Stortingsvalget 2021

Skattesmell: - Ellevilt

Ap-nestleder Hadia Tajik slår tilbake mot finansminister Jan Tore Sanners skatteangrep.

TALLTULL: Ap-nestleder Hadia Tajik lurer på om finansministeren tøyser. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
TALLTULL: Ap-nestleder Hadia Tajik lurer på om finansministeren tøyser. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

- Later virkelig finansminister Jan Tore Sanner (H) som han ikke forstår forskjellen på tall som går i pluss eller minus?

Arbeiderpartiets nestleder og finanspolitiske talsperson Hadia Tajik oppfordrer Sanner til å finne fram kalkulatoren en gang til, etter at finansministeren leverte følgende regnestykke til Dagbladets finansnettsted Børsen over en kopp kaffe under Arendalsuka:

- Du har altså 1,2 millioner nordmenn som må regne med høyere inntektsskatt ved SVs opplegg. Ap kan ikke avlyse alle valgløftene fra SV, sa Sanner.

Utgangspunktet for Høyres regnestykke er at SV sier de vil øke inntektsskatten for de som tjener mer enn 600 000 kroner i året, mens Ap lover skatteøkning på inntekter over 750 000 kroner.

- Useriøst

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski slo umiddelbart tilbake. Hun kaller Sanners regnestykke for et useriøst angrep mot bedre vitende.

Kaski presiserer at innslagspunktet for SVs modell vil ligge et sted mellom 600 000 kroner og 700 000 kroner, at 72 prosent av skattyterne vil få lavere skatt og at den store smellen først kommer for dem med inntekter over 1 million kroner.

Tajik gjør det klart at hun mer enn gjerne stiller seg bak Kaskis karakteristikker.

- Det er ellevilt. Sannheten er at Arbeiderpartiet senker skatt på inntekt med 1,8 milliarder kroner, og at alle med inntekt under 750 000 kroner får skattekutt med oss. Ikke de rikeste, slik de har fått med Høyre, utdyper hun overfor Børsen.

Egne løfter

Tajik tilføyer at Ap lover at ingen avgift skal opp uten at en annen skatt eller avgift skal ned.

- Høyre har derimot økt avgiftene gjennomgående, og ligger nå 2 milliarder kroner over nivået i 2013, minner hun om.

SKATTEPOLITIKK: Finansmann og hotelleier Petter Stordalen langet ut mot politikerne under en debatt i forbindelse med Arendalsuka. Video: Norges Rederiforbund/Oslo Business Memo. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Ifølge Ap-nestlederen vil i snitt åtte av ti skattebetalere betale mindre i inntektsskatt med Aps modell enn de gjør i dag.

- Sanner poengterer at dere ikke kan avlyse alle SVs valgløfter?

- Vil du ha Ap-politikk, må du stemme Ap. Vi kan ikke gå god for andre partiers valgløfter. Hvis Høyre virkelig mener det, må de selv snakke mer om klimafornekterne i Frp, sier Tajik.

Sanners egne tall

Ap-nestlederen viser fram tabellen som forteller at de med inntekter mellom 750 000 kroner og opp til 1 million kroner i gjennomsnitt vil få en årlig skatteøkning på 2 330 kroner, og at alle med inntekter under 750 000 kroner vil få skattekutt.

- Sanner trenger ikke oppføre seg som om tallene knytta til Arbeiderpartiets skatteforslag er ukjente. De eksakte effektene er regnet ut av hans eget departementet, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer