Skandalen ryster: - En skam

Korrupsjonsskandalen som rulles opp rundt Europaparlamentet, har utløst sjokk og sinne: - En alvorlig knekk i tilliten, sier Transparency International Norge.

SIKTET: Visepresident i EU-parlamentet, Eva Kaili, skal sitte i varetekt - siktet for korrupsjon. Påstanden er at Kaili og tre andre har vært involvert i en bestikkelsesskandale knyttet til Qatar. Foto: Eric Vidal / AFP / NTB
SIKTET: Visepresident i EU-parlamentet, Eva Kaili, skal sitte i varetekt - siktet for korrupsjon. Påstanden er at Kaili og tre andre har vært involvert i en bestikkelsesskandale knyttet til Qatar. Foto: Eric Vidal / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg bruker ikke så ofte adjektiver, men dette er en skandale. Dersom etterforskningen konkluderer med at korrupsjon har funnet sted, står dette igjen som et alvorlig angrep på demokratiet, sier Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International Norge, til Børsen.

I helga slo korrupsjonssaken rundt EU-parlamentet ned som ei bombe i internasjonale medier. Det ble da kjent at belgiske myndigheter har avdekket det som kan være tidenes korrupsjonsskandale rundt en av EUs lovgivende forsamlinger.

Fredag ble seks personer pågrepet, men to av disse er nå løslatt.

EU-parlamentet skal nå sette i gang en intern granskning, og ifølge avisa Politico gjennomførte politiet i Brussel en razzia mot EU-parlamentets kontor mandag.

En representant for påtalemyndigheten i Belgia bekrefter også at de har ransaket kontorer som tilhører EU-parlamentet.

- EU-parlamentet er under angrep. Dette er en test av verdiene og systemene våre. Vi vil ikke feie dette under teppet, sa parlamentets leder Roberta Metsola om situasjonen mandag.

- Svakere Europa

Saken har utløst voldsomme reaksjoner internt. Det danske medlemmet av Europaparlamentet, Niels Fuglsang, er ikke nådig i sine karakteristikker av saken, ifølge Euronews:

- Dersom vi kan kjøpes, dersom medlemmer av Europaparlamentet og andre politikere kan kjøpes for å si visse ting, og å stemme på visse måter, da er det en skam og det gjør Europa svakere, sier han.

De fire som nå sitter i varetekt, er mistenkt for å ha tatt imot bestillinger fra en av Gulfstatene. Ifølge lokale medier skal det dreie seg om Qatar, selv om landet selv avviser dette.

- Alvorlig knekk

Samtlige er siktet for «deltakelse i en kriminell organisasjon, hvitvasking av penger og korrupsjon». Blant dem som skal være varetektsfengslet, er greske Eva Kaili, en av Europaparlamentets 14 visepresidenter.

Slettemark i Transparency International, en organisasjon som jobber for å bekjempe korrupsjon, mener saken kan få særdeles alvorlige konsekvenser.

- EN SKANDALE: Generalsekretær i Transparency International Norge, Guro Slettemark, mener saken illustrerer viktigheten av åpenhet i lobbyvirksomhet. Foto: Transparency International Norge
- EN SKANDALE: Generalsekretær i Transparency International Norge, Guro Slettemark, mener saken illustrerer viktigheten av åpenhet i lobbyvirksomhet. Foto: Transparency International Norge Vis mer

- Dette er selvsagt en alvorlig knekk i tilliten til en demokratisk valgt institusjon. Hvor alvorlig, avhenger veldig av hvordan EU-parlamentet vil håndtere saken, sier hun.

Transparency International har i en årrekke arbeidet for større åpenhet i lobbyvirksomhet både globalt og nasjonalt. Denne saken illustrerer viktigheten av åpenhet på dette området, påpeker Slettemark.

- Svakhet

Hun håper saken også kan bidra til at det norske Stortinget innfører et lobbyregister.

- Europaparlamentet har et relativt godt system rundt sitt åpenhetsregister. En svakhet i systemet er at det ikke inkluderer såkalte tredjeland. En annen svakhet er at det ikke er noen ekstern kontroll, noe våre kolleger i Transparency International EU lenge har etterlyst, påpeker Slettemark.

- Skammelig

I den mulige korrupsjonssaken er det tatt beslag i rundt 600 000 euro, tilsvarende 6,3 millioner norske kroner. Pengene er funnet på 16 ulike steder i Brussel fredag. Det er også tatt beslag i datamaskiner og telefoner.

Også EUs økonomikommisjonær, Paolo Gentiloni, er sjokkert. På søndag uttalte han at hele situasjonen er «skammelig og utålelig» og at den skader parlamentets rykte «i alvorlig grad».

I tillegg til Kaili har det også blitt kjent at hjemmene til to medlemmer av Europaparlamentet og et tidligere medlem av Europaparlamentet i Italia er gjennomsøkt, ifølge Financial Times.

SANKSJONER: Guy Verhofstadt, belgisk parlamentsmedlem kom med en tordentale i EU-parlamentet mot sanksjonene som har blitt rettet mot Russland. Vis mer

Forsvarte Qatar

Familiemedlemmer til et tidligere parlamentsmedlem i Italia skal også være pågrepet, da de skal ha blitt tilbudt en ferie verdt 100 000 euro av Qatar.

Når det gjelder Kaili, som kilder sier skal være en av de varetektsfengslede, så var Midtøsten blant ansvarsområdene hennes. Hun har også tidligere forsvart Qatar.

Belgisk politi skal ha pågrepet parlamentarikeren i besittelse av «pengesekker».

- Det er betryggende at belgisk politi og påtalemyndighet tar dette på største alvor, fortsetter Slettemark.

I en tale om menneskerettigheter i november, under VM i Qatar, uttalte Kaili blant annet at Qatar er et «foregangsland i arbeidsrettigheter» etter landets avskaffelse av Kafala. Kafala er et lovverk brukt i flere Gulfstater som flere menneskerettighetsorganisasjoner omtaler som moderne slaveri.

- Verdensmesterskapet i Qatar er bevis på hvordan sportsdiplomati kan oppnå en historisk endring av et land med reformer som inspirerer den arabiske verden, var blant det hun sa.

Nå er Kaili fratatt sine ansvarsområder og kastet ut av det greske partiet Pasok, som ligger på sentrum-venstre-siden i politikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer