Inflasjonstall:

Skjebnetall: - Norge i alvorlig situasjon

Sjeføkonom venter «de kanskje viktigste inflasjonstallene noen gang». Nå er han urolig for at Norges Bank kan ha tatt feil halvannet år i strekk.

HOLDER PUSTEN: Det er knyttet stor spenning til de ferske inflasjonstallene fra SSB som publiseres mandag. Sjeføkonomer frykter «hard landing». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HOLDER PUSTEN: Det er knyttet stor spenning til de ferske inflasjonstallene fra SSB som publiseres mandag. Sjeføkonomer frykter «hard landing». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dette er kanskje det viktigste inflasjonstallet vi noen gang har ventet på i Norge. Årsaken er at Norge befinner seg i en alvorlig økonomisk situasjon med den høyeste inflasjonen på nesten 40 år, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank til Børsen.

Det siste året har Norges Bank holdt et voldsomt tempo på rentehevingene i et forsøk på å temme en galopperende prisvekst. Nå holder markedet pusten før SSB legger fram ferske inflasjonstall mandag.

- Hvis det nok en gang kommer et inflasjonstall som er vesentlig høyere enn Norges Banks inflasjonsanslag, synes jeg det er grunn til å stille spørsmål ved modellene deres. Da har nemlig Norges Bank tatt feil halvannet år i strekk, sier Knudsen.

- Utdyp?

- Er Norges Bank gode på anslå inflasjonen? Nei, de har faktisk ikke vært så gode hvis man ser på det siste halvannet året. Det er på tide å diskutere modellene, framholder Knudsen.

Sjeføkonomen fortsetter:

- Når prisveksten er såpass høy - og langt over målet på to prosent - er vi i en situasjon som må tas alvorlig. Jeg mener det er betimelig å stille spørsmål rundt rammeverket for hvordan man måler inflasjon, slik at man kan sikre at modellene er så gode som mulig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.