Skandalen ryster: - En skam

Korrupsjonsskandalen som rulles opp rundt Europaparlamentet, har utløst sjokk og sinne: - En alvorlig knekk i tilliten, sier Transparency International Norge.

SIKTET: Visepresident i EU-parlamentet, Eva Kaili, skal sitte i varetekt - siktet for korrupsjon. Påstanden er at Kaili og tre andre har vært involvert i en bestikkelsesskandale knyttet til Qatar. Foto: Eric Vidal / AFP / NTB
SIKTET: Visepresident i EU-parlamentet, Eva Kaili, skal sitte i varetekt - siktet for korrupsjon. Påstanden er at Kaili og tre andre har vært involvert i en bestikkelsesskandale knyttet til Qatar. Foto: Eric Vidal / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg bruker ikke så ofte adjektiver, men dette er en skandale. Dersom etterforskningen konkluderer med at korrupsjon har funnet sted, står dette igjen som et alvorlig angrep på demokratiet, sier Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International Norge, til Børsen.

I helga slo korrupsjonssaken rundt EU-parlamentet ned som ei bombe i internasjonale medier. Det ble da kjent at belgiske myndigheter har avdekket det som kan være tidenes korrupsjonsskandale rundt en av EUs lovgivende forsamlinger.

Fredag ble seks personer pågrepet, men to av disse er nå løslatt.

EU-parlamentet skal nå sette i gang en intern granskning, og ifølge avisa Politico gjennomførte politiet i Brussel en razzia mot EU-parlamentets kontor mandag.

En representant for påtalemyndigheten i Belgia bekrefter også at de har ransaket kontorer som tilhører EU-parlamentet.

- EU-parlamentet er under angrep. Dette er en test av verdiene og systemene våre. Vi vil ikke feie dette under teppet, sa parlamentets leder Roberta Metsola om situasjonen mandag.

- Svakere Europa

Saken har utløst voldsomme reaksjoner internt. Det danske medlemmet av Europaparlamentet, Niels Fuglsang, er ikke nådig i sine karakteristikker av saken, ifølge Euronews:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer