Norwegian, SAS og Widerøe i krisemøte:

Skjebnemøte: - Kan gå over ende

Norske flygiganter var fredag i krisemøte med regjeringen, hvor de ba om mer hjelp for å komme seg gjennom de neste månedene. Noen kan gå over ende dersom hjelpen ikke kommer, advarer NHO.

KRISEHJELP: En samlet flybransje ba om kontantstøtte da de møtte regjeringen fredag. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KRISEHJELP: En samlet flybransje ba om kontantstøtte da de møtte regjeringen fredag. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Toppsjefene i Norwegian, SAS og Widerøe møtte klokka 12.00 fredag til et skjebnemøte med regjeringen om krisesituasjonen de står overfor.

De norske flygigantenes bønn er unison. De ber alle om direkte kontantstøtte, i likhet med resten av næringslivet.

- Vi ønsker å legge fram status for norsk luftfart, og prøve å gi et oppdatert og riktig bilde på utfordringene bransjen står overfor. Vi mener dagens situasjon krever en ytterlig forsterkning av tiltakene, sier Torbjørn Lothe i NHO Luftfart til Børsen.

Til stede på møtet var både Norwegian-sjef Jacob Schram, konserndirektør Kjetil Håbjørg i SAS, administrerende direktør Stein Nilsen i Widerøe og sjef for bransjeforeningen NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, ifølge NTB.

SKJEBNEMØTE: Konsernsjef Jacob Schram i Norwegian og kommunikasjonssjef Anne-Sissel Skånvik ankommer møte med næringsministeren og samferdselsministeren fredag. Foto: Jil Yngland / NTB scanpix
SKJEBNEMØTE: Konsernsjef Jacob Schram i Norwegian og kommunikasjonssjef Anne-Sissel Skånvik ankommer møte med næringsministeren og samferdselsministeren fredag. Foto: Jil Yngland / NTB scanpix Vis mer

Det var Aftenposten/E24 som først omtalte saken.

Helt konkret ba altså flyselskapene om direkte kontantstøtte. Lothe opplyser at man også ønsker en videreføring av de eksisterende avgiftsfritakene.

- Vi vil blant annet foreslå ytterligere avgiftstilpasninger, som redusert moms og flypassasjeravgift. Samtidig må man inn med en annen form for kompensasjonsordning. Opprinnelig så man for seg at lånegarantien skulle være med å bygge broer fram til situasjonen hadde normalisert seg ut mot høsten. Men situasjonen har ikke normalisert seg, heller tvert imot. Omfanget er enormt.

NORWEGIAN: Tidligere konsernsjef i Norwegian, Bjørn Kjos, er fornøyd med hvordan han arvtakere har jobbet under coronakrisen. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Nicolai Eriksen Vis mer

De fra regjeringen som møtte representantene fra flybransjen, var næringsminister Iselin Nybø (V), samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF), samt statssekretærene Geir Olsen og Magnus Thue fra Finansdepartementet.

Budskapet fra Lothe er at coronakrisen er i ferd med å bli en krise det ikke lenger er mulig å «låne seg ut av».

- Det er et sterkt behov for å dekke en del av de økonomiske tapene som selskapene nå opplever i en mye lenger periode enn man tidligere så for seg.

- Hvilket scenario står flyselskapene overfor dersom dere ikke får gjennomslag?

- Jeg kan ikke gå i detalj på de enkelte selskapene. Noen kan gå over ende, andre kan overleve – men vil havne i knestående. Spørsmålet er da hva slags konkurransevilkår norsk luftfart vil ha. Dette er strategiske utfordringer som vi må få frem overfor regjeringen.

- Ingen lovnader

Møtet fant sted klokka 12.00, og varte i om lag en time. Overfor Børsen oppsummerer Lothe:

- Vi fikk lagt fram våre synspunkter, og de forslagene vi mener er fornuftig for å ivareta norsk luftfart. Jeg oppfattet det slik at de har forståelse for situasjonen.

- Kom dere fram til noe konkret for veien videre?

- Nå gjenstår det å se hvordan regjeringen følger opp. Vi har forventninger om at det blir iverksatt tiltak som hjelper, men fikk ikke lovnader om noe som helst i dag, sier Lothe og fortsetter:

- Jeg vet at flyselskapene har avtalt bilaterale møter for en gjennomgang av selskapsspesifikke forhold. Jeg tror det vil legger ytterligere trykk på tiltaksbehovet. Så får vi se hva som kommer i budsjettproposisjonen og andre fremleggelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer