Skarp advarsel: - Stort sjokk

Alternativet til rentehevingene er «enda verre», sier den engelske sentralbanksjefen, som avviser at han har sovet ved roret. Landet står overfor en «markant resesjon», ifølge norsk ekspert.

VARSLER NEDGANGSTIDER: Sentralbanken frykter en prisvekst på 13 prosent i oktober. Foto: Vickie Flores / Lnp / REX / Shutterstock editorial / NTB
VARSLER NEDGANGSTIDER: Sentralbanken frykter en prisvekst på 13 prosent i oktober. Foto: Vickie Flores / Lnp / REX / Shutterstock editorial / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske sentralbanken (Bank of England) kommer nå med en skarp advarsel om resesjon, altså økonomiske nedgangstider i landet.

Det skjer etter at landet hever renta med 0,5 prosentpoeng, det største hoppet på 27 år, til 1,75 prosent.

De anslår at landet vil vippes inn i resesjon fra fjerde kvartal 2022, og nedgangen forventes å vare i fem kvartaler.

Rentehoppet er et forsøk på å få bukt med den brutale prisveksten, som gjør et solid innhogg i vanlige briters lommebok.

- Enda verre

Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, sier til Børsen at Storbritannia står overfor en «markant resesjon».

- De er mellom barken og verden. De har en inflasjon som nærmer seg 10 prosent, og de melder at den kan komme opp i 13 prosent, og det skyldes i all hovedsak energisjokket, sier Andreassen.

Årsaken til at sentralbanken nå hevet renta med 0,5 prosentpoeng er at de skal unngå at kostnadssjokket fra strømprisene ikke setter seg fast i arbeidsmarkedet og i en høy pris på lang sikt, forklarer sjeføkonomen.

- Det vil være enda verre, fastslår Andreassen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.