Skjenkestopp

- Skikkelig provosert

Opposisjonen reagerer kraftig på Vedums utspill om skjenkestopp. Frps Bård Hoksrud spør seg om finansministeren vet noe vi andre ikke gjør.

PROVOSERT: Frps Bård Hoksrud mener regjeringen fremstår som et «freak show». Foto: Ørn Borgen / NTB
PROVOSERT: Frps Bård Hoksrud mener regjeringen fremstår som et «freak show». Foto: Ørn Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det ser ut som et «freak show». Dette blir et spill om hvem som skal ha æren for forslaget.

Det sier helsepolitisk talsperson i Frp Bård Hoksrud om Trygve Slagsvold Vedums utspill om skjenkestoppen i Dagbladet lørdag.

Finansministeren sier det nå er på tide å åpne kranene.

- Dersom det ikke kommer tunge faglige råd som fraråder det, så må vi lempe på skjenkestoppen denne uka. Normalen må være å ha et så åpent samfunn som mulig. Målet er åpne kraner, sier Vedum til Dagbladet.

- Arrogant

Så seint som torsdag stemte Stortinget, med regjeringspartiene Ap og Sps stemmer, ned forslag om at skjenkestoppen skal opphøre umiddelbart.

Det får Hoksrud til å reagere.

SKJENKESTOPP: Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, forteller om hvorfor skjenkestopp forstatt er forsvarlig til tross for stor motstand fra flere kanter. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

- Vedums partikollega argumenterte da med at vi må forholde oss til de faglige rådene og stemte arrogant ned vårt forslag. Bare noen dager seinere er Vedum ute og mener det samme. Det ser ikke bra ut.

- Det virker som Trygve vet mer enn det vi gjør, sier Hoksrud.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol har gjentatte ganger gjort det klart at de ikke vil gjøre noe med skjenkeforbudet før 14. januar. Denne uka advarte hun dem som håper på store lettelser i tiltak den kommende uka.

«Vingle-Trygve»

Frp-profilen mener Vedum skaper usikkerhet for utelivsbransjen som lider under skjenkestansen.

- Dette er folk sine liv. Det er folk som ser livsverket gå i grus. Dette er som å kaste folk på ut på dypt vann og la dem ligge der og plaske.

Hoksrud viser til Vedum, som han kaller «Vingle-Trygve», i sitt utspill ikke gir noen garanti, og derfor la folk gå i uvisshet.

- Regjeringen sender veldig blandede signaler. Det er forvirrende for folk. Dette tror jeg er grunnen til at folk mister respekten for politikere. Det virker som Vedum her skal la Ap sitte igjen med svarteper.

- Det minner om en hjemme alene fest, legger Hoksrud til.

Også Høyres fremste helsepolitiker Tone Wilhelmsen Trøen reagerer sterkt på utspillet.

Hun frykter at finansministeren med utspillet skaper falske forhåpninger i en hardt presset serveringsbransje.

- Denne måten å kommunisere på er forvirrende. Når de går ut om en så viktig ting er det viktig at det er basert på faglige råd.

- Skuffelsen blir stor

Hun peker også på at signalene fra statsministeren, helseministeren og nå seinest Vedum er sprikende.

- Man må kunne forvente entydig kommunikasjon fra regjeringen i en så alvorlig sak. Det skaper forventninger, og det er trist hvis ikke de ikke kan innfri dem.

Hun sier hun nå sitter igjen med et stort spørsmål.

- Det åpenbare spørsmålet er om de sitter på faglige råd som tilsier at vi kan lette på skjenkestoppen.

Til det svarer statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Ole Henrik Bjørkholt (Ap):

- Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet gjør løpende vurderinger av behovet for tiltak. Deres anbefalinger offentliggjøres i forbindelse med at regjeringen fatter en beslutning.

Helsepolitisk talsperson i Senterpartiet Hans Inge Myrvold reagerer på kritikken fra kollegene i helsekomiteen og tar partilederen sin i forsvar.

- Jeg opplever en finansminiter som tar både Stortingets og bransjens signal på alvor. Han bekrefter at dette er noe som opptar ham. Hoksrud har istedet brukt mye tid på det uforsvarlige spillet på Stortinget.

- Skal vurdere skjenkestoppen

Paal Mangerud, som er en av de største aktørene i Oslo uteliv, nikker anerkjennende til det opposisjonspolitikerne sier om deres situasjon.

- Enten så trosser han faglige råd, eller så vet han noe andre ikke vet, og da burde det vært åpent for lenge siden, sier Mangerud som blant annet eier utestedene Internasjonalen og Blå.

- Hvis det ikke medfører rikgtighet at det åpner: Den skuffelsen blir så stor. Vet han noe ingen andre vet, spør Mangerud seg og viser til at regjeringen har sagt de må ha faglige råd før det kan åpne kranene igjen, sier Mangerud.

Verken statsminister Jonas Gahr Støre eller helseminister Ingvild Kjerkol har vært tilgjengelig for kommentar søndag kveld.

Statssekretær Ole Henrik Bjørkholt (Ap) svarer følgene på vegne av helse og omsorgsdepartementet:

- Vi har hele veien sagt at vi skal gjøre en vurdering av alle tiltakene, inkludert skjenkestoppen. Dette vil vi komme tilbake til 14 januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer