Beslutning fra Økokrim i dag:

Skjebnedag for Erna

Erna Solberg har sagt at det vil være vanskelig å bli sittende som Høyre-leder dersom Økokrim tar ut en siktelse mot henne i aksjesaken. I dag kommer Økokrims avgjørelse.

SKJEBNEDAG: Økokrim bekjentgjør i dag om de vil etterforske Sindre Finnes aktivitet i aksjemarkedene i årene Erna Solberg var statsminister. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
SKJEBNEDAG: Økokrim bekjentgjør i dag om de vil etterforske Sindre Finnes aktivitet i aksjemarkedene i årene Erna Solberg var statsminister. Foto: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det ville vært vanskelig å være Høyre-leder hvis man hadde en siktelse på seg, sa Erna Solberg til NRK 21. september.

I dag avgjør Økokrim om de skal etterforske Sindre Finnes aksjehandler i perioden der Erna Solberg var statsminister. Det kan gi flere utfall:

  • Økokrim kan åpne etterforskning i saken, men uten å ta ut siktelser.
  • Økokrim kan velge å bare sikte Sindre Finnes i saken.
  • Økokrim kan velge å sikte både Erna Solberg og Sindre Finnes.
  • Økokrim kan velge å ikke åpne etterforskning i saken.

Dagbladet spurte Erna Solberg i går om hun fortsatt mener det vil være vanskelig for henne å fortsette som Høyre-leder om det skulle ende med en siktelse i dag.

- Vi får komme tilbake til dette etter at Økokrims beslutning er kjent i morgen, sier hennes rådgiver Cato Fossen til Dagbladet.

Flere ønsker etterforskning

Økokrim har så langt vært svært ordknappe i sin omtale av saken, men har fulgt sakens utvikling siden den sprakk kort tid etter kommunevalget.

- Vi vil vurdere om det er grunnlag for å åpne etterforskning av mulige brudd på reglene i verdipapirhandelloven. Økokrim vil meddele offentligheten en beslutning når den foreligger, skrev Økokrim-sjef Pål Lønseth i en pressemelding i september.

Siden skandalen sprakk rett etter høstens valg, har mediene avslørt at flere av Finnes’ aksjehandler skjedde nært opp til saker i konas regjering som kunne påvirke selskapenes aksjekurser. Han investerte blant annet innen shipping, oppdrett og gruvedrift.

En rekke innside-, juss-, og habilitetseksperter har tatt til orde for at Økokrim åpner etterforskning - for å avklare hvorvidt det har skjedd noe straffbart eller ikke.

Sindre Finnes har kategorisk avvist at han har drevet innsidehandel.

Økokrim åpnet etterforskning etter avsløringene om Ola Borten Moe (Sp), men gjorde det ikke i saken til Anniken Huitfeldt (Ap). Der hadde Økokrim-sjef Pål Lønseth meldt seg inhabil, fordi han var statssekretær i Stoltenberg-regjeringen.

Økokrim-kritikk

Allerede før offentliggjøringen får Økokrim kritikk: I går gikk Petter Gottschalk, professor emeritus ved Institutt for ledelse og organisasjon ved BI, ut og beskyldte Økokrim for å «opptre som en domstol» i og med dagens kunngjøring.

- Pål Lønseth skal forkynne om Finnes-Solberg vil bli etterforsket. Det gir inntrykk av at Lønseth eventuelt har tilstrekkelig bevis til å få noen dømt dersom det i morgen blir meddelt at etterforsking igangsettes. Men her har Lønseth en gal forståelse av Økokrims rolle, sier Gottschalk til Dagbladet.

Lønseth tar ikke kritikken til seg:

- Det framgår av loven at påtalemyndigheten skal gjøre en konkret vurdering av om et saksforhold skal etterforskes eller ikke. Styrende er om det er såkalt «rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold». Dette gjelder alle saker, men naturlig nok er allmennheten mer enn i de fleste andre saker opptatt av om Solberg/Finnes skal etterforskes. Det er også bakgrunnen for Økokrims åpenhet rundt vurderingen, sier Lønseth.

Uansett hvilket utfall Økokrim meddeler i dag blir Erna Solbergs sak gjenstand for åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité tirsdag. Der vil Erna Solberg stille. Også Jonas Gahr Støre, Ola Borten Moe, Tonje Brenna, Anniken Huitfeldt og Anette Trettebergstuen skal forklare seg for komiteen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer