Oligarksanksjoner:

Skiftet eier på dagen

Enda en superyacht som skal ha tilhørt den russiske oligarken Roman Abramovitsj skiftet eier samme dag som Russland invaderte Ukraina.

SUPERYACHT: Aquamarine er den femte yachten som nylig har vært tilknyttet Chelsea-eieren Roman Abramovich. Foto: Heesen Yachts
SUPERYACHT: Aquamarine er den femte yachten som nylig har vært tilknyttet Chelsea-eieren Roman Abramovich. Foto: Heesen Yachts Vis mer
Publisert

Den femti meter lange yachten Aquamarine er, i likhet med flere andre oligark- yachter, nå under reparasjon i en nederlandsk hangar i Vlissingen.

Før invasjonen av Ukraina tilhørte den en av Russlands mest kjente forretningsmenn, Chelsea-eier Roman Abramovitsj. Det avslører The Guardian.

24. februar gikk eierskapet av yachten over fra et selskap, som tidligere var kontrollert av Abramovitsj, til en nær kollega av ham, den russiske forretningsmannen David Davidovitsj.

Dette er dermed den femte yachten som det blir kjent at er tilknyttet Abramovitsj.

Han er ilagt sanksjoner fra både Storbritannia og EU på grunn av sin tilknytning til den russiske presidenten, Vladimir Putin.

DEMONSTRERTE: Ukrainske demonstranter i en gummibåt forsøkte å stoppe Roman Abramovitsj' superyacht. Video: Privat. Vis mer

Bekrefter eierskap

Hans samling av båter inkluderer to megayachter verdt mer enn en milliard dollar, som ble flyttet til Tyrkia da han ble svartelistet, samt to mindre båter som ligger fortøyd i Karibien.

- Jeg kan bekrefte at jeg er eieren av MHC Jersey Ltd og Aquamarine-yachten, skriver Davidovich i en uttalelse til The Guardian.

Nytt eierskap av selskap

Tidligere har også The Wall Street Journal rapportert at investeringsselskapet Norma Investments, som Abramovitsj tidligere skal ha eid, fikk et nytt eierskap da Ukraina ble invadert 24. februar. Davidovich var mannen som også skulle også ta over investeringsselskapet.

Grepet ble betraktet av eksperter som en måte å unngå mulig frysing av eiendelene av Abramovitsjs.

Verken Davidovich eller talspersoner for Roman Abramovitsj har ønsket å uttale seg til The Guardian om Abramovitsjs forbindelse til Aquamarine.

Aquamarine gjennomgår nå reparasjoner hos det nederlandske selskapet Damen Shiprepair, som spesialiserer seg på konstruksjon og reparasjon av luksusyachter.

LUKSUSHJEM: Kun ett hus skiller oligarkens bolig fra Den Norske Ambassadens residens i London. Vis mer

Ifølge en anonym kilde fra Damen Shiprepair som The Guardian har snakket med, ble Aquamarine fraktet til Vlissingen for «strukturelle reparasjoner» 16. november 2021. Men ifølge kilden skal det ikke ha blitt gjort noe arbeid på skipet siden 10. mars, samme dag som da Storbritannia innførte sanksjoner mot Abramovitsj.

Ikke beslaglagt

Onsdag annonserte nederlandske myndigheter at 14 navngitte yachter, knyttet til russiske oligarker, ble beslaglagt av nederlandske tollmyndigheter som en del av EUs sanksjoner mot Russland.

Det er ifølge The Guardian ingen ting som tyder på at Aquamarine var blant de yachtene som ble beslaglagt av myndighetene.

Det nederlandske Tollvesenet og utenriksdepartementet vil ikke kommentere eierskapet til Aquamarine, og henviser til landets personvernlover.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer