Skaper sinne: - Absurd

En rekke republikanere er svært kritiske til USAs pengebruk på bistand til Ukraina.

STÅENDE APPLAUS: Onsdag 21. desember talte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til den amerikanske kongressen under hans besøk i Washington, D.C. VIdeo: AP. Reporter: Magnus Paus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til torsdag norsk tid talte Volodymyr Zelenskyj til den amerikanske Kongressen. Timer tidligere møtte han USAs president Joe Biden i Det hvite hus.

Der lovet Biden blant annet at USA sender nesten 2 milliarder dollar i ekstra sikkerhetshjelp til Ukraina – inkludert et sofistikert nytt luftforsvarssystem som Zelenskyj har bedt om i flere måneder.

Støtten føyer seg inn i rekken med amerikansk bistand til Ukraina. Noe som har skapt en økende frustrasjon blant republikanske politikere i landet.

Kevin McCarthy, republikanernes mindretallsleder i Representantenes hus, forteller CNN at talen til den ukrainske presidenten i Kongressen var god, men at han og republikanerne ikke er forberedt på å gi landet en såkalt blank sjekk.

- Jeg tror ikke folk kommer til å sitte i en resesjon og skrive en blank sjekk til Ukraina. Det vil de bare ikke gjøre, sier McCarthy til Punchbowl News.

KLAR: USAs president Joe Biden og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hyllet hverandre og langet ut mot Russlands president Vladimir Putin under en felles pressekonferanse onsdag kveld. Video: Reuters. Vis mer

- Absurd

Den kontroversielle republikanske politikeren Marjorie Taylor Greene var enda tydeligere om hva hun mener i en rekke tweets onsdag og at Zelenskyj kom til å be om ytterligere støtte under hans tale i kongressen skaper sinne.

- Amerikanske skattebetalere betaler bokstavelig talt for å støtte mange land over hele verden, og USA smuldrer nesten opp foran øynene våre, skrev Taylor Greene.

- Selvfølgelig må «skyggepresidenten» komme til Kongressen og forklare hvorfor han trenger milliarder av amerikanske skattebetaleres penger til den 51. staten, Ukraina. Dette er absurd. Sett Amerika først!!!, raste hun.

SINT: Marjorie Taylor Greene. Foto: Reuters/NTB
SINT: Marjorie Taylor Greene. Foto: Reuters/NTB Vis mer

Nektet å møte opp

Kongressmedlem Thomas Massie nektet å møte opp da Zelenskyj skulle tale.

- Jeg er i DC, men kommer ikke til å være til stede når den ukrainske lobbyisten taler, tvitret republikaneren før talen.

Tidligere president Donald Trumps sønn, Donald Trump Jr., mener ikke at Ukraina er eller bør være republikanernes førsteprioritet.

- Mitch McConnell sa faktisk i går at de fleste republikaneres førsteprioritet er Ukraina. Jeg har ennå ikke møtt en eneste republikaner som mener det, skriver Trump Jr.

Han kalte samtidig den ukrainske presidenten for utakknemlig.

Som Trump Jr. er inne på er det ikke alle republikanerne som mener at landet burde stoppe støtten til Ukraina. Partiets mindretallsleder i senatet Mitch McConnell argumenter onsdag for at landet burde sende mer støtte til Ukraina.

- Å fortsette vår støtte til Ukraina er ikke bare moralsk riktig, men det er også en direkte investering i USAs interesser, sa McConnell ifølge ABC News.

- Støtten er avgjørende

Noen timer etter møtet med Biden ble Zelenskyj møtt med stående applaus i den amerikanske kongressen. Der takket han for invitasjonen og støtten han og Ukraina har fått fra USA.

- Deres støtte er avgjørende. USAs og Europas støtte har gjort oss sterkere. Vi er fryktløse, og våre seire gir oss mot, sa den ukrainske presidenten.

Han ville heller ikke kalle støtten for veldedighet.

- Deres penger er ikke veldedighet. Det er en investering i verdens sikkerhet og demokrati, sa Zelenskyj.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer