Skandaleprosjektet kollapset: - Null verdi

Gigantprosjektet skulle gjøre Europa enda mer avhengig av russisk gass. Nå er det skrinlagt - trolig for godt.

SKRINLAGT: Mottaksanlegget i Lubmin på tysk side er ferdigbygget og klar for å ta imot russisk gass. Men anlegget vil neppe bli tatt i bruk. Foto: REUTERS / Hannibal Hanschke / NTB
SKRINLAGT: Mottaksanlegget i Lubmin på tysk side er ferdigbygget og klar for å ta imot russisk gass. Men anlegget vil neppe bli tatt i bruk. Foto: REUTERS / Hannibal Hanschke / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en veldig dårlig investering.

Slik karakteriserer Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, gassrørledningen Nord Stream 2, som er ferdigbygget, men trolig aldri blir tatt i bruk.

Prosjektet har vært omstridt lenge. Rørledningen, med en prislapp på svimlende 95 milliarder kroner, skulle doble Russlands gassleveranser til Europa.

Trump protesterte

Der Tysklands tidligere forbundskansler Angela Merkel insisterte på at det var et kommersielt prosjekt som skulle sikre lave gasspriser for europeiske kunder, var det mange høylytte motstemmer.

Mindre kontroversielt var det heller ikke at prosjektet fikk grønt lys i 2015, bare et år etter at Russland hadde annektert Krim, noe tyskerne protesterte kraftig mot, ifølge CNBC.

- Det har vært geopolitiske argumentere mot rørledningen, men Tyskland har vært veldig harde på at de trenger billig og stabil gass, sier sjefanalytiker i råvarer for SEB, Bjarne Schieldrop, til Børsen.

Advarslene var spesielt sterke lengst øst i Europa. Men også USA, med daværende president Donald Trump i spissen, var svært tydelige.

Trump sa blant annet at Tyskland betalte «milliarder på milliarder av dollar» til Russland, «et land som vi liksom skal beskytte dere mot», ifølge Reuters.

- I utgangspunktet var USA ekstremt skeptiske til at Europa skulle være så avhengige av russisk energi, sier Schieldrop.

Det som framsto som verst for amerikanerne var at de europeiske landene ikke brukte nok penger på militæret, samtidig som de pløyde store summer inn i Russland via energieksport.

- Hva i alle dager er det dere holder på med, sa amerikanerne. Dere er i lomma på Russland. Og det fikk de rett i, konkluderer Schieldrop.

Ukraina spådde invasjon

Også helt øst i Europa var motstanden stor. Polen var blant landene som protesterte, men sterkest var motstanden fra nettopp Ukraina.

For en av de aller viktigste gassrørledningene som er i drift, Brotherhood Pipeline, går gjennom Ukraina, noe som sikrer Ukraina milliarder av dollar i avgifter.

- Ukraina sa at så fort Nord Stream 2 er oppe og går, så kommer Russland til å invadere Ukraina. For da trenger de ikke Brotherhood Pipeline lenger, sier Schieldrop.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

Og det var omtrent det som skjedde. Riktignok hadde ikke den 1234 km lange rørledningen blitt satt i drift. Den ble opprinnelig ferdigbygget i fjor høst, men godkjenningen ble utsatt fra tyske myndigheters side.

Da Russland så anerkjente de to utbryterrepublikkene øst i Ukraina, ble all godkjenning lagt på is.

Det kom trolig noe overraskende på Vladimir Putin, mener Andreassen.

- Det er mange fagfolks vurderinger at russerne har undervurdert hvordan det var militært i Ukraina, og undervurdert hva Vesten ville svare med. Det har ført til at Russland har kommet dårlig ut krigsmessig og økonomisk, fastslår Andreassen.

Kontroversiell tysker

Også internt i Tyskland har det vært kontroverser knyttet til rørledningen, for en av hovedarkitektene bak rørledningen er den tidligere sosialdemokratiske forbundskansleren, Gerhard Schröder. Han er nemlig mangeårig styreleder for aksjeeiernes komité i Nord Stream 2-prosjektet.

Etter at han ga seg fra politikken i 2005 har han tjent store penger som styremedlem i russiske energiselskaper. Han er fremdeles styreleder for det russiske energiselskaper Rosneft, og han ble nylig nominert som styremedlem til Gazprom.

GODT FORHOLD: Forbundskansler Gerhard Schröder (t.v.) og president Vladimir Putin skal lenge ha hatt et godt forhold. Her er de avbildet under en felles pressekonferanse i Oslo i 2002. Foto: Cornelius Poppe / NTB
GODT FORHOLD: Forbundskansler Gerhard Schröder (t.v.) og president Vladimir Putin skal lenge ha hatt et godt forhold. Her er de avbildet under en felles pressekonferanse i Oslo i 2002. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Hans tette bånd til Putin, som ble formet da de to var statsledere i hvert sitt land på begynnelsen av 2000-tallet, har han også fått hard medfart for.

- Schröder er kanskje Putins gode tidligere eller nåværende venn. Men i dag er Schröder i bunn og grunn Putins ansatte - en han gjorde korrupt ved å betale for mye penger, sier Michal Brand, talsperson for menneskerettighetsspørsmål for det tyske opposisjonspartiet CDU, til Financial Times.

På tross av krigen har Schröder ikke trukket seg fra sine verv. Det har fått konsekvenser for ham. 1. mars sa alle Schröders ansatte opp som følge av hans bånd til Russland og Putin.

KONTROVERSIELL: Nord Stream 2-prosjektet har vært kontroversielt fra start. Mange har advart mot gigantprosjektet, som nå ligger i ruiner. Foto: EyePress News / Shutterstock / NTB
KONTROVERSIELL: Nord Stream 2-prosjektet har vært kontroversielt fra start. Mange har advart mot gigantprosjektet, som nå ligger i ruiner. Foto: EyePress News / Shutterstock / NTB Vis mer

Hans tidligere parti har startet en prosess med å kaste ham ut av partiet, og de samarbeidende konservative søsterpartiene CDU/CSU har krevd at Schröder sanksjoneres på grunn av sine bånd til Russland, skriver The Times.

Schröders uttalte prosjekt var å få Russland inn i varmen i den liberale verdensorden etter Sovjetunionens kollaps.

- Drømmen gikk i dass

Navnene på rørledningen fra Russland til Europa signaliserer også hva som var det politiske målet bak dem. Du har oljerørledningen Druzjba, som betyr vennskap, og rørledningen Brotherhood, som går gjennom Ukraina.

- Dette er assosiasjonene. Et broderskap, et vennskap, at man hadde gjensidig nytte av hverandre. Alt dette er borte, konkluderer Schieldrop.

Nord Stream 2-prosjektet har ført til at selskapene som er involvert har sett seg nødt til å bokføre store tap. Wintershall Dea, som har vært med på å finansiere rørledningen, offentliggjorde i mars at de vil skrive av sin investering på nesten 10 milliarder norske kroner, ifølge CNBC.

REKLAMEVIDEO: Den russiske sjakkstjerna, Sergej Karjakin delte nylig en video som promoterer hans nye sponsor. Video: Rødt Kort. Vis mer

Når det gjelder Europa og Russlands energisamarbeid, så det nå å anse som historie, konkluderer Schieldrop.

- Hele energiekteskapet, der Europa skulle gå hånd i hånd med Russland inn i framtida, og der Europa skulle få energi og Russland penger - den felles forståelsen, som skulle gi grunnlag for at vi skulle utvikle samarbeid kulturelt, økonomisk og politisk - hele den drømmen er gått i dass, påpeker Schieldrop.

Blir kostbart

Andreassen påpeker at det å fri seg fra avhengigheten av Russland blir en svært kostbar prosess.

- Det blir ikke noe billigere enn de 100 milliardene som ligger i rørledningen som ikke kommer i bruk, sier sjeføkonomen, og fortsetter:

- Litt enkelt sagt så har sikkerhetspolitikken overtatt for økonomien. Det er ikke økonomene, men sikkerhetspolitikerne som tar beslutningene. Da kommer pengene i andre rekke.

For EU har i rekordfart snudd seg rundt, og jobber nå mot at man i løpet av året skal ned på en gassimport som er 20 prosent av normalen. Per dags dato ligger importen på rundt 60-70 prosent.

- Når vi kommer ned på 20 prosent så vil nesten alle disse rørledningene, både olje og gass, ha null verdi - i alle fall gassrørledningene, sier Schieldrop.

- Hvordan vil du beskrive Nord Stream 2-prosjektet?

- Det har null verdi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer