- Det er svært, svært, svært, sjokkerende tall, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen.
Han refererer til dagens dystre statistikk fra Nav. Etter flere ukers strenge corona-tiltak, er 412 000 personer nå registrert som helt eller delvis arbeidsledige, eller på tiltak. Det utgjør rekordhøye 14,7 prosent av den norske arbeidsstyrken.

Høyeste arbeidsledighet siden 1930-tallet
- Vi har tidligere dratt historiske sammenlikninger, og sagt at arbeidsledigheten er på sitt høyeste siden 1930-tallet. Siste tilgjengelige tall viser at den nå kanskje er enda høyere, fortsetter Dørum.
- Forduftet
Siden februar har 235 000 flere blitt registrert som helt ledige, noe som innebærer en økning på 360 prosent.
Sjeføkonomen peker på flere faktorer som knagg for den drastiske forverringen.
- Dette er en direkte konsekvens av internasjonale og nasjonale smitteverntiltak, og alt som følger i kjølvannet av det. Det er mange berørte næringer, der man blant annet ser at nesten all omsetning i hotell og lufttransport har forduftet. Omsetningen er også dramatisk redusert innen restaurantbransjen og i butikknæring.
Artikkelen fortsetter under:

Boligsalget stuper
- Hvilke konsekvenser får dette for den norske økonomien?
- Jo lenger dette varer, jo flere bedrifter vil bukke under, og jo flere permitteringer vil bli omgjort til oppsigelser. Dersom mange nok skvises bort fra arbeidslivet, risikerer man at nasjonalformuen forvitrer. Det innebærer lavere forbruk, og mindre velferd i framtida.
Dørum frykter også konsekvensene coronakrisen vil få for unge voksne.

- Skrekkelige tall
- Vi har nå ungdomskull som risikerer å blir den «tapte generasjonen». De som til våren skulle avslutte høyere utdanning, og finne sin plass i arbeidsmarkedet, men som nå risikerer å møte stengte dører. Dersom døren forblir stengt i lang tid, vet vi - basert på erfaring - at man får en dårligere CV, dårligere selvtillit, lavere livsinntekt, og i mange tilfeller også sosiale problemer.
- Kan ikke redde alle
Det er også bakgrunnen for at NHO har bedt om tiltak fra myndighetene.
- Og de har svart med å åpne pengesekken, og sikre at folk har en jobb å gå tilbake til når dette er over.

Kjempesmell
- Har de det?
- Det er et innmari godt spørsmål. Jeg har jobbet med dette i mange år, og erfart at kriser er krevende. Det er mange sterke krefter i spill, og myndighetene kan ikke redde alle. Så finmasket er ikke nettet.
- Vi har falt dypere og raskere enn noen gang tidligere i etterkrigstid. Samtidig blir det vanskeligere og vanskeligere å opprettholde normal aktivitet, hvis også landene rundt oss går i dvale. Vi har et stort oljefond og gode velferdsordninger, men det er hevet over enhver tvil at denne krisen vil gjøre nasjonen fattigere.
- Hvor raskt bør samfunnet åpne igjen, for å unngå skrekkscenarioer som det du beskriver?
- Vi har vært krystallklare på at vi ikke besitter pandemikompetanse i NHO. Det vi har gjort er å peke på de store økonomiske kostnadene, og bedt om forholdsmessighet. At man til enhver tid må vurdere hvorvidt et smittevernstiltak har lav eller høy effekt på økonomien, og vurdere dette opp mot tiltakets virkning på helsevesenets kapasitet til å håndtere pandemien og sine øvrige oppgaver.
- Men vi har hele tiden understrekt at det ikke er vårt ansvar å trekke konklusjonen om hva som er riktige smitteverntiltak.

Avviser påskeåpent
- Rammer enkelte hardere
Ved utgangen av mars var 301 000 personer registrert som helt ledige. Det utgjør 10,7 prosent av arbeidsstyrken, ifølge oversikten fra Nav.
Bruttoledigheten, det vil si summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på drøyt 314 000 personer. I tillegg er over 97 000 registrert som delvis ledige, noe som gir en totalsum på 412 000 personer.
I Oslo er nå 53 453 personer helt uten arbeid. Det utgjør 13,8 prosent av arbeidsstyrken i hovedstaden. Oslo er fylket med den høyeste arbeidsledigheten, skriver NTB.
Vil forsøke å sikre arbeidsplasser
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sier at situasjonen er dramatisk for den enkelte som blir permittert eller oppsagt.
- Men også for familier og for hele samfunnet. Derfor setter regjeringen sammen med Stortinget i gang kraftfulle økonomiske tiltak og styrker en rekke velferdsordninger. Vi må forhindre at bedrifter går konkurs og at arbeidsledige blir gående uten arbeid over lang tid, sier Røe Isaksen.

Han understreker videre at regjeringens viktigste oppgave, ved siden av liv og helse, er å sikre arbeidsplasser og næringsliv etter krisen.
- 9 av 10 av de som har meldt seg ledige nå er permitterte. Permitterte er fortsatt ansatt i bedriften, men får i en begrenset periode ikke jobbe. Det betyr at svært mange ledige kan ha en jobb å gå tilbake til når situasjonen normaliseres og aktiviteten i samfunnet etter hvert tar seg opp igjen.
- Ledighetstoppen neppe nådd
Røe Isaksen beskriver situasjonen som alvorlig og dramatisk.
- Regjeringen vil gjøre alt i vår makt for å sikre arbeidsplasser og næringsliv for tiden etter koronakrisen. Vi gjør nå vårt ytterste for å hindre at pandemien får et omfang som vi ikke kan håndtere, samtidig som vi sikrer de som blir permittert og mister jobben i en ekstremt krevende situasjon, sier Røe Isaksen.
- Vi skal tilbake til normalen, men det er bare å forberede seg på at ledighetstoppen neppe er nådd.
