Fukushima-anlegget:

Skaper reaksjoner

Japans statsminister Fumio Kishida tar saken i egne hender for å bevise at landets sjømat er trygg, etter at Kina har innført importforbud mot varene.

FÅTT REAKSJONER: Japans statsminister Fumio Kishida spiser fisk fra Fukushima for å vise at maten er trygg. Dette har fått mange til å reagere. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Japans statsminister Fumio Kishida skapte reaksjoner da han sammen med tre andre ministere spiste rå fisk fra Fukushima under et lunsjmøte onsdag.

Framvisningen ble gjort for å vise innbyggerne at landets sjømat er trygg etter utslipp av renset kjølevann fra det ulykkesrammede atomkraftverket, melder nyhetsbyrået AP.

På menyen sto det flyndre, blekksprut og havabbor - alt fanget utenfor Fukushima-kysten etter utslippet.

De nøt også ris, grønnsaker og frukt som skal være høstet fra samme område, ifølge landets økonomi- og industriminister Yasutoshi Nishimura som også var på møtet.

Importforbud

I 2011 ble Fukushima-anlegget rammet av en tsunami. Katastrofen førte til nedsmelting i atomkraftverket, og 160 000 mennesker måtte evakuere som følge av strålingsfare.

Regjeringen har nå begynt å fjerne de store mengdene med vann som holdes i tankene.

Utslippet begynte forrige uke, og ventes å fortsette i flere tiår. Det har møtt sterk motstand fra lokale fiskere.

Kina har innført umiddelbar importstans av japansk sjømat som svar på utslippene. De reagerer på sterkt på at Japan lar spillvannet renne ut i Stillehavet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.