Skandalepolitiker dømt til fengsel

Kroatias tidligere statsminister Ivo Sanader er dømt til seks års fengsel for å ha tatt imot bestikkelser fra lederen av et ungarsk energiselskap.

KORRUPSJONSDOM: Kroatias tidligere statsminister Ivo Sanader er dømt til seks års fengsel for å ha tatt imot bestikkelser fra lederen av et ungarsk energiselskap.

Foto: STR / AFP / NTB Scanpix
KORRUPSJONSDOM: Kroatias tidligere statsminister Ivo Sanader er dømt til seks års fengsel for å ha tatt imot bestikkelser fra lederen av et ungarsk energiselskap. Foto: STR / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leder Zsolt Hernadi for det ungarske energiselskapet MOL ble dømt til to års fengsel, ifølge den kroatiske kringkasteren HRT.

Sanader fikk 10 millioner euro, om lag 98,5 millioner kroner, for å la Hernadis selskap få innflytelse over det statlige kroatiske energiselskapet INA. Dette skjedde like før Sanader gikk av som statsminister i 2009, slår en domstol i Zagreb fast.

Både Sanader og Hernadi nekter straffskyld og har avvist anklagene.

Tapte anken

Sanader ble opprinnelig dømt til åtte og et halvt års fengsel i saken. Kroatias høyeste domstol opphevet imidlertid denne dommen og ba om en ny rettsbehandling som følge av prosedyrefeil.

Den tidligere statsministeren er blitt dømt flere ganger siden han gikk av og soner allerede en dom på seks år for en annen korrupsjonssak. Denne dommen kom i april i år. I 2018 ble han dømt til to og et halvt års fengsel for å være krigsprofitør.

Sanader var Kroatias statsminister fra 2003 til 2009, men siden har hans politiske ettermæle falt i grus som følge av korrupsjonsskandalene.

Flyktet

Politikeren flyktet over grensa til Slovenia i desember 2010, men ble pågrepet i Østerrike like etterpå. I 2012 ble han dømt til ti års fengsel og til å betale en bot på 480 000 euro. Men dette var bare starten på opprullingen mot den kontroversielle mannen.

Det kroatiske fotballforbundet måtte i fjor sommer gå ut og ta avstand fra Sanader, da sosiale medier kokte over etter at eks-statsministeren hadde blitt observert under flere av Kroatias VM-kamper.

- Vi aner ikke hvem som har gitt ham akkreditering eller betalt for reisen hans. Vi skjønner ikke hvordan han kom seg inn, sa Ante Kulusic i det kroatiske fotballforbundet til 24Sata.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer