Plutselig «solgt»

Skandinaviske turister raser

Turistene skal ha fått den korte beskjeden via telefaks - midt i ferien. Detur bekrefter til Børsen at chartersesongen er kansellert, men benekter at de står bak faksen.

FAKS: Denne beskjeden skal flere danske turister ha fått - midt i ferien. Foto: Privat
FAKS: Denne beskjeden skal flere danske turister ha fått - midt i ferien. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt sprøtt, sier turist Benny Ragner (61) til den danske avisa BT om situasjonen.

Etter en seig, toårig pandemi var nok mange klare for igjen å kunne reise knirkefritt. Men det er ikke bare bare.

Plutselig solgt

For midt i ferien til solhungrige skandinaver denne uka, fikk de beskjed om at reiseselskapet Detur er solgt. Alle transaksjoner er satt på vent.

Denne informasjonen ble formidlet turistene via telefaks mens de var på utenlandsferie onsdag kveld, melder Ekstra Bladet.

«Detur er solgt til et større selskap. Alle transaksjoner er for øyeblikket på vent. Du må betale hotellet ditt, ta med deg kvitteringen og sende den til kundeservice sammen med bestillingen. Når den nye eieren har fått tilgang til transaksjonene, vil pengene bli returnert» heter det i telefaksen som gjestene skal ha mottatt.

- Fryktelig oppførsel

Flere flyavganger er kansellert og mange blir ombooket til tidligere avganger hjem. På et hotell i Alanya, skal det ha oppstått amper stemning mellom gjester og hotellansatte, skriver SVT.

- Det har vært en fryktelig oppførsel fra Detur. Ok, de går konkurs eller hva som har skjedd, men det får vi ingen klarhet i. Vi har ikke fått den minste beskjeden fra dem, sier svensken Christer Simestad til SVT.

Ragner sier til BT at hotellet han bor på i Tyrkia krever betaling for oppholdet - selv om han har betalt turen i forkant.

- Vi blir kastet ut i morgen. Forsikringen min dekker ingenting. Hotellet vil ha penger, sier Ragner til BT.

Er du rammet av Detur-kaoset? Tips Dagbladet her, eller ring oss på 24 00 00 00!

Benekter å stå bak

Børsen har kontaktet Detur, som skriver:

- Faksen som ser ut til å være i omløp angående Detur vedrørende ubetalte hotellrom og forespørsler om at gjester skal betale direkte til hotellet og få refusjon mot kvittering eller faktura, er ikke sendt av Detur. Det er helt klart en forfalskning.

Selskapet peker på at faks er en utdatert kommunikasjonsform de ikke bruker, og at en faks vanligvis vil inneholde avsenderinformasjon, dato og klokkeslett - noe de framholder den aktuelle faksen ikke har.

- Det står at gjestene må betale for hotellet til hotellet direkte og deretter sende kvitteringen til Detur for refusjon, som er falskt og uredelig.

Dette er «helt klart en bløff», og saken ligger hos tyrkiske myndigheter og undersøkes av både myndigheter og Detur for å finne kilden, skriver de videre.

Raser

Det norske ekteparet Tonje og Halvor Nystuen skulle ha reist med Detur til Tyrkia fredag formiddag. Bare timer før de fikk de den nedslående beskjeden - turen er avlyst, ifølge TV 2.

- Først ble jeg veldig lei meg. Så ble jeg skikkelig forbannet. Beskjeden kom jo under ett døgn før vi skulle reise.

Steen Albæk Jønsson (34) sier til Ekstra Bladet at han føler seg fanget på hotellet sitt i Alanya i Tyrkia.

Pakkereisen er betalt på forhånd, sier han, men hotellet krever pengene av ham - fordi Detur er «solgt». Han hevder den eneste informasjonen han har fått er en kort telefaks på døra.

- Vi har ikke hørt en dritt fra Detur. Og vi får ikke tak i forsikringsselskapet, sier han til Ekstra Bladet.

- Vi er jo fanget her nede. Vi har lurt på om vi må leie eller kjøpe en bil for å komme oss hjem. Dette ødelegger hele ferien. Det er 3400 kilometer hjem, sier John Nordqvist Samuelsen (47) til samme avis.

På Facebook har flere Tyrkia-ferierende dansker uttrykt frustrasjon over situasjonen, ifølge de danske avisene.

Nå har også Finn Reise, Norges største uavhengige reiseformider, pauset salget av reiser med Detur på grunn av all usikkerheten om situasjonen. Dette opplyser kommersiell direktør Terje Berge til flysmart24.

Beklager ulempene

Detur bekrefter imidlertid at driften skal settes på pause i en periode.

De skriver videre til Børsen at de siste åra har vært turbulente som følge av pandemien. De peker på streiker ved flyplasser og trøbbel for reise- transport og turistbransjen. Også krigen i Ukraina har påvirket økonomien negativt, framholder de, noe som gir utfordringer:

Inflasjon, svakere valutakurser, energimangel og dyrere drivstoffpriser gjør at forretningsvirksomheten er under press, og derfor trenger de en «gjenoppstarting» av selskapet.

- Da dette innebærer endringer i organisasjonen og i organisasjonens prosesser, vil produksjons- og driftsaktiviteter midlertidig bli satt på pause i en periode. Resten av chartersesongen 2022 vil bli kansellert.

- Vi beklager ulempene og problemene dette kan medføre de reisende, nå som reiser nå ikke vil bli operert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer