Skjebnedag for Norwegian: - Kritisk

Analytiker Jacob Pedersen tror det blir svært vanskelig å redde Norwegian dersom en høring i Dublin i dag mandag munner ut i et nei til å gi selskapet konkursbeskyttelse.

D-DAG FOR NORWEGIAN: Mandagens høring i Dublin kan munne ut i en ny D-dag for Norwegian, etter at konsernsjef Jacob Schram (t.v.) og finansdirektør Geir Karlsen har bedt om konkursbeskyttelse for datterselskaper i Irland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
D-DAG FOR NORWEGIAN: Mandagens høring i Dublin kan munne ut i en ny D-dag for Norwegian, etter at konsernsjef Jacob Schram (t.v.) og finansdirektør Geir Karlsen har bedt om konkursbeskyttelse for datterselskaper i Irland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Mandag ettermiddag holdes en skjebnetung høring i retten i Dublin. Den skal munne ut i et ja eller nei til konkursbeskyttelse for Norwegian irske datterselskaper Norwegian Air International og Arctic Aviation Assets.

Norwegians største verdier, flyene, ligger i sistnevnte selskap.

Skulle Norwegian få nei til konkursbeskyttelse, synes Jacob Pedersen, aksje-analysesjef i den danske banken Sydbank det ser svært vanskelig ut.

- På kanten av stupet

- La meg si det slik: De ba om en konkursbeskyttelse for å bygge en mur rundt sine aktiva, slik at ikke kreditorene skal kunne gå etter disse flyene, og dermed akselerere faren for en Norwegian-konkurs, sier Pedersen til Dagbladets finansnettsted Børsen.

Dommerens avgjørelse kan komme i dag eller senere i uka.

Pedersen påpeker at hvis selskapet skulle få nei, vil kreditorene ha muligheten til å begjære Norwegian konkurs hvis de ikke får pengene sine.

«Kritisk», mener han om den situasjonen Norwegian i så fall havner i.

Han har tidligere uttalt at Norwegian står på kanten av stupet. Den uttalelsen står han ved - hvis Norwegian får nei til å iverksette en prosess med «examinership», som er den formelle betegnelsen på konkursbeskyttelse i Irland.

- Veldig mye vanskeligere

Pedersen, som følger utviklingen i Norwegian tett fordi han til daglig dekker utviklingen i SAS-aksjen, har ikke lyst til å spekulere, men sier følgende om hvorfor Norwegians ledelse har søkt om konkursbeskyttelse:

-Det er åpenbart at de var trodde at det ikke var så langt unna at Norwegians kreditorer kunne begjære dem konkurs.

- Hvor gode sjanser har de til å greie seg hvis de får nei til examinership?

- Det blir veldig mye vanskeligere for dem. Hvis konkursbeskyttelse avvises, blir det veldig vanskelig for selskapet, sier Pedersen.

- Paradokset i Norwegian

Han sier at Norwegian er i en veldig uvanlig situasjon, etter at obligasjonseiere og leasingselskaper i vår omgjorde gjeld for flere milliarder kroner til aksjer for å redde selskapet.

-Paradokset i Norwegian er at eierne også er de største kreditorene, sier Jacob Pedersen.

Analytiker Lars-Daniel Westby i Sparebank1 Markets er skeptisk til utsiktene i Norwegian - også om det skulle bli ja til en konkursbeskyttelse i Irland.

- Prosessen tar vanligvis mellom 100 og 150 dager, og utfallet er det opp til enhver å gjette på, skrev han i en analyse fra 18. november, da det ble kjent at Norwegian søkte om konkursbeskyttelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer