Skattekanonade mot Erna

De står i frontlinja i jakten på coronasvindlere og andre kriminelle som snyter fellesskapet for milliarder. Nå retter de skytset mot regjeringens strategi for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.

KRITIKK: Regjeringens strategi i kampen mot arbeidslivskriminalitet løser ikke den alvorlige økonomiske kriminaliteten, mener Skatterevisorenes forening. Statsminister Erna Solberg (H) velger å la Finansdepartementet svare på alarmen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITIKK: Regjeringens strategi i kampen mot arbeidslivskriminalitet løser ikke den alvorlige økonomiske kriminaliteten, mener Skatterevisorenes forening. Statsminister Erna Solberg (H) velger å la Finansdepartementet svare på alarmen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi skulle gjerne gått grundigere etter bakmennene. Nå blir det litt for mye fokus på kampen mot sosial dumping, på bekostning av bekjempelse av virkelig tung økonomisk kriminalitet.

Det sier Odd Arne Kjellstadli til Børsen. Han er leder i Skatterevisorenes Forening, som organiserer ansatte i skatteetaten som jobber med skatte- og avgiftskontroll.

- Vi har tradisjonelt høy terskel for å si fra. Men det som skjer nå, er så alvorlig at vi ikke kan la være. Vi frykter rett og slett at skatteetatens rolle som kontrollmyndighet forvitrer. Konsekvensen kan bli at kriminelle aktører får et enda større spillerom, sier Kjellstadli.

Bestemmer selv

Børsen har spurt om hvordan statsminister Erna Solberg (H) stiller seg til dette varselet. Statsministerens kontor sendte henvendelsen videre til Finansdepartementet, der statssekretær Magnus Thue (H) blant annet svarer følgende i en e-post:

- Vi tar bekymringen på alvor, og regjeringen prioriterer kampen mot arbeidslivskriminalitet høyt. Samtidig mener vi det er skatteetaten selv som er best egnet til å se ulike virkemidler i sammenheng og til å vurdere hvordan kontrollressursene bør disponeres.

Støtter tiltak, men

Regjeringen la nylig fram en oppdatert strategi mot arbeidslivskriminalitet. Den inneholder ikke mindre enn 41 tiltak som skal gjøre det vanskeligere å drive kriminelt.

FÅ SERIØSE: Torbjørn Røe Isaksen er sjokkert over massiv useriøsitet i bilvaskbransjen. Han varsler nye og strengere tiltak å rydde opp i den svarte økonomien. Reporter/Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Kjellstadli sier at hans forening mener tiltakene er fornuftige. Men at det langt fra er nok:

- Vi er høyst usikre på om strategien i praksis vil føre til en mer effektiv bekjempelse av den alvorligste delen av arbeidslivskriminalitet og den økonomiske kriminaliteten. Altså den virksomheten med profesjonelle kriminelle aktører som like gjerne sitter utenfor Norge, sier Kjellstadli.

Han minner om konsekvensene av slik virksomhet:

- Disse aktørene søker profitt, som hvitvaskes og som verken kommer ofrene for arbeidslivskriminalitet eller fellesskapet til gode. Derfor mener vi at de få punktene i strategien som handler om økonomisk kriminalitet, burde vært en del av en bred satsing for å bekjempe økonomisk kriminalitet i sin helhet - og ikke bare rettet mot arbeidslivskriminalitet, sier Kjellstadli til Børsen.

Kutt og omprioriteringer

Skatterevisorenes kraftige alarm begrunnes med følgende momenter:

- Skatteetaten har, i likhet med det øvrige offentlige Norge, måttet foreta store budsjettkutt gjennom den såkalte avbyråkratiseringsreformen. I kampen mot arbeidslivskriminalitet opplever vi denne reformen som en byrde, sier foreningens leder.

Likevel har skatteetaten kunnet levere tilbake midler fordi det er rapportert mindreforbruk fra etatens budsjett til resultat, framholder han.

- Over en periode på flere år har dette har svekket kompetansehevingen og kunnskapsutviklingen for etatens skatterevisorer og kontrollmedarbeidere. Det har dessuten begrenset rekrutteringen av nye medarbeidere som kan avdekke skatte- og avgiftskriminalitet, sier Kjellstadli.

KLAR TALE: Erna ser seg lei på at noen arbeidsgivere trikser med tall og får det til å se ut som arbeidstakere tjener mer enn de i virkeligheten gjør. Nå varsler hun tiltak. Reporter: Jon Even Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Og det stopper ikke med dette:

- Kompetansen til mange av våre skatterevisorer og kontrollmedarbeidere brukes til å veilede, informere og gi rådgivning til næringsdrivende som jo selv har masse profesjonelle rådgiver til å ta seg av til dette. Resultatet er at våre folk i altfor liten grad brukes til å kontrollere næringsdrivende som driver med skatte- og avgiftskriminalitet, hevder Kjellstadli overfor Børsen.

- Og mot de tunge kriminelle aktørene, og alle andre som ikke aksepterer skatt som en kostnad, så hjelper det ikke med veiledning. Det er rett og slett feil medisin, oppsummerer Kjellstadli.

Blitt mer krevende

Han understreker at veiledning og forebygging har mye for seg og i mange tilfeller er mer effektivt enn ressurskrevende kontrolltiltak. Men slett ikke alltid - og uansett ikke overfor profesjonelle kriminelle aktører.

- Kriminelle aktører er tilpasningsdyktige. De vil alltid finne nye måter å utøve sin aktivitet på. Gjerne i kombinasjon med annen og tilsynelatende lovlig aktivitet. Det betyr at det er blitt mer krevende å bekjempe disse, og i slike tilfeller vil veiledning være fånyttes, sier forbundslederen til Børsen.

- Du vil rett og slett prioritere annerledes enn i dag?

- Vi etterlyser tydelige signaler fra regjeringen om at Skatteetaten må øke sin kontrollinnsats mot alvorlig arbeidslivskriminalitet og den økonomiske kriminaliteten, uten at det går ut over etatens øvrige oppgaver. Skal vi klare å bekjempe denne kriminaliteten i praksis, kreves det at våre skatterevisorer og kontrollmedarbeidere i langt større grad enn i dag, benyttes som en ressurs i dette arbeidet.

Helhetlig måte

Børsen har framlagt påstandene fra Kjellstadli om budsjettkutt som har ført til en disponering av ressursene som bekymrer Skatterevisorforeningen.

Statssekretær Thue i svarer ikke direkte på dette, men sier som tidligere nevnt at Finansdepartementet overlater disponeringen av kontrollressursene til skatteetaten.

- Det er viktig for Finansdepartementet at kontrollnivået er tilstrekkelig høyt og at kontrollene blir gjennomført på en fornuftig og helhetlig måte, basert på gode risikovurderinger, heter det videre i det e-post-sendte svaret.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer