Skattekontroll: Vurderer å inten­sivere jakten

Lista over velstående utflyttere blir stadig lengre. Nå vurderer norske skattemyndigheter å øke innsatsen: - Vi registrerer at det er ressurssterke personer som emigrerer.

UTFLYTTERE: En rekke profilerte og velstående nordmenn har den siste tida meldt flytting til utlandet. Først ut var Bjørn Dæhlie (t.h.) i fjor, etterfulgt av Kjell Inge Røkke (midten) i år. Begge har flyttet til Sveits. Tidligere fotballspiller og Skeidar-arving Martin Andresen meldte flytting til Kypros i september. Foto: Foto: Anette Karlsen / Lise Åserud / Audun Braastad / NTB
UTFLYTTERE: En rekke profilerte og velstående nordmenn har den siste tida meldt flytting til utlandet. Først ut var Bjørn Dæhlie (t.h.) i fjor, etterfulgt av Kjell Inge Røkke (midten) i år. Begge har flyttet til Sveits. Tidligere fotballspiller og Skeidar-arving Martin Andresen meldte flytting til Kypros i september. Foto: Foto: Anette Karlsen / Lise Åserud / Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har en lang rekke nordmenn, med betydelig inntekt og formue, formelt valgt å forlate Norge.

På bakgrunn av dette vurderer norske skattemyndigheter nå å sette inn flere ressurser i sitt kontrollarbeid. Det bekrefter Skatteetatens skattekrimsjef Erik Nilsen til Børsen.

- Vi vurderer vår innsats fortløpende basert på analyse og etterretning. Emigrasjon er et av de tiltakene vi per i dag vurderer for økt innsats. Transaksjoner over landegrenser har særskilt oppmerksomhet fra Skatteetaten, sier avdelingsdirektøren.

- Samarbeid med finansnæringen

Nilsen opplyser at Skatteetaten er særlig opptatt av å undersøke hvorvidt utflyttingene er reelle. Det vil si: Oppholder du deg i Norge i mer enn 183 dager i løpet av ett år, blir du skattemessig bosatt i Norge.

Her gjelder det altså å kjenne sin besøkelsestid.

- Hva slags kontroll fører dere med at utflytterne ikke oppholder seg for mye i Norge?

- Vi kommuniserer ikke våre kontrollmetoder, men på generell basis kan vi si at informasjonsutveksling med utlandet er i stadig utvikling. Vi har også et valutaregister og et samarbeid med finansnæringen som er nyttig for oss i kontrollarbeidet, fortsetter Nilsen.

SISTE: Kjell Inge Røkke har gjort det kjent at han flytter fra Norge til Sveits. Reporter: Edward Stenlund/Dagbladet TV Vis mer

Lang liste

Begrepet «skatteflyktning» har fått solid fotfeste i norsk offentlighet det siste året. På denne tida i fjor ble det kjent at langrennslegenden Bjørn Dæhlie flyttet ut av Bø i Vesterålen til fordel for Sveits. Han begrunnet utvandringen med «gode rammebetingelser».

Beslutningen utløste sterke reaksjoner og skarp kritikk fra både Rødt, Ap og SV. Avgjørelsen satte igjen fyr på skattedebatten her til lands. Elleve måneder seinere varsler også en av Norges rikeste menn, Kjell Inge Røkke, at han tar med formuen og flagger ut.

- Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted - det er verken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa.

BITCOIN: Ordføreren i Lugano, Sveits, sier han ser fram til å snakke med Kjell Inge Røkke om Bitcoin og kryptovaluta. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Anniken Aaronsen. Vis mer

I ettertid har flere rikinger fulgt i Røkkes fotspor til Sveits - deriblant eiendomsmilliardær Tord Ueland Kolstad, investor Fredrik Halvorsen og nå sist pianist og investor Trond Myhre. Ifølge DN har totalt 38 velstående nordmenn flyttet til Sveits siden 2009, 14 av dem så langt i år.

- Vurderer risikoen

Selv om alpelandet framstår som trekkplaster for mange, finnes det unntak. Nylig ble det klart at Skeidar-arving og tidligere fotballspiller Martin Andresen meldte flytting til Kypros i september.

Andresen - som i 2020 sto oppført med en formue på 145 millioner kroner - har ikke begrunnet flyttingen offentlig.

- Er det grunn til å tro at antallet rike utflyttere vil skape en ekstra arbeidsbyrde for Skatteetaten i tida framover?

- Denne type etterlevelsestiltak krever ressurser. Vi registrerer at det er ressurssterke personer som emigrerer. De har god kapasitet til å kjenne regelverket og vi vil veilede ved behov. Samtidig så gjennomfører Skatteetaten kontrollvirksomhet og vi retter disse mot der vi til enhver tid vurderer risikoen som høyest, fortsetter skattekrimsjef Nilsen.

Rødt: - Et hull

Da Røkke tok med seg sin private formue og flyttet til Lugano i Sveits, sparket det for alvor i gang skattedebatten på ny. Rødt er blant dem som har raslet med sablene og varslet et ønske om å innføre en såkalt exit-skatt.

Partiet ønsker at denne skal omfatte norske rikinger som flytter utenlands, og at skatten skal ha tilbakevirkende kraft.

- Vi har et hull i skattesystemet på størrelsen med en sveitserost, som Røkke og andre rikinger utnytter, uttalte Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Børsen i september.

Hardt ut

Smutthullet som Moxnes snakker om er at rike nordmenn kan flytte utenlands med sine opptjente verdier, og dersom de blir boende i utlandet i mer enn fem år, så slipper de skatt på alle urealiserte gevinster i Norge.

- I Røkkes tilfelle har han tjent milliarder på norske ressurser og på innsatsen til norske arbeidsfolk. Vi kan ikke la sånne som ham slippe unna uten å betale tilbake til fellesskapet, sier Moxnes.

Røkke selv har ikke eksplisitt sagt noe om grunnen til at han flytter, men overfor DN tilstår Aker-sjef Øyvind Eriksen at skatt har vært en del Røkkes vurdering, men at det ikke handler om det alene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer