Innfører skatt på solceller:

Skattebombe: - Sjokkert

All strøm fra private solcellepanel er skattepliktig, slår Skatteetaten nå fast. - En sjokkerende skattebombe, sier NHO-foreningen Nelfo.

SOLKRAFTSKATT: Skatt på alt som går ut i nettet fra private solcelleanlegg kan torpedere framdriften på nye anlegg, advarer NHO. Foto: AlyoshinE / Shutterstock / NTB
SOLKRAFTSKATT: Skatt på alt som går ut i nettet fra private solcelleanlegg kan torpedere framdriften på nye anlegg, advarer NHO. Foto: AlyoshinE / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skatteetaten la for noen uker siden fram nye vurderinger for skatt og avgift på solcelleanlegg. Boligeiere som har slike anlegg, skal betale skatt på all solcellestrøm som leveres inn på nettet.

- Skatteetaten har kommet med en helt ny tolkning når det gjelder privates kjøp og salg av kraft. Den mener vi er helt feil, sier fagsjef Andreas Strømsheim-Aamodt i Nelfo til Dagbladet.

Skatteplikten gjelder uavhengig av eget strømforbruk. Overføringene inn til nettet fra private anlegg skal beskattes som kapitalinntekt med en sats på 22 prosent, slår Skatteetaten fast.

- Dette vil ramme titusenvis av solcellepanel-eiere økonomisk og sette en fullstendig brems på videre utbygging av slike private anlegg, advarer Nelfo-topp Strømsheim-Aamodt.

NORGES STØRSTE BATTERI: I 2019-sesongen vil Skien-klubben Odd drives av rundt 2 700 solcellepanel, og landets største batteri. Hør «Klimapodden: Tolv miljøløsninger» her: https://aca.st/952f68 Vis mer

- Blir helt feil

I Norge finnes det nå rundt 25 000 mindre solcelleanlegg privat. Målet er å bygge ut nye anlegg i rekordhøyt tempo de neste åra. For de fleste handler det om å skaffe strøm til eget forbruk.

- Når du setter opp solceller på taket ditt, dimensjonerer du anlegget for eget forbruk. Så bruker du strømnettet som et batteri. Anlegget sender kraft ut i nettet når du selv bruker lite, og henter inn kraft når du bruker mer. Å skattlegge dette som et salg, blir helt feil, sier Strømsheim-Aamodt og legger til:

KRAFTALARM: Fagsjef Andreas Strømsheim-Aamodt i NHO-foreningen Nelfo slår alarm om skatt på strøm fra private solcelleanlegg. Foto: Berit Roald / NTB
KRAFTALARM: Fagsjef Andreas Strømsheim-Aamodt i NHO-foreningen Nelfo slår alarm om skatt på strøm fra private solcelleanlegg. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Det må være likegyldig om dette batteriet står i kjelleren eller befinner seg i strømnettet, så lenge du bare produserer for eget forbruk.

Kollaps i markedet

Men denne nye strømskatten rammer ikke bare eiere av solcellepaneler, det vil også bremse det grønne skiftet, advarer Nelfo-toppen:

- Stortinget vedtok i juni et mål om å bygge ut til 8 TWh solenergikraft innen 2030. Nå framstår regjeringen som totalt handlingslammet. En skattlegging av solcellepaneler står i skarp kontrast til politiske mål og ambisjoner. Vi ser allerede at markedet for solcellepaneler har kollapset.

Han viser til at nå som kraftprisen har falt litt, og strømstøtten er økt, blir det endra mindre lønnsomt å investere i solceller. I tillegg er det kuttet i støtten fra Enova.

- Det er åpenbart at da vil færre investere. Vi i Nelfo er sjokkert over denne skattebomba som kommer på toppen av kuttet i Enova-støtten til solceller i oktober. Det er strømkrise og en potensiell framtidig energikrise. Dette framstår som et enormt paradoks, sier Strømsheim-Aamodt.

- Veldig skadelig

SVs energi- og miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken er dundrende enig med NHO.

- Vi frykter at en skattlegging av hver eneste kilowatt-time som private husholdninger sender ut på nettet, vil bremse utbyggingen av solceller kraftig. Det du bruker selv, må være skattefritt, og det må beregnes samlet over et helt år, sier Haltbrekken til Dagbladet.

BEKYMRET: - Veldig skadelig, sier SVs energipolitiske talsperson Lars Haltbrekken om solkraftskatten. Foto: John T. Pedersen, Dagbladet
BEKYMRET: - Veldig skadelig, sier SVs energipolitiske talsperson Lars Haltbrekken om solkraftskatten. Foto: John T. Pedersen, Dagbladet Vis mer

- Hva risikerer vi dersom denne solkraftskatten blir stående?

- Det vil være veldig skadelig. De som investerer i solcelleanlegg påføres økte utgifter, og gjør investeringen mindre lønnsom. Hvis du må skatte av strøm som er til eget forbruk, selv om den har vært ute på nettet, vil være veldig uheldig, sier SV-profilen.

Skattebomba - som Nelfo omtaler den som - slo ned i SVs stortingsgruppe etter at forhandlingene med regjeringspartiene Ap og Sp var gjennomført, sier Haltbrekken.

- Vi tok umiddelbart fatt i dette. Jeg har tatt opp saken i et skriftlig spørsmål til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Svaret er uvanlig oppløftende, mener Haltbrekken.

Varsler mulig endring

I sitt svar til Haltbrekken skriver Vedum at boligeiere som installerer solceller, kan selge strømmen de ikke bruker selv.

- Skattelovens utgangspunkt er at enhver fordel vunnet ved arbeid, kapital eller virksomhet vil være skattepliktig inntekt. Skatteetaten har også uttalt at salg av egenprodusert strøm, fra for eksempel solcelleanlegg, kan anses som skattepliktig inntekt etter gjeldende regler, og at dette i så fall skal skattlegges, heter det videre fra Vedum.

Han viser videre til at regjeringspartiene og SV ble enige om å legge 700 millioner kroner til Enøk-tiltak og utbygging av solenergi som en del av budsjettforhandlingene.

Nå varsler han at det kan komme endringer også på skatteområdet:

- Jeg vil se nærmere på skattereglene for salg av overskuddsstrøm for private boligeiere og se om det er behov for eventuelle særlige regler på området, heter det i svaret fra Vedum.