Skattekontroll: Vurderer å inten­sivere jakten

Lista over velstående utflyttere blir stadig lengre. Nå vurderer norske skattemyndigheter å øke innsatsen: - Vi registrerer at det er ressurssterke personer som emigrerer.

UTFLYTTERE: En rekke profilerte og velstående nordmenn har den siste tida meldt flytting til utlandet. Først ut var Bjørn Dæhlie (t.h.) i fjor, etterfulgt av Kjell Inge Røkke (midten) i år. Begge har flyttet til Sveits. Tidligere fotballspiller og Skeidar-arving Martin Andresen meldte flytting til Kypros i september. Foto: Foto: Anette Karlsen / Lise Åserud / Audun Braastad / NTB
UTFLYTTERE: En rekke profilerte og velstående nordmenn har den siste tida meldt flytting til utlandet. Først ut var Bjørn Dæhlie (t.h.) i fjor, etterfulgt av Kjell Inge Røkke (midten) i år. Begge har flyttet til Sveits. Tidligere fotballspiller og Skeidar-arving Martin Andresen meldte flytting til Kypros i september. Foto: Foto: Anette Karlsen / Lise Åserud / Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har en lang rekke nordmenn, med betydelig inntekt og formue, formelt valgt å forlate Norge.

På bakgrunn av dette vurderer norske skattemyndigheter nå å sette inn flere ressurser i sitt kontrollarbeid. Det bekrefter Skatteetatens skattekrimsjef Erik Nilsen til Børsen.

- Vi vurderer vår innsats fortløpende basert på analyse og etterretning. Emigrasjon er et av de tiltakene vi per i dag vurderer for økt innsats. Transaksjoner over landegrenser har særskilt oppmerksomhet fra Skatteetaten, sier avdelingsdirektøren.

- Samarbeid med finansnæringen

Nilsen opplyser at Skatteetaten er særlig opptatt av å undersøke hvorvidt utflyttingene er reelle. Det vil si: Oppholder du deg i Norge i mer enn 183 dager i løpet av ett år, blir du skattemessig bosatt i Norge.

Her gjelder det altså å kjenne sin besøkelsestid.

- Hva slags kontroll fører dere med at utflytterne ikke oppholder seg for mye i Norge?

- Vi kommuniserer ikke våre kontrollmetoder, men på generell basis kan vi si at informasjonsutveksling med utlandet er i stadig utvikling. Vi har også et valutaregister og et samarbeid med finansnæringen som er nyttig for oss i kontrollarbeidet, fortsetter Nilsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer