Utelivsnæringen:

Skjenkestoppen øker frykt for konkurs

Hotellkrise i Oslo - annenhver bedrift i reiseliv og uteliv vurderer oppsigelser.

OPPSVING: Engelskmannesbrygga i Henningsvær selger glass, keramikk og fotografier til besøkende turister. I år har de hatt en oppsving, ettersom nordmenn og finner kjøper fler og større gjenstander fra butikken. Reporter: Øystein Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skjenkestoppen fra midnatt struper en utelivsbransje og en reiselivsnæring som allerede nærmer seg kanten av tørkestupet.

Sammen med et rødt Europa-kart inkludert Norge og minimum av høstturister, smittevernrestriksjoner og kollaps i markedet for konferanser, er det skjenkestoppen som igjen har økt bedriftenes egen frykt for å gå konkurs.

En av tre reiselivsbedrifter på landsbasis svarer nå at de vurderer det som «en reell» risiko for at de kommer til å gå konkurs.

Sommerens tall viser også deler av reiselivet med en god sommer - som campingplasser.

- Plutselig kom de fra Finland

Og i håndverk- og gavebutikken på Engelskmannsbrygga i turistmagneten Henningsvær i Lofoten har Tromsø-student Lotte With hatt kanskje den aller beste sesongen i det sjette året med sommerjobb her.

- Det er kanskje mange flere norske turister enn vanlig, og med egne biler, som har ført til at vi har solgt flere større gjenstander av keramikk og glass. Mye har vært ulikt de forrige somrene - færre gjester fra Asia og fra sørover i Europa. Og plutselig kom det mange fra Finland hit. Det har kanskje å gjøre at Sverige var karanteneland, sier Lotte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.