Statsbudsjettet

«Skattesjokk»: - Det er grenser

- Dette får alvorlige konsekvenser som rammer SVs egne hjertesaker, mener NHO-topp Ole Erik Almlid om SVs alternative budsjett.

UTSLIPP: SVs skattepolitikk kan bidra til å svekke bedriftenes mulighet til å bidra til grønn omstilling, mener NHO. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
UTSLIPP: SVs skattepolitikk kan bidra til å svekke bedriftenes mulighet til å bidra til grønn omstilling, mener NHO. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

SV risikerer å ramme sine egne politiske mål med det opplegget som partiet har tatt med seg inn i forhandlingene med Ap og Sp om neste års statsbudsjett, ifølge NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid.

NHO er landets største arbeidsgiverorganisasjon med over 29 000 medlemsbedrifter som i alt sysselsetter nær 600 000 årsverk.

Almlid advarer mot «alvorlige konsekvenser» i SVs alternative skatteopplegg, som han mener både vil svekke grønn omstilling og velferdsstatens bærekraft.

Skatteskjerpelser

SV la fram sitt alternative budsjett mandag, og gikk deretter rett i forhandlinger med Ap og Sp med krav om betydelige endringer innen skatteopplegg, klima og omfordeling.

Blant annet vil SV øke skattene totalt med 23 milliarder kroner, kutte 30 milliarder kroner i fossile tilskudd, innføre en ny omstillingsavgift for oljenæringen og sette av 40 milliarder kroner til grønne satsinger.

SV vil dessuten tvinge regjeringa med på sitt krav om velferdstjenester uten profitt, og planen er å koble dette opp mot budsjettforhandlingene.

Alvorlige konsekvenser

NHO peker på at SVs budsjett øker formuesskatten og fjerner skjermingsfradraget på utbytteskatten.

- Dette er et skattesjokk for næringslivet. Arbeiderpartiet og Senterpartiet må se at det er grenser for hvor store skatteskjerpelser man kan, før det får alvorlige konsekvenser for grønn omstilling, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid til Børsen.

Almlid har tidligere advart om at mange bedrifter vil tvinges til å øke utbyttet for å få råd til den økte formuesskatten som Ap og Sp har foreslått.

- Dette er jo ikke penger disse bedriftseierne har i banken. For å betale den økte skatteregninga, tvinges de til å øke utbyttet. Dermed svekker de bedriftenes muskler til omstilling, samtidig som utbyttet jo også skal beskattes, har han tidligere understreket i et intervju med Børsen.

- Hindrer omstilling

Nå vil SV altså stramme skatteskruen ytterligere.

- Vi får ikke til en grønn omstilling eller å sikre velferdssamfunnet uten å sikre gode rammebetingelser for bedriftene, advarer Almlid.

- Disse skatteøkningene vil hindre bedriftenes mulighet til grønn omstilling og også svekke verdiskapingen som velferdssamfunnet vårt er bygget på, utdyper han.

NHO anslår at SVs skatteforslag innebærer en dobling av de skjerpelsene som ligger på bordet med Støre-regjeringens budsjettforslag.

Almlid er blant annet også kritisk til at SV vil øke selskapsskatten med 4,4 milliarder og CO₂-avgiften til 50 prosent, «uten at dette føres tilbake til bedriftene på en måte som setter fart i klimaomstillingen».

- Effekten av denne store regninga er at det blir vanskeligere å finansiere velferdsstaten i det lange løp, understreker NHO-toppen.

- Monner lite

Almlid legger til at NHO er positive til SVs foreslåtte industrisatsinger på blant annet hydrogen, karbonfangst og havvind. Med forbehold, riktig nok.

- Det blir lite av disse satsingene hvis ikke også næringslivet har midler å sette inn. Økte midler på statlige fond er ikke det samme som midler på private hender hos investorer med kunnskap og erfaring i å omsette ideer til lønnsomme prosjekter, framholder Almlid.

ADVARER: SVs budsjettsaker kan skade SVs politiske mål, ifølge NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ADVARER: SVs budsjettsaker kan skade SVs politiske mål, ifølge NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

NHO mener også at det er positivt når SV ønsker å styrke forskning, kutte vedlikeholdsetterslepet på jernbanen og styrke satsing på bredbånd.

– Men dette monner ikke sammenliknet med midlene som tappes fra rammebetingelsene til norsk næringsliv, understreker Almlid.

Ber om utredning

NHO-toppen kommer også med et råd til Ap og Sp om hvordan de bør møte SVs krav om å binde regjeringen og koble en budsjettavtale til en forpliktelse om å fase ut kommersiell velferd.

- Her er det viktig at regjeringen tar seg tid til å utrede dette og ha dialog med alle aktører. Hvis helse er viktigst, må vi ta alle gode krefter i bruk, sier Almlid.

SVs forslag om å bruke 100 millioner kroner til et forsøk for å kutte arbeidstida får intet mindre enn det glatte lag fra toppetasjen i Næringslivets hus på Majorstua:

- Vi trenger å øke arbeidsinnsatsen i norsk økonomi, ikke redusere den.

- En dugnad

SVs finanspolitiske talsperson og forhandlingsleder Kari Elisabeth Kaski har lite til overs for NHO-toppens advarsler.

- Det er ingen hemmelighet at SV og NHO har ulikt syn på blant annet formuesskattenivå og utbytteskatten. Det er viktig for SV å få på plass et mer omfordelende skattesystem. Etter åtte år med Høyre-ledet regjering har skattene systematisk blitt redusert for de aller rikeste, samtidig som det er gjennomført store velferdsskutt. Det skal vi endre på, sier hun til Børsen.

BIDRA: SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski og partileder Audun Lysbakken la fram SVs alternative budsjett og gikk deretter rett i forhandlinger med Ap og Sp. Foto: Terje Bendiksby / NTB
BIDRA: SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski og partileder Audun Lysbakken la fram SVs alternative budsjett og gikk deretter rett i forhandlinger med Ap og Sp. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- NHO argumenterer med at bedriftene vil bli dårligere i stand til å bidra til grønn omstilling med SVs opplegg?

- Også NHO må innstille seg på at omstillingen ikke blir gjennomført av staten alene. Dette er en dugnad og næringslivet må også stille opp gjennom økt beskatting. Dette går tilbake til felles velferd og økt satsing på infrastruktur og målrettede tiltak til grønn omstilling. Her må også bedriftene være med og ta sin del av regninga, sier Kaski.

Korte frister, ingen stress

Eigil Knutsen (Ap) er leder av finanskomiteen på Stortinget. Han sier til NTB at det er lagt opp til et tidsskjema med korte frister for forhandlingene.

- Vi må jobbe raskt og effektivt denne uka, så får vi se hvor langt vi kommer, sier han.

Komiteen har i utgangspunktet frist til 26. november med å avgi sin innstilling. Det betyr at Ap, Sp og SV må være enige seinest i midten av neste uke for å gi de øvrige partiene tilstrekkelig tid med å si sitt innen komiteens innstilling kan sendes til behandling.

Etter planen er det lagt opp til budsjettdebatt i Stortinget 2. desember.

- Vi er innstilt på å komme i havn, men vi lar oss ikke stresse av fristene, sier SVs forhandler Kari Elisabeth Kaski.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer