domstolen hjalp en bankansatt kokainsmuglerligaen med å gjøre banktransaksjoner «på tross av konkrete indikasjoner vedrørende pengenes kriminelle opphav», skriver New York Times.
Banken ble dømt til å betale bøter og kompensasjon på 22 millioner sveitserfranc, og den bankansatte ble dømt til 20 måneders fengsel.
Store tap

Forlater kriserammet storbank
På tross av bøtene de er dømt til å betale i flere omganger, er ingen av disse sakene noe som går spesielt hardt utover bankens økonomi. Da var det verre med kollapsene banken var involvert i for to år siden.
I 2021 kollapset investeringsfondet til den relativt ukjente børshaien Bill Hwang, Archegos Capital Management. Han skal ha vært god for 170 milliarder dollar, men sendte sjokkbølger gjennom et samlet amerikansk finansmiljø da han tapte alt i løpet av få dager.
Her var Credit Suisse involvert, og måtte bokføre et tap på hele 5,5 milliarder dollar - over 50 milliarder norske kroner - som følge av risikoeksponeringen mot fondet.
Banken sparket ni ansatte i kjølvannet av skandalen.
Seinere på året ble banken tvunget til å suspendere 10 milliarder dollar i investormidler etter kollapsen til finansselskapet Greensil Capital. Disse pengene har banken siden jobbet intenst med å få tilbakeført.
The Guardian avslørte også i fjor at banken enten åpnet eller opprettholdt bankkontoer for en rekke lyssky kunder. Det dreide seg om alt fra menneskehandlere på Filippinene, korrupte politikere til toppsjefer som plyndret Venezuelas statlige oljefond.
Krisegrep

Kraftig refs: «Ødelegg dokumentene»
I fjor høst varslet Credit Suisse at de ville ta krisegrep, gjennom innhenting av ny kapital og ved å kutte 9000 stillinger innen 2025.
Da resultatene for fjerde kvartal i 2022 ble lagt fram i februar i år, viste tallene et underskudd på rundt 15 milliarder norske kroner. Det var det femte kvartalet på rad med røde tall for banken, skriver Bloomberg.
- Uopprettelige konsekvenser
Credit Suisses problemer sammenfaller altså med bankkollapsen i USA, noe som har ført til uro i markedene.
- Problemet til Credit Suisse reiser nok en gang spørsmålet om dette er begynnelsen på en global krise, eller bare nok en særegen sak, skriver Andrew Kenningham i Capital Economics, til BBC.
I løpet av de siste ti åra har aksjekursen falt hele 85 prosent.
Mange var lettet da banken ble kjøpt opp søndag.
- En konkurs i en globalt viktig bank ville ha skapt uopprettelige konsekvenser for de globale finansmarkedene, sa Sveits' finansminister.
En eventuell konkurs ville hatt betydelig innvirkning på Sveits' internasjonale omdømme, hevdet sentralbankens styreleder.