Statsbudsjettet

«Skattesjokk»: - Det er grenser

- Dette får alvorlige konsekvenser som rammer SVs egne hjertesaker, mener NHO-topp Ole Erik Almlid om SVs alternative budsjett.

UTSLIPP: SVs skattepolitikk kan bidra til å svekke bedriftenes mulighet til å bidra til grønn omstilling, mener NHO. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
UTSLIPP: SVs skattepolitikk kan bidra til å svekke bedriftenes mulighet til å bidra til grønn omstilling, mener NHO. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

SV risikerer å ramme sine egne politiske mål med det opplegget som partiet har tatt med seg inn i forhandlingene med Ap og Sp om neste års statsbudsjett, ifølge NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid.

NHO er landets største arbeidsgiverorganisasjon med over 29 000 medlemsbedrifter som i alt sysselsetter nær 600 000 årsverk.

Almlid advarer mot «alvorlige konsekvenser» i SVs alternative skatteopplegg, som han mener både vil svekke grønn omstilling og velferdsstatens bærekraft.

Skatteskjerpelser

SV la fram sitt alternative budsjett mandag, og gikk deretter rett i forhandlinger med Ap og Sp med krav om betydelige endringer innen skatteopplegg, klima og omfordeling.

Blant annet vil SV øke skattene totalt med 23 milliarder kroner, kutte 30 milliarder kroner i fossile tilskudd, innføre en ny omstillingsavgift for oljenæringen og sette av 40 milliarder kroner til grønne satsinger.

SV vil dessuten tvinge regjeringa med på sitt krav om velferdstjenester uten profitt, og planen er å koble dette opp mot budsjettforhandlingene.

Alvorlige konsekvenser

NHO peker på at SVs budsjett øker formuesskatten og fjerner skjermingsfradraget på utbytteskatten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer