Skandaleprosjektet kollapset: - Null verdi

Gigantprosjektet skulle gjøre Europa enda mer avhengig av russisk gass. Nå er det skrinlagt - trolig for godt.

SKRINLAGT: Mottaksanlegget i Lubmin på tysk side er ferdigbygget og klar for å ta imot russisk gass. Men anlegget vil neppe bli tatt i bruk. Foto: REUTERS / Hannibal Hanschke / NTB
SKRINLAGT: Mottaksanlegget i Lubmin på tysk side er ferdigbygget og klar for å ta imot russisk gass. Men anlegget vil neppe bli tatt i bruk. Foto: REUTERS / Hannibal Hanschke / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en veldig dårlig investering.

Slik karakteriserer Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, gassrørledningen Nord Stream 2, som er ferdigbygget, men trolig aldri blir tatt i bruk.

Prosjektet har vært omstridt lenge. Rørledningen, med en prislapp på svimlende 95 milliarder kroner, skulle doble Russlands gassleveranser til Europa.

Trump protesterte

Der Tysklands tidligere forbundskansler Angela Merkel insisterte på at det var et kommersielt prosjekt som skulle sikre lave gasspriser for europeiske kunder, var det mange høylytte motstemmer.

Mindre kontroversielt var det heller ikke at prosjektet fikk grønt lys i 2015, bare et år etter at Russland hadde annektert Krim, noe tyskerne protesterte kraftig mot, ifølge CNBC.

- Det har vært geopolitiske argumentere mot rørledningen, men Tyskland har vært veldig harde på at de trenger billig og stabil gass, sier sjefanalytiker i råvarer for SEB, Bjarne Schieldrop, til Børsen.

Advarslene var spesielt sterke lengst øst i Europa. Men også USA, med daværende president Donald Trump i spissen, var svært tydelige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer