- Skaper frykt og usikkerhet

«Helt klart» sannsynlig at Andrej Jakunin samarbeider med FSB, ifølge etterretningsveteran. - Konspirasjonen faller på egen urimelighet, mener forsvarer John Christian Elden.

OLIGARKSØNN: Andrej Jakunin er sønn av Vladimir Jakunin, tidligere sjef for det statlige russiske jernbaneselskapet Russia Railways. Skjermdump: Elvstrøm Sails
OLIGARKSØNN: Andrej Jakunin er sønn av Vladimir Jakunin, tidligere sjef for det statlige russiske jernbaneselskapet Russia Railways. Skjermdump: Elvstrøm Sails Vis mer
Publisert

Onsdag ble Andrej Jakunin (47) pågrepet i Hammerfest, som den sjuende russeren tatt for ulovlig droneaktivitet de siste ukene.

Den russiske ambassaden reagerer sterkt på fengslingene. Reaksjonene vil bli veldig harde dersom beslutningene som fattes om russiske droneflygere i Norge er politisk motiverte, advarer ambassadør Tejmuraz Ramisjivili overfor Dagbladet.

- Skape «fuzz» og skremme

Etterretningsveteran, tidligere spion-sjef og offiser, Ola Kaldager, er imidlertid klokkeklar på hva droneaktiviteten skyldes.

Alt tyder på at droneaktiviteten er organisert av FSB (den russiske sikkerhetstjenesten), hevder han, også i tilfellet med Jakunins droneflyging.

- Dette er nok styrt virksomhet for å skape «fuzz» og skremme nordmenn. Jeg tror hensikten med hele aktiviteten er å skape usikkerhet. Samtidig samler man informasjon som man kan bruke. Norge er i en situasjon hvor det står og faller på oss om europeerne kan fryse til vinteren. Det vet russerne, sier Kaldager til Børsen.

Alarmen har ljomet i Europa etter at russiske gassleveranser ble strupet i kjølvannet av krigen. Frykten er et totalt kutt av gass fra Russland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer