Skattelistekjendisen: Fremdeles «ingen inntekt»

Den tidligere milliardæren står fremdeles oppført uten inntekt, men skatteregninga øker - litt.

FIKK BEHOLDE HUSET: Da Einar Aas' «veddemål» gikk spektakulært galt, måtte han selge nesten alt han eide. Men han fikk beholde huset sitt i Grimstad. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
FIKK BEHOLDE HUSET: Da Einar Aas' «veddemål» gikk spektakulært galt, måtte han selge nesten alt han eide. Men han fikk beholde huset sitt i Grimstad. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Einar Aas (51) er Grimstad-mannen som er en av få nordmenn som med rette kan kalles en «skattelistekjendis».

Han har så definitivt aldri vært en som har oppsøkt mediene av egen frie vilje, tvert imot har han bare unntaksvis bidratt med korte kommentarer i saker som omhandler ham selv.

Likevel har 51-åringen hvert eneste år i mange år måttet tåle medienes søkelys en gang i året - i forbindelse med skattelistene.

Katastrofalt «veddemål»

Aas ble kjent for å ha stor suksess med å trade kraft som privatperson. Han brukte sine egne midler, og dro inn enorme summer.

Dette førte til at sørlendingen i årevis bidro med ekstremt store skatteinntekter til fellesskapet, som spesielt Grimstad kommune fikk nyte godt av.

I 2016 skattet han i alt 227 millioner kroner av en inntekt på 883 millioner, men ikke lenge etter dette ble det en bråstopp på både Aas' store skatteinnbetalinger og hans inntekt.

Høsten 2018 inngikk han nemlig et katastrofalt «veddemål» på kraftbørsen og tapte hele formuen på over 1,6 milliarder kroner.

Dermed var Aas' tid på toppen av skattelistene over. I både 2018 og 2019 sto han oppført med null i formue, inntekt og skatt.

Først i fjor sto han igjen oppført med en skatt, på, i alle fall sammenliknet med tidligere år, beskjedne 171 547 kroner.

Slik var det også i år. Både inntekt og formue står oppført i null, men skatteregninga har økt litt - til 196 091.

Bakgrunnen for formueskollapsen var at Aas satset enorme beløp på at de nordiske kraftprisene skulle stige og nærme seg prisnivået til det tyske kraftmarkedet som følge av tørkesommeren i 2018.

Det motsatte skjedde. Avstanden mellom det tyske og det nordiske kraftprisnivået økte til 17 ganger mer enn normalt, og Aas tapte minst 1,3 milliarder på Nasdaq-børsen.

SKATTELISTEKJENDIS: Einar Aas , norsk siviløkonom, krafttrader og tidligere milliardær. Foto: Agder Energi
SKATTELISTEKJENDIS: Einar Aas , norsk siviløkonom, krafttrader og tidligere milliardær. Foto: Agder Energi Vis mer

Det hele endte med at børsen måtte gå inn med 107 millioner euro, 1,1 milliard norske kroner, fra sitt eget sikkerhetsfond.

Måtte selge nesten alt

Aas unngikk konkurs, men hele hans portefølje ble tvangssolgt i en lukket budrunde. I tillegg måtte kreditorer som Fortum og Statkraft punge ut med rundt 1,1 milliard for å fylle opp børsens sikringsfond igjen.

November 2018 inngikk Aas en avtale med kreditorene. Den frivillige avtalen gjorde at han fikk beholde sin eiendom i Grimstad, men at han skulle selge alle andre boliger, samt biler, båter og kunst.

Drøye to år etter den spektakulære formueskollapsen, kunne Børsen melde at Aas var tett på gjeldfri, og året etter, i 2021, meldte både Agderposten og Dagens Næringsliv at Aas hadde gjort opp for seg.

Fikk ny jobb

I løpet av denne perioden hadde også Aas fått seg ny jobb i Branden Forvaltning, som eies 50/50 av hans venner fra krafttradingmiljøet i Arendal, Åsmund Haugsvær og Grunde Thorsen.

Det ble poengtert at Aas ble ansatt som analytiker, og ikke skulle utføre noe handelsvirksomhet.

- Jeg er fortsatt analytiker i Branden Forvaltning, og har ingen planer om å starte opp for meg selv, skrev Einar Aas i en e-post til DN i november 2021.

Overfor DN har Aas fortalt at han i 2020 mottok en årslønn på drøye 1,1 millioner kroner for jobben.

Står oppført uten inntekt

En del av avtalen med kreditorene etter kollapsen var også at Aas måtte gi dem alt han tjente over 1,2 millioner kroner i to år. Siden november 2020 har han kunnet tjene det han vil, uten å dele med kreditorene.

Med andre ord var 2021 første hele året etter kollapsen at Aas faktisk kunne stikke alle pengene i egen lomme, uavhengig av hvor mye han tjener.

På tross av at han altså har en årslønn på en drøy million, står Aas oppført med null kroner i inntekt i skattelista.

Dette dreier seg rett og slett om tallene i skattelista er nettotall - etter at skattemessige fradrag man har krav på er trukket fra. Slike fradrag kan for eksempel dreier seg om gjeld og renter, men det er ikke mulig å lese ut av tallene hva som gjør at Aas står oppført med nullinntekt.

Knallår for Branden

Einas Aas kone Torun Kveim har for øvrig en eierandel på 7,3 prosent i Branden gjennom sitt selskap Holdyourhorses.

For Branden ble 2021 et knallår. Resultatet før skatt ble på 161 millioner kroner, og det ble utbetalt et utbytte til eierne på 36 millioner kroner, ifølge DN.

Aas eier også investeringsselskapet Toppen Invest, som i 2021 hadde et underskudd på ni millioner kroner. Det var en kraftig nedgang fra året før, da overskuddet var på 56 millioner kroner.

Det var riktignok ikke et overskudd Aas kunne stappe i sine egne lommer, ettersom det kom av realisering av spanske eiendommer, og overskuddet ble overført til kreditorer.

Regnskapstallene for 2021 viser også at egenkapitalen i selskapet var på 50 millioner kroner.

Grimstad-mannen står også oppført som eier av aksjeselskapet Era Soft, som ble registrert i Brønnøysundregistrene i desember i fjor.

Selskapets formål er «deltakelse i andre selskap, samt det som naturlig står i forbindelse med dette».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer