Kina

Skip forsvinner - truer julehandelen

Skip i kinesiske farvann forsvinner fra sporingssystemene. Det skaper enda større problemer for den globale forsyningskjeden fram mot jul.

TRAVELT: Seks av de ti største containerhavnene i verden ligger i Kina. Foto: AFP) / China OUT
TRAVELT: Seks av de ti største containerhavnene i verden ligger i Kina. Foto: AFP) / China OUT Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Kina har blokkert adgangen til skipsdata i sine farvann. Landet sier de gjør dette av hensyn til nasjonal sikkerhet. Dette er enda et tegn på landets ønske om å kontrollere sensitiv informasjon, skriver Financial Times.

Kina har seks av verdens ti travleste containerhavner. Uten informasjon om skipstrafikken i disse farvannene kan det bety enda større problemer for den globale skipsindustrien. Det siste året har den globale forsyningskjeden vært under voldsomt press. Det har spesielt vært store problemer med å få varer gjennom overbelastede havner på grunn av en kraftig økning i etterspørselen.

- Etter som vi nærmer oss jul, vil dette ha en virkelig stor påvirkning på forsyningskjeden, og dette er det viktigste elementet akkurat nå, sier Georgio Hatzimanolis i selskapet Marine Traffic, som leverer skipssporingsinformasjon, til CNN.

Sporingssystem

Vanligvis kan selskaper følge skipstrafikken over hele verden gjennom gjennom et globalt sporingssystem fordi skip er utstyrt med en mottaker for Automatic Identification System (AIS). Dette systemet lar skip sende informasjon om posisjon, hastighet, kurs og navn via radio til stasjoner langs kysten. Dersom skipene er for langt fra disse stasjonene, kan informasjon bli utvekslet via satellitt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer