Skarp advarsel: - Stort sjokk

Alternativet til rentehevingene er «enda verre», sier den engelske sentralbanksjefen, som avviser at han har sovet ved roret. Landet står overfor en «markant resesjon», ifølge norsk ekspert.

VARSLER NEDGANGSTIDER: Sentralbanken frykter en prisvekst på 13 prosent i oktober. Foto: Vickie Flores / Lnp / REX / Shutterstock editorial / NTB
VARSLER NEDGANGSTIDER: Sentralbanken frykter en prisvekst på 13 prosent i oktober. Foto: Vickie Flores / Lnp / REX / Shutterstock editorial / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske sentralbanken (Bank of England) kommer nå med en skarp advarsel om resesjon, altså økonomiske nedgangstider i landet.

Det skjer etter at landet hever renta med 0,5 prosentpoeng, det største hoppet på 27 år, til 1,75 prosent.

De anslår at landet vil vippes inn i resesjon fra fjerde kvartal 2022, og nedgangen forventes å vare i fem kvartaler.

Rentehoppet er et forsøk på å få bukt med den brutale prisveksten, som gjør et solid innhogg i vanlige briters lommebok.

- Enda verre

Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, sier til Børsen at Storbritannia står overfor en «markant resesjon».

- De er mellom barken og verden. De har en inflasjon som nærmer seg 10 prosent, og de melder at den kan komme opp i 13 prosent, og det skyldes i all hovedsak energisjokket, sier Andreassen.

SJEFØKONOM: Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets sier Storbritannia står overfor en markant økonomisk nedtur. Foto: Lise Åserud / NTB
SJEFØKONOM: Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets sier Storbritannia står overfor en markant økonomisk nedtur. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Årsaken til at sentralbanken nå hevet renta med 0,5 prosentpoeng er at de skal unngå at kostnadssjokket fra strømprisene ikke setter seg fast i arbeidsmarkedet og i en høy pris på lang sikt, forklarer sjeføkonomen.

- Det vil være enda verre, fastslår Andreassen.

- Veldig stort sjokk

Storbritannia har slitt med den høyeste inflasjonen på 40 år, og det fryktes nå at den vil komme opp på 13 prosent i oktober.

Bankens mål er en inflasjon på 2 prosent.

Sentralbanksjef Andrew Bailey sier til BBC at de økte levekostnadene til folk er utfordrende, men hvis de ikke hever renta vil det bli «enda verre».

Hovedårsaken for den høye prisveksten og lav økonomisk vekst, er de skyhøye energiprisene - drevet av krigen i Ukraina, skriver BBC.

- Vi står overfor et veldig stort sjokk for inflasjonen, sier Bailey til CNBC.

- Avgjørelsen vår i dag viser veldig, veldig tydelig at vi føler at vi må ty til kraftigere grep, legger han til.

ALARM: Andrew Bailey advarer om at den britiske økonomien har en tøff tid i vente. Foto: Frank Augstein / AP / NTB
ALARM: Andrew Bailey advarer om at den britiske økonomien har en tøff tid i vente. Foto: Frank Augstein / AP / NTB Vis mer

Kritikere har hevdet at sentralbanken har sovet ved roret og ventet for lenge med rentehevingene. Dette avviser han, ifølge The Telegraph.

- Jeg kjenner ingen som med rimelighet kunne si at de forutså en ukrainsk krig for et år siden, sier Bailey til bankens forsvar.

Andreassen er ikke uten videre enig med banksjefen i at de ikke kunne startet tidligere med rentehevingene.

- Både USA og Storbritannia var for seine, men det argumentet er bedre for USA enn for Storbritannia, fastslår han.

Han viser til at både tidligere president Donald Trump, og sittende president Joe Biden, fikk gjennom altfor store støttepakker i slutten av 2020 og begynnelsen av 2021, noe som burde ha ført til at den amerikanske sentralbanken satt opp renta med en gang.

- Det er en mye bredere prisvekst i USA enn i Storbritannia - det er et mye større underliggende problem. Forskjellen er at amerikanerne ikke har problemet med gass og strøm, men på de andre tingene er det verre i USA, sier Andreassen.

- Stor sympati

Den forventede resesjonen vil være den lengste nedturen siden 2008, da det britiske banksystemet sto overfor kollaps, noe som førte til stans i utlån.

Det anslås ikke at nedturen vil være så bratt som den var for 14 år siden, men det advares om at den kan vare like lenge.

- Jeg har stor sympati med og forståelse for de som sliter mest med levekostnadene. Folk vil nok spørre seg: 'Vel, hvorfor har dere satt opp renten i dag, gjør det ikke situasjonen verre når det gjelder forbruk?', sier Bailey og fortsetter:

- Jeg er redd svaret mitt på det er, det gjør det ikke.

Det er fordi han frykter alternativet er enda verre hvis man får en inflasjon som biter seg fast.

Å heve renta er et skritt for å få bukt med den voldsomme prisveksten, da det øker lånekostnadene og således bør oppmuntre folk til å låne og bruke mindre. Det kan også få folk til å spare mer.

Rentehevinger vil imidlertid sette flere husholdninger i en skvis - og blant dem med boliglån vil noen få det tøffere.

- Betydelig økonomisk tilbakeslag

Andreassen påpeker at det har vært et kraftig fall i kjøpekraften på grunn av energiprisene, samtidig som sentralbanken nå altså ser seg nødt til å heve renta.

- Mange i Storbritannia har flytende rente, og det innebærer at husholdningene får dårligere økonomi. Forbrukertilliten har falt veldig mye, som vi også har sett andre steder i verden, også i Norge. Banken regner med et betydelig økonomisk tilbakeslag, og økning av arbeidsledigheten, sier Andreassen, som samtidig slår fast:

HELOMVENDING: USAs president Joe Biden holdt opprinnelig en pressekonferanse om høye energipriser, men på vei ut fikk han et spørsmål han bare måtte svare på. Video: Reuters. Vis mer

- Men det er verre å utsette inflasjonsproblemet.

Andreassen påpeker at økonomien egentlig er kjempesterk, med den laveste arbeidsledigheten siden 1975.

- Det er en helt fabelaktig økonomi om man bare ser på arbeidsmarkedet, men ser man på inflasjonen er det pyton. Det er sterk etterspørsel etter arbeidskraft. De vasser i ledige stillinger. Lønnsveksten tiltar, men samtidig stuper kjøpekraften, fordi lønnsveksten ikke klarer å holde tritt med inflasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer