Solcellepanel

Skattesjokk på solkraft skrotes

Stortinget sender skattlegging av strømsalg fra eget solcelleanlegg på skraphaugen.

GLØDET: Det ble brennhete reaksjoner da Skatteetaten kunngjorde skatteplikt på strøm private sender inn i nettet fra eget solcelleanlegg. Nå sier et stortingsflertall bestående av SV, Høyre og Frp nei til solskattesjokket. Foto: AlyoshinE / Shutterstock / NTB
GLØDET: Det ble brennhete reaksjoner da Skatteetaten kunngjorde skatteplikt på strøm private sender inn i nettet fra eget solcelleanlegg. Nå sier et stortingsflertall bestående av SV, Høyre og Frp nei til solskattesjokket. Foto: AlyoshinE / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det er ikke hver dag at SV finner fram til enighet om et skattekutt sammen med Høyre og Fremskrittspartiet. Men nå samles de tre partiene under sola.

- Det er for dumt, sier SVs energipolitiske talsperson Lars Haltbrekken.

Han snakker ikke om den spesielle treparti-enigheten, men om selve skattegrepet som SV, Høyre og Frp nå setter en solid stopper for.

Som et batteri

En viktig avklaring fra Skatteetaten tidligere i vinter sendte sjokkbølger gjennom stortingskorridorene og i NHOs hovedkvarter på Majorstuen.

Skatteetaten var kommet fram til at boligeiere som har solcelleanlegg, heretter må betale skatt på all solcellestrøm som leveres inn på nettet. Skatteplikten skulle gjelde fra første krone, til en sats på 22 prosent og uavhengig av eget strømforbruk.

- Når du setter opp solceller på taket ditt, dimensjonerer du anlegget for eget forbruk. Så bruker du strømnettet som et batteri. Anlegget sender kraft ut i nettet når du selv bruker lite, og henter inn kraft når du bruker mer. Å skattlegge dette som et salg, blir helt feil, uttalte fagsjef Andreas Strømsheim-Aamodt i NHO-foreningen Nelfo til Børsen rett før jul.

- Det må være likegyldig om dette batteriet står i kjelleren eller befinner seg i strømnettet, så lenge du bare produserer for eget forbruk, la han til.

Kraftfulle grep

Selv finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) måtte innrømme at Skatteetatens solstrømsjokk kanskje ikke var noen lysende idé.

- Jeg vil se nærmere på skattereglene for salg av overskuddsstrøm for private boligeiere og se om det er behov for eventuelle særlige regler på området, lød det i et svar fra på et skriftlig spørsmål fra Haltbrekken.

NORGES STØRSTE BATTERI: I 2019-sesongen vil Skien-klubben Odd drives av rundt 2 700 solcellepanel, og landets største batteri. Hør «Klimapodden: Tolv miljøløsninger» her: https://aca.st/952f68 Vis mer

Skattebomba hadde slått ned i SVs stortingsgruppe etter at høstens budsjettforhandlinger mellom SV, Ap og Sp var gjennomført.

Derfor måtte det tas andre, men likevel kraftfulle, grep. Sammen med SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski formulerte Haltbrekken et forslag om at regjeringen må lage særregler som hindrer skattlegging av egenprodusert strøm fra solceller.

Høyre og Frp synes forslaget er strålende, og vil bidra til at det - muligens med en noe annen tekst enn i SVs opprinnelige forslag - vil få flertall.

Trippel gevinst

- Norge trenger mer solkraft dersom vi skal klare overgangen til fornybarsamfunnet med lavere utslipp. Solcelleanlegg på tak har den fordelen at det kan bygges raskt og konfliktfritt. Da må vi sørge for at det ikke blir for kronglete og unngå at vinninga går opp i spinninga for den som investerer i slike anlegg, sier Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru til Børsen.

SAMLET: Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru og SVs energipolitiske talsperson Lars Haltbrekken er i ferd med å finne fram til enighet om et skattegrep sammen med Frp. Foto: Vidar Ruud / NTB
SAMLET: Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru og SVs energipolitiske talsperson Lars Haltbrekken er i ferd med å finne fram til enighet om et skattegrep sammen med Frp. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Lars Haltbrekken mener at han kan by på intet mindre enn et trippelt colombiegg når stortingsflertallet sender Skatteetatens solcelleskattesjokk på skraphaugen:

- Dette er gevinst for klimaet, for pengeboka og for beredskapen. Salget av solcellepaneler har stoppet helt opp som følge av signalene fra Skatteetaten, og derfor haster det med å ta grep. Flere private solcelleanlegg hjelper oss å kutte klimagassutslippene, det gir folk lavere strømregning og det gir en bedre beredskap når flere blir mindre avhengig av kraft gjennom nettet, sier han til Børsen.

- Norge langt etter naboene

Stortinget har vedtatt et mål om å bygge ut 8 TWh solenergikraft innen 2030. I dag finnes det rundt 25 000 private mindre solcelleanlegg her i landet. Skal målet nås, må det bygges nye anlegg i et rekordhøyt tempo de neste åra.

Dette vil Frp være med på å støtte opp under, bekrefter Frp's energipolitiske talsperson Terje Halleland.

- Selve saken ligger hos finansfraksjonen vår nå, så det gjenstår å se hvilke formuleringer vi klarer å skrive oss sammen på. Men jeg kan bekrefte at det er viktig for Frp å bidra til at folk skal kunne kjøpe og selge kraft produsert innenfor eget forbruk, uten at det medfører skatteplikt, sier han til Børsen.

- Vi vil legge til rette for at dette er lønnsomt for folk å investere i, også fordi det kan ta av for forbrukstoppene. Norge ligger langt etter alle nabolandene våre, og vi er kommet i en situasjon der vi trenger all den krafta vi kan få. Da må vi utnytte den teknologien som ligger der, uten skattehindringer, sier han.