Aleksej Navalnyj:

Skiparadis koples til Putin

Statseide Gazprom tok regningen for den gigantiske resorten i Russlands ferieparadis Sotsji. Nå hevder opposisjonsgruppe at det er Putin selv som eier palasset.

PUTINS? I flere år har ulike uavhengige kilder hevdet at dette skipalasset egentlig er Putins eget. Skjermdump: Google Maps
PUTINS? I flere år har ulike uavhengige kilder hevdet at dette skipalasset egentlig er Putins eget. Skjermdump: Google Maps Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske opposisjonspolitikeren og aktivisten Aleksej Navalnyj har i en årrekke jaktet på den russiske presidentens reelle formue.

Allerede i 2021 publiserte han en gransking som konkluderte med at det som hevdes å være verdens dyreste palass, beliggende på en ekstravagant eiendom ved Svartehavet, skal ha blitt oppført ved hjelp av oligark-penger for Vladimir Putin.

Nå har teamet til den fengslede opposisjonspolitikeren publisert en ny video på YouTube. Der hevdes det at presidenten skal være den reelle eieren av nok et luksuspalass.

  • En tidligere versjon av denne saken ble publisert 3. april 2023. Den baserte seg på en misforståelse om at et nyoppdaget missilsystem ble knyttet til et tidligere omtalt Putin-palass ved Svartehavet. Vi presiserer at det er snakk om to unike palass. Den nye versjonen beskriver det som skal være Putins vinterpalass.

De mener å kunne koble en gigantisk eiendom i russernes ferieparadis Sotsji, til Putin. Eiendommen eies på papiret av det statseide gasselskapet Gazprom, men skal i virkeligheten være presidentens private skiparadis.

Nettstedet Daily Beast påpeker at disse opplysningene ble publisert samme dag som russiske myndigheter anklager Ukraina og en Navalnyj-gruppe for å stå bak drapet på militærbloggeren Vladen Tatarskij i St. Petersburg søndag.

Det er en påstand som for øvrig blankt avvises av Navalnyjs advokat overfor Dagbladet.

SKIPARADIS: President Putin under åpningen av alpinsenteret i Sotsji i 2008. Foto: Anatoli Zhdanov / Shutterstock / NTB
SKIPARADIS: President Putin under åpningen av alpinsenteret i Sotsji i 2008. Foto: Anatoli Zhdanov / Shutterstock / NTB Vis mer

Dukket opp i Moskva

Rett i nærheten av det som omtales som «Putins vinterpalass», ligger et luftvernsystem som ifølge Navalnyjs gruppe er av typen Pantsir-S1. Det består av bakke-til-luft-missil og artilleri. Det brukes til forsvar mot fly, helikoptre og kryssermissiler, ifølge The Guardian.

Missilsystemet kan også brukes mot mindre mål, som droner, hevder russiske myndigheter.

Dette er det samme systemet som angivelig dukket opp på bygninger i Moskva, inkludert taket av det russiske forsvarsdepartementet, i januar i år.

Den russiske militærbloggeren Vladlen Tatarskij ble søndag drept i en eksplosjon i St. Petersburg. Eksplosjonen skal ha blitt forårsaket av en skulptur, inneholdende sprengstoff, som ble gitt i gave til bloggeren. Video: AP / Twitter / Ren-TV. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

Det er imidlertid ikke første gang Putin anklages for å være den reelle eieren av skiparadiset. I 2021 gikk den russiske, uavhengige avisa Sobesednik ut med samme anklage. Journalist Andrej Malgin var likevel først ute med koblingen i 2014 på sin egen blogg. Likevel er skiparadiset lite omtalt i forbindelse med den russiske presidenten.

Det ligger like i nærheten av Krasnaya Polyana skisenter, som var vertskap for vinter-OL i 2014. Kreml skrev dette om resorten ved åpningen i 2008, da president Putin var på besøk:

«Da han talte ved skisenterets åpningsseremoni, bemerket presidenten at senteret var bygget i henhold til miljøstandarder. Presidenten uttrykket sin trygghet i at Sotsjis Krasnaya Polyana vil fungere som en ordentlig konkurrent til utenlandske sportssentre. Skiresorten er bygget med midler fra Gazprom. Byggingen startet i 2002».

Skjuler to etasjer under bakken

Ifølge Navalnyj-gruppa skal resorten ha blitt bygget omtrent på samme tid som OL foregikk. Kreml har ikke kommentert anklagene om at det egentlig er Putins private resort.

Av blåkopiene Navalnyj-gruppa viser til framgår det blant annet at det er bygget to etasjer under bakken i hovedbygget. Resorten skal også voktes av missiler, som står plassert i nærheten.

Under bakken skal det være oppbevaringsrom og ulike matstasjoner, inkludert egg- og grønnsakrom, separate kjølerom for kjøtt og fisk, områder for å tilberede varm og kald mat, samt egne lagringsrom for melk og syltede agurker.

SKIGLAD: Putin har flere ganger latt seg fotografere på skitur. Her i Sotsji i 2007. Foto: Maxim Marmur / AP / NTB
SKIGLAD: Putin har flere ganger latt seg fotografere på skitur. Her i Sotsji i 2007. Foto: Maxim Marmur / AP / NTB Vis mer

Bygget har formelt navnet «Huset for velkomst av offisielle gjester», og er ifølge Sobesedenik bygget av Rosengineering, samme byggefirma som skal ha stått for huset til Svetlana Krivonogikh. Hun skal tidligere ha vært elskerinnen til Putin, og muligens også mor til hans barn.

Luksusmøbler og spaanlegg

Vedlikehold av luksushytta skal ha tilfalt Gazproms datterselskap, Gazprom Sotsinvest, som tidligere har vært involvert i arbeid for Alina Kabeva, en annen av Putins elskerinner, skriver avisa.

Også det mystiske selskapet Svod International, som ikke har noen åpen eier, skal være ansvarlig for vedlikehold. 54 personer fra Krasnodar Kraj, området hvor resorten og hytta ligger, oppgir å jobbe for sistnevnte selskap på LinkedIn.

Innvendig skipalasset på sparsomme 3800 kvadratmeter, skal møblene være av aller mest eksklusive sort - alt fra spesialbestilt piano til lysekroner i sølv.

Luftrommet skal være stengt for trafikk, og i hytta kan man også følge med på eventuelle ulovlige droner, og spore mistenksomme samtaler i nærheten, skriver Sobesedenik.

Finner man disse aktivitetene slitsomme kan man ifølge Navalnyj-gruppa slappe av i en av underetasjene med spa som inkluderer basseng, damprom og finsk badstue. Her skal det også være et cryoterapirom, som NavanlyjLive mener er Putins favoritt, og som man også kan finne på hans andre eiendommer.

HEVDER PUTIN EIER MILLIARDPALASS: Ifølge Aleksej Navalnyj kilder er Putins palass bygget ved hjelp av «de største bestikkelsene i historien». Vis mer

Nekter for eiendommer

Navalnyj ble pågrepet av russiske myndigheter da han returnerte til Russland fra Tyskland i starten av 2021. Få dager seinere ble den første Youtube-videoen publisert.

Den førte til flere demonstrasjoner, og etter kort tid gikk Putin selv ut og nektet for enhver befatning med palasset.

- Ikke noe av det som er oppgitt her er min eiendom, verken min eller mine nære slektninger. Aldri! lød det fra den krigførende russiske presidenten.

At Russlands president Vladimir Putin kan være en av verdens aller rikeste menn har vært spekulert på i en årrekke.

Gjennom oligarkvenner, skallselskap og skatteparadis skal han sitte på enorme verdier, ifølge dem som har peiling på sånt. Noen har pekt på en nettoverdi på over 200 milliarder dollar, som i så fallgjør ham til verdens aller rikeste.

Samtidig oppgir Kreml at Putin bare besitter en leilighet på 800 kvadratmeter i Moskva og har en årslønn på beskjedne 140 000 dollar, tilsvarende 1,5 millioner norske kroner i dagens kurs.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer