Feil i skattemeldingen:

Skattebrøler: - Ansvarsfraskrivelse

Borettslag-beboere i Oslo oppdaget feil på skattemeldingen som kunne kostet dem dyrt. Nå viser problemet seg å være langt mer omfattende.

KRITISK: I Tøyenhagen borettslag har mange av beboere fått oppført leiligheten som sekundærbolig. Feilen kunne resultert i en skattesmell. Avbildet er beboer Stein Runar Østigaard (t.h.) og styreleder i borettslaget Jøran Grønstad. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
KRITISK: I Tøyenhagen borettslag har mange av beboere fått oppført leiligheten som sekundærbolig. Feilen kunne resultert i en skattesmell. Avbildet er beboer Stein Runar Østigaard (t.h.) og styreleder i borettslaget Jøran Grønstad. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det jeg reagerer på er Skatteetatens ansvarsfraskrivelse. Dette er ikke en liten feil, sier Stein Runar Østigaard til Børsen.

I helga skrev E24 at over 100 personer i Dreieskivakvartalet borettslag i Oslo hadde oppdaget en grov bommert i skattemeldingen. Beboernes leiligheter var feilaktig oppført som sekundærbolig.

Det kunne potensielt kostet dem titusener av kroner. Nå viser det seg at Dreieskivakvartalet ikke er langt fra unik i sin sak. Overfor Børsen anslår Skatteetaten at cirka 1000 eiendommer kan være rammet.

Risikerer kraftig smell

Ovennevnte Østigaard er beboer i Tøyenhagen borettslag i Oslo. Her har han bodd siden 2004, og har aldri eid en sekundærbolig.

Overraskelsen var derfor stor da han oppdaget at primærboligen var omgjort til sekundær i skattemeldingen for 2020.

PROVOSERT: Stein Runar Østigaard mener Skatteetaten bør ta grep og rydde opp i situasjonen. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
PROVOSERT: Stein Runar Østigaard mener Skatteetaten bør ta grep og rydde opp i situasjonen. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer

Ved primærboliger tar man utgangspunkt i en formuesverdi på 25 prosent av boligverdien. Ved sekundærbolig beregner man hele 90 prosent. En feilberegning i slike tilfeller kan derfor resultere i en heftig skattesmell.

- Ansvaret er ditt

Overfor E24 forklarte Skatteetaten på generelt grunnlag at slike feil eksempelvis kan oppstå dersom det gjøres endringer ved seksjoneringen av et borettslag.

Da har eier selv ansvar for å undersøke og rapportere inn feilen, understreker etaten.

- Dersom eiendommen er eierens primærbolig, må de selv korrigere dette i egen skattemelding, skrev kommunikasjonsrådgiver Helen Rist på generelt grunnlag til avisa.

- Litt for tilfeldig

Østigaard forteller at han ikke foretok seg noen grep i fjor som skulle utløse endringer i skattemeldingen. Overfor Børsen opplyser styreleder i borettslaget, Jøran Grønstad, at det heller ikke har vært endringer i seksjonering.

Østigaard begynte å fatte mistanke om en potensiell skattebrøler da han tilfeldigvis tok opp feilen med sine nærmeste.

- Det samme hadde skjedd med mora til en venn. Jeg tenkte at dette var litt for tilfeldig, og tok derfor kontakt med Skatteetaten 31. mars for å undersøke hva som har skjedd. De svarte at jeg var skattepliktig å endre dette selv, men svarte ikke på spørsmålet om det gjaldt flere, sier Østigaard.

- Ingen fellesnevner

Han rettet derfor opp i forholdet og la saken bak seg. Så kom Østigaard over artikkelen om de hundre beboerne i Dreieskivakvartalet borettslag.

- Jeg delte artikkelen i den lukkede Facebook-gruppa til borettslaget vårt. Da tikket det inn en etter en med andre beboere som også har fått sin leilighet omgjort til sekundærbolig.

Styreleder Jøran Grønstad, som for ordens skyld ikke er blant de rammede, fulgte deretter opp med en uformell meningsmåling på borettslagets Facebook-side.

SKATTEMELDINGEN: Årets skattemelding er klar, og i den forbindelse hjelper Hallgeir Kvadsheim fra «Luksusfellen» deg med å finne ut hva du må se etter. Video: Hallgeir Kvadsheim. Redigering: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Her svarte rundt 50 beboere, av 122 enheter, at også de hadde fått samme feil. Seks svarte at opplysningene i skattemeldingen var korrekt.

- Så det virker som om de fleste har fått feil. Vi har ikke funnet en fellesnevner blant de 50. Dette gjelder folk som har bodd her lenge, og folk som har bodd her i kort tid. Det er vanskelig å si hva som ligger bak, men når det er såpass mange, tyder det gjerne på en feil i systemet, snarere enn feil på individnivå, sier Grønstad.

PUSSIG: Styreleder i Tøyenhagen borettslag, Jøran Grønstad, har fått henvendelser fra flere av beboerne som lurer på hvor problemet kan stamme fra. Det har han ikke et godt svar på. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
PUSSIG: Styreleder i Tøyenhagen borettslag, Jøran Grønstad, har fått henvendelser fra flere av beboerne som lurer på hvor problemet kan stamme fra. Det har han ikke et godt svar på. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Kan gjelde 1000 eiendommer

Østigaard har forståelse for at det kan oppstå manuelle feil hos Skatteetaten. Han lar seg likevel provosere med tanke på omfanget i situasjonen.

- Dette har allerede rammet over hundre beboere, og ytterligere 50 nå, om ikke langt flere utover oss. Likevel sier etaten at det er vi som må passe på. Det er ikke mitt ansvar å passe på at Skatteetaten gjør jobben sin.

Børsen er kjent med at det samme problemet også har rammet flere beboere i et borettslag på Skedsmokorset. Skatteetaten bekrefter imidlertid at det dreier seg om langt flere.

- Vi anslår at det gjelder cirka 1000 eiendommer. Noen av disse kan også være riktige, hvis eier bor i en annen bolig et annet sted, men dersom eiendommen er eierens primærbolig, må de selv korrigere dette i egen skattemelding, skriver kommunikasjonsrådgiver Helen Rist i en e-post til Børsen.

- Oppstår feil

Rist understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag og at hun ikke kan kommentere opplysninger knyttet til spesifikke borettslag.

- Hvordan kunne dette skje?

- Av og til oppstår det feil i Skatteetatens eiendomsregister knyttet til hvordan andeler og seksjoner i en seksjonert eiendom er registrert. Dette kan oppstå for eksempel når eiendommen som et borettslag er koblet til er seksjonert.

- Det er ikke nødvendigvis på grunn av endringer til seksjonering, men kan skje i forbindelse med oppdateringer i eiendomsregisteret til Skatteetaten. Hvis borettsandelene fortsatt er koblet til den opprinnelige eiendommen, setter systemet boligen som sekundærbolig i skattemeldingen. Det er en manuell prosess for å registrere det riktig, fortsetter hun.

- Etterstrebe å korrigere

- Skatteetaten har vel et visst ansvar dersom feilen gjelder mange mennesker?

- Der det er mulig, vil Skatteetaten alltid etterstrebe å korrigere feil og gi informasjon om dette til de som er berørt. I dette tilfellet har det ikke vært mulig for Skatteetaten å rette informasjonen i skattemeldingen for 2020. Derfor må den enkelte boligeier sjekke og endre opplysninger i skattemeldingen, hvis dette er feil.

Rist understreker at det er viktig at man selv sjekker at alle opplysninger i skattemeldinga er korrekt, inkludert boligopplysninger.

- Hvis det viser seg i etterkant at du betalte for mye skatt på grunn av at formuesverdien på boligen var for høy, kan du selv endre dette ved å gå inn og levere skattemeldingen på nytt når som helst opp til tre år etter leveringsfristen.

Skal vi tro statistikken er imidlertid faren stor for at mange nordmenn risikerer å ryke på en skattesmell. Så mange som 700 000 personer kontrollerer nemlig ikke skattemeldingen i det hele tatt, ifølge en undersøkelse analysebyrået Respons gjennomførte for Sparebank 1 i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer