Sukkeravgiften:

- Skikkelig urettferdig

Lokale bakerier betaler tusenvis av kroner i sukkeravgift til staten, mens kjedebakeriene slipper unna. Anne på landet-gründer reagerer.

KRITISK: Bendik Romstad, medeier og gründer i Anne på landet, mener sukkeravgiften skaper vanskelige kår for de minste bakeriene. Foto: Renate Karlsmoen / Dagbladet
KRITISK: Bendik Romstad, medeier og gründer i Anne på landet, mener sukkeravgiften skaper vanskelige kår for de minste bakeriene. Foto: Renate Karlsmoen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SAGENE / OSLO (Børsen): Lukten av nystekte vafler og ferskbrygget kaffe ligger i lufta rundt det lille røde huset ved Akerselva.

I 2019 tok gründerparet Anne Gravingen og Bendik Romstad i matsuksessen Anne på landet over kafédriften i Hønse-Lovisas hus.

Oppskriften på de luftige kanelbollene og de varme vaffelhjertene er en godt bevart forretningshemmelighet.

TOPPHEMMELIG: Vaffeloppskriften er så konfidensiell at den overleveres av ordføreren i en egen konvolutt. Foto: Renate Karlsmoen / Dagbladet
TOPPHEMMELIG: Vaffeloppskriften er så konfidensiell at den overleveres av ordføreren i en egen konvolutt. Foto: Renate Karlsmoen / Dagbladet Vis mer

Alt er laget for hånd, og fra bunnen av. Med masse kjærlighet og sukker.

- Jeg kan ikke røpe oppskriftene våre, men det er ingen hemmelighet at jo mer sukker og smør du putter i maten, jo bedre blir den, sier Romstad til Børsen.

Men dét koster. Små bakerier må nemlig betale sukkeravgift til staten, mens store industribakerier får fritak fra denne bestemmelsen.

- Det er så urettferdig som det kan bli, mener Romstad.

Også studentavisa Journalen har omtalt saken.

- Spesielt og rart

Fra nyttår økte sukkeravgiften til 9,18 kroner per kilo. Avgiften gjelder blant annet for farin, melis og raffinade - sukkertyper som brukes for å lage Anne på Landets mest populære bakverk.

KAMP OM MATEN: Her slåss russiske dagligvarekunder angivelig om sukker, i en hittil uverifisert video som har fått flere hundre tusen visninger på Twitter. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

- Vi har veldig stor forståelse for at staten trenger å hente inn penger gjennom avgifter. Det har vi ingen problemer med at skal betales, sier Romstad, før han fortsetter:

- Det som er spesielt og rart med sukkeravgiften, er at den slår ut så ulikt.

Når en vanlig forbruker går inn i butikken for å kjøpe en kilo sukker, er avgiften allerede bakt inn i prisen. Dette gjelder også for sukkeret som brukes på kjøkkenet i Hønse-Lovisas hus.

Kjeder som driver produksjon på sentralbakerier med eget AS og på egen adresse, kan derimot kjøpe inn råvaren i store 25-kilossekker og videre søke om å få dekket denne utgiften av staten.

For Anne på landet er ikke det aktuelt. De bruker ikke så store mengder om gangen, og har ikke nok lagerplass i de små lokalene.

TURISTPERLE: Romstad forteller at folk reiser helt fra Japan for å smake erkenorske vafler med ekte brunost. Foto: Renate Karlsmoen / Dagbladet
TURISTPERLE: Romstad forteller at folk reiser helt fra Japan for å smake erkenorske vafler med ekte brunost. Foto: Renate Karlsmoen / Dagbladet Vis mer

- Penger rett i fôret

I 2023 kjøpte Anne på landet inn sukker for nesten 450 000 kroner. Om lag 132 000 av disse var rene avgifter som går rett i statskassa.

Dette er avgifter bedrifter som Åpent Bakeri, bare et par steinkast unna, slipper å betale.

- Konsekvensen er at de store kjedene enten kan tjene mye mer penger på hver bolle de selger, eller selge den billigere enn oss. Dette er penger våre konkurrenter kan putte rett i fôret, påpeker Romstad.

- Man kan jo spørre seg om vi bare kunne brukt mindre sukker for å redusere de utgiftene, men da blir det ikke særlig godt. Når folk endelig skal på kafé for å unne seg noe ekstra, har de ikke lyst på vonde kanelboller.

Han mener at dagens ordning er konkurransevridende, og er svært bekymret for at de små aktørene ender opp som taperne.

- Jeg skjønner ikke helt hva de har tenkt her. Det kan jo virke som om staten bare vil ha masse svære Espresso House-kjeder når de gjør det så vanskelig for små bedrifter som oss å overleve.

Selv om sukkeravgiften er med på å presse marginene, er det mye som tyder på at kanelbollene til Anne på landet har blitt en publikumsfavoritt. Regnskapstall viser at bedriften i 2022 omsatte for 34 millioner kroner, og gikk med et overskudd på 1,1 millioner kroner.

Omstridt og betent

Sukkeravgiften ble innført i 1981, og er svært omdiskutert.

Særlig debatten om særavgift på sjokolade- og sukkervarer har vært et hett tema de seinere åra. Denne ble fjernet i statsbudsjettet for 2021, men avgiften for sukker som råstoff har blitt stående.

Hensikten bak sukkeravgiften er todelt. Den skal først og framst gi inntekter til statskassa, men er samtidig helsemessig begrunnet.

Den skal rett og slett å få befolkningen til å spise mindre sukkerholdig mat.

- Akkurat dette er ikke mat som de fleste spiser hver dag. Man kan se på det som et gøyalt avbrekk fra hverdagen, og det er ikke der problemet ligger, mener Romstad.

Tilsvar fra departementene

Det er Helse- og omsorgsdepartementet, Finansdepartementet og Landbruks- og matdepartementet som har ansvar for sukkeravgiften.

Børsen har forelagt dem kritikken som framkommer i denne saken. Ingen har svart på spørsmålene knyttet til konkurransevridning.

- Det er fritak blant annet for sukker som brukes i fabrikker som lager bakervarer, is, mineralvann, sjokolade og saft. Bakeri- og kafé-utsalg i tilknytning til slike fabrikker omfattes av avgiftsfritaket, mens rene utsalgssteder ikke gjør det, skriver Finansdepartementet til Børsen.

De framholder at årsaken til denne avgrensningen, er å gjøre det enkelt å kontrollere riktig avgift.

Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) sier til Børsen at de ikke har diskutert denne avgiften spesifikt.

- Et ekspertutvalg som tidligere overleverte en rapport om kostnadseffektive kostholdstiltak, har nevnt avgift på sukkerholdig drikke som et tiltak som kan bedre kostholdet og utjevne sosiale helseforskjeller. Vi ser nå på hvordan vi skal følge opp denne rapporten, sier han.

SIGNALBYGG: Hønse-Lovisas hus eies av Arbeidermuseet. Anne på Landet driver kafeen i det historiske huset. Foto: Renate Karlsmoen / Dagbladet
SIGNALBYGG: Hønse-Lovisas hus eies av Arbeidermuseet. Anne på Landet driver kafeen i det historiske huset. Foto: Renate Karlsmoen / Dagbladet Vis mer

Kommer med lovnad

Selv om sukkeret de drysser i bakebollen som oftest koster mer enn konkurrentenes, har Romstad ett løfte til kundene:

De skal ikke til å putte mindre sukker i bakebollen av den grunn.

- Vi skal fortsette å sukre kanelbollene våre slik at de blir dritgode, og så får vi heller tjene litt mindre, sier han.

- Da får vi bare se om det blir mulig for oss å overleve på sikt, eller om det blir Espresso House her til slutt også.