Skattelister 2022

«Skattelistekjendisen»: Kraftig formueshopp

«Skattelistekjendisen» Einar Aas står fremdeles oppgitt uten skattbar inntekt, men han kan med rette kalle seg millionær igjen.

FORMUESHOPP: Einar Aas var lenge i toppen av skattelisten, men det var før kollapsen i 2018. I kjølvannet av det måtte Aas selge nesten rubbel og bit av sine eiendeler, men fikk beholde huset i Grimstad. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FORMUESHOPP: Einar Aas var lenge i toppen av skattelisten, men det var før kollapsen i 2018. I kjølvannet av det måtte Aas selge nesten rubbel og bit av sine eiendeler, men fikk beholde huset i Grimstad. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få har vel hatt en mer motvillig vei inn i medienes søkelys enn krafttrader Einar Aas fra Grimstad, og han er trolig den eneste i Norge som med rette kan kalles «skattelistekjendis».

Selv har han bare unntaksvis bidratt med korte kommentarer i saker som omhandler ham selv.

Årsaken til oppmerksomheten er at han ble kjent for å ha stor suksess med å trade kraft som privatperson. Han brukte sine egne midler og dro inn enorme summer.

Likningstallene for 2022 er offentliggjort, men ikke alle er å se. Kongehusfamilien er ikke synlige på skattelistene. Men noen av dem er det. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

For hjemkommunen var også krafttraderens suksess som manna fra himmelen. Grimstad-mannen bidro i årevis med ekstremt store skatteinntekter, som spesielt hjemkommunen fikk nyte godt av.

Trolig priste lokalpolitikere og rådmannen i Grimstad seg lykkelige for de store skatteinntektene som strømmet inn i en stram kommuneøkonomi. I 2016 betalte Aas i alt 227 millioner i skatt.

Spektakulær kollaps

Men så gikk det galt på spektakulært vis. Høsten 2018 inngikk han et katastrofalt «veddemål» på kraftbørsen, og tapte hele formuen på over 1,6 milliarder kroner.

Dermed var Aas' tid på toppen av skattelistene over. I både 2018 og 2019 sto han oppført med null i formue, inntekt og skatt. Først i 2020 sto han igjen oppført med en skatteregning, som riktignok er svært beskjeden med de millioner av kroner han måtte punge ut i sine velmaktsdager.

171 547 kroner måtte han betale i skatt i 2020. Da skattelistene for 2021 kom i desember i fjor, ble det oppgitt at han heller ikke da hadde inntekt eller formue. Skatteregningen hadde riktignok økt med nesten 25 000 kroner - til 196 091.

Og nå er tallene for i år klare. Aas står fremdeles oppført uten skattbar inntekt, men han har en formue på 15,8 millioner kroner. Skatteregningen ble på 331 564 kroner.

2022 er første året siden 2017 at Grimstad-mannen står oppført med formue.

Aas har ikke besvart Børsens henvendelse.

Det er likevel ganske langt opp til de høyder Aas en gang nådde. I toppåret 2016 sto han oppført med en formue på drøye 2,1 milliarder kroner, og en inntekt på 832 millioner.

Ligningstall for:

Einar Aas

Kilde: Skattetaten

Eier andel i selskap

Tidligere i år kom også årsregnskapet for 2022 for Einar Aas' investeringsselskap Toppen Invest. Ifølge E24 var egenkapital og gjeld barbert, men selskapet hadde snudd fra kraftig underskudd til et overskudd på 1,58 millioner kroner.

Aas har også kommet inn på eierselskapet i Branden Kapital, der han i 2020 fikk jobb som analytiker, samtidig som kona fikk en eierandel.

I 2022 gjennomført selskapet en emisjon, og i etterkant av denne sitter nå Aas med en eierandel på 4 prosent i selskapet.

Det kan dermed se ut som den mye omtalte krafttraderen er godt på vei til å bygge seg opp igjen etter katastrofeåret 2018, som fikk vidtrekkende konsekvenser for Grimstad-mannen.

Porteføljen ble tvangssolgt

Det hele dreide seg om at Aas satset enorme beløp på at de nordiske kraftprisene skulle stige og nærme seg nivået til det tyske kraftmarkedet som følge av tørkesommeren i 2018.

SKATTELISTENE: Åpne skattelister gjør at du kan se hvem som har søkt deg opp. Slik sjekker du! Video: Embla Hjort-Larsen / NTB Vis mer

Det motsatte skjedde. Avstanden mellom det tyske og nordiske kraftprisnivået økte til 17 ganger mer enn normalt, og Aas tapte minst 1,3 milliarder på Nasdaq-børsen.

Enden på visa ble at børsen måtte gå inn med 107 millioner euro, 1,1 milliarder norske kroner, fra sitt eget sikkerhetsfond.

Når det gjelder Aas selv unngikk han konkurs, men hele hans portefølje ble tvangssolgt i en lukket budrunde. Kreditorer, som Fortum og Statkraft, måtte på sin side punge ut med 1,1 milliard for å fylle opp børsens sikringsfond igjen.

I november 2018 inngikk Aas en avtale med kreditorene, som innebar at han fikk beholde sin eiendom i Grimstad, men måtte selge alle andre boliger, samt biler, båt og kunst.

Drøye to år etter kollapsen kunne Børsen melde at han var tett på gjeldfri, og i 2021 meldte både Dagens Næringsliv og Agderposten at Aas hadde gjort opp for seg.

Ingen inntekt

På tross av dette og at han fikk seg ny jobb i 2020, sto han altså ikke oppført med noen reell inntekt i skattelistene. Noe inntekt hadde Aas uansett, for overfor DN fortalte han at han allerede i 2020 mottok en årslønn på drøye 1,1 millioner kroner for jobben i Branden Kapital.

Likningstallene for 2022 ble sluppet onsdag morgen, og dette er de tre som troner på toppen. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Den summen var neppe tilfeldig, ettersom en del av avtalen med kreditorene etter kollapsen var at Aas måtte gi dem alt han tjente over 1,2 millioner i to år. Dermed har han siden november 2020 kunnet beholde all inntekt, selv om den overstiger 1,2 millioner.

Likevel sto han altså oppført uten inntekt i 2021 og 2022. Dette handler om at skattelista er nettotall - etter at alle skattemessige fradrag man har krav på er trukket fra. Slike fradrag kan for eksempel dreie seg om gjeld og renter, men det er ikke mulig å lese ut av tallene hva som gjør at Aas står oppført med nullinntekt.