Skjebnedag for Russland: - Mye rot

Før helga gjorde Russland en overraskende u-sving, og bestemte seg for å betale avdrag på utenlandsgjelda i dollar, men det er fortsatt uvisst om pengene når kreditorene i tide.

HAR BETALT: Etter mye om og men overførte Russland fredag penger som skal dekke avdrag på deres utenlandsgjeld. Sannsynligvis unngår de statsbankerott - i denne omgang. Foto: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP / NTB
HAR BETALT: Etter mye om og men overførte Russland fredag penger som skal dekke avdrag på deres utenlandsgjeld. Sannsynligvis unngår de statsbankerott - i denne omgang. Foto: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Det er mye rot. Det er meningsløst. Det er mye som ikke har med rasjonell økonomi å gjøre, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, til Børsen.

Han snakker om hele føljetongen rundt Russlands utenlandsgjeld, som har rullet og gått siden Russland invaderte nabolandet Ukraina.

Ville betale med rubler

6. april opplyste det russiske finansdepartementet at landet måtte bruke rubler til å dekke betalinger på 649,2 millioner dollar til utenlandske kreditorer, etter at en vestlig bank nektet å utføre Russlands betalingsinstruks.

- For å oppfylle sine forpliktelser var Russland derfor tvunget til å finne en russisk finansinstitusjon som kunne foreta den nødvendige betalingen, opplyste departementet.

Siden gjelda skal betales i dollar, konkluderte flere kredittratingbyråer med at det i praksis utgjorde mislighold av gjelda, som fører til en statsbankerott.

Da det kom kraftige signaler om at kreditorene ikke ville godta en rubelbetaling, varslet russerne at de ville ta det hele for retten.

- Selvfølgelig vil vi saksøke, for vi har tatt alle mulige grep for å være trygge på at investorene får betalt, tordnet Russlands finansminister Anton Siluanov, ifølge The Guardian.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.