Utelivsnæringen:

Skjenkestoppen øker frykt for konkurs

Hotellkrise i Oslo - annenhver bedrift i reiseliv og uteliv vurderer oppsigelser.

OPPSVING: Engelskmannesbrygga i Henningsvær selger glass, keramikk og fotografier til besøkende turister. I år har de hatt en oppsving, ettersom nordmenn og finner kjøper fler og større gjenstander fra butikken. Reporter: Øystein Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skjenkestoppen fra midnatt struper en utelivsbransje og en reiselivsnæring som allerede nærmer seg kanten av tørkestupet.

Sammen med et rødt Europa-kart inkludert Norge og minimum av høstturister, smittevernrestriksjoner og kollaps i markedet for konferanser, er det skjenkestoppen som igjen har økt bedriftenes egen frykt for å gå konkurs.

En av tre reiselivsbedrifter på landsbasis svarer nå at de vurderer det som «en reell» risiko for at de kommer til å gå konkurs.

SKJENKESTOPP 24.00: Torggata i Oslo siste helg - folk i gatene istedenfor på pub klokka 01.20. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
SKJENKESTOPP 24.00: Torggata i Oslo siste helg - folk i gatene istedenfor på pub klokka 01.20. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Sommerens tall viser også deler av reiselivet med en god sommer - som campingplasser.

- Plutselig kom de fra Finland

Og i håndverk- og gavebutikken på Engelskmannsbrygga i turistmagneten Henningsvær i Lofoten har Tromsø-student Lotte With hatt kanskje den aller beste sesongen i det sjette året med sommerjobb her.

- Det er kanskje mange flere norske turister enn vanlig, og med egne biler, som har ført til at vi har solgt flere større gjenstander av keramikk og glass. Mye har vært ulikt de forrige somrene - færre gjester fra Asia og fra sørover i Europa. Og plutselig kom det mange fra Finland hit. Det har kanskje å gjøre at Sverige var karanteneland, sier Lotte.

Som tror at den store forandringen blir etter sommersesongen.

- Det kommer nok ikke så mange fra Asia med dagens smittesituasjon for å se nordlys og vinter, resonnerer sommerverten i Henningsvær - opprinnelig fra Kolbotn.

Drastiske august-tall

Ett av fire serveringssteder melder om omsetningstap på MER enn 25 prosent i august. I tillegg rapporterer også ett av fire skjenkesteder på landsbasis om opptil 25 prosent tap av omsetning sammenlignet med samme tidspunkt i fjor.

Tallenes tale med knirkende kassalyder, målt direkte mot den omdiskuterte skjenkestoppen fra klokka 24, kommer fram i en omfattende og fersk undersøkelse som NHO Reiseliv har gjort blant medlemsbedrifter.

Trolig verre

Undersøkelsen er gjort fra 2. september for å få oversikt over de reelle omsetningstallene i august.

Det betyr at effekten av skjenkestoppen målt pr. måned trolig er større enn det august-tallene fra NHO Reiseliv viser.

De nye skjenketidene fra regjeringen, begrunnet som smitteverntiltak mot corona og covid-19, ble først innført fra midnatt natt til søndag 9. august.

Før skjenkestoppen var det åtte vanlige serveringsdager i en periode med gjensyn etter ferie og med et nytt studentår i emning.

FIN SOMMER: Men det blir ikke noen folkevandring til Henningsvær eller Nord-Norge for å se nordlyset, tror sommervert Lotte With på Engelskmannsbrygga i Henningsvær. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
FIN SOMMER: Men det blir ikke noen folkevandring til Henningsvær eller Nord-Norge for å se nordlyset, tror sommervert Lotte With på Engelskmannsbrygga i Henningsvær. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Et annet spørsmål til utelivsbransjen om erfaringer fra august: Hvilket smitteverntiltak opplever bedriften som det mest utfordrende å følge opp?

Ett svar blinket seg klart ut fra 54 prosent av bedriftene: Avstandsregelen om en meter mellom gjestene.

Så kommer begrenset antall gjester (30 prosent av bedriftene bekymret), bordservering (27 prosent) og ekstra hygienetiltak (27 prosent)

Mørkest i Oslo, Troms og Finnmark

Utviklingen i de virkelige tallene etter den norske fellesferiemåneden juli, viser at uteliv og reiseliv i Oslo og i Troms og Finnmark er hardest rammet, tett fulgt av Vestlandet og område Viken (tidligere Buskerud, Akershus og Østfold fylker).

HELDIGE: Ordfører i Vestvågøy kommune i Lofoten i Nordland, Remi Solberg, forteller om hvordan næringslivet er påvirket etter et minskende antall besøkende. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
  • I Troms og Finnmark ble omsetningen mer enn halvert i august sammenlignet med august i fjor for 42 prosent av reiselivsbedriftene.
  • Tilsvarende fall for 39 prosent av reiseliv- og utelivsbedrifter i Oslo i august.
  • I Vestland fylkeskommune har 37 prosent av bedriftene og i Viken 35 prosent fått halvert august-omsetningen fra 2019 til 2020.

Utsiktene i overskuelig framtid er også mørkest i hovedstaden og i Troms og Finnmark.

Dystert i Oslo

Hotellene i Oslo og vid omkrets sliter utover høsten fordi bunnen har falt helt ut av kurs- og konferansemarkedet.

- Vi er dessverre nødt til å vurdere nedstengning av hoteller igjen. For det ser ordentlig dystert ut nå. Spesielt gjelder dette Oslo, sier toppsjefen i Thon Hotels, Morten Thorvaldsen, til Dagens Næringsliv.

Hotellkjeden Scandic meldte onsdag at belegget i september i gjennomsnitt ventes å ligge på 30–35 prosent. Det er halvparten av normalt.

Tall fra selskapet Benchmarking Alliance, som samler inn tall fra brorparten av hotellene, viser at det kan gå mot en halvering av rombelegget i Bergen de siste fire månedene av året. Tallene for Oslo er enda verre.

REISERÅD

Denne høsten og vinteren kommer det få, om noen, turister fra Asia for å oppleve det spektakulære nordlyset i vår nordlige landsdel.

44 prosent av reiselivsbedriftene på landsbasis hadde permitterte ansatte ved inngangen til september.

Varsko ved store hoteller

I Oslo varsler reiselivsbedriftene selv mer dystre utsikter enn de har gjort i tidligere undersøkelser fra NHO Reiseliv under corona-perioden.

Nå svarer 47 prosent av bedriftene i Oslo at de vurderer oppsigelser. Lønnstakere på hoteller med mer enn 50 ansatte er mest utsatt for flere og snarlige permitteringer.

- I all enkelthet er hotellnæringen tredelt: 40 prosent av omsetningen kommer fra kurs, konferanser og forretningsreiser. Det markedet er nesten borte. 30 prosent kommer fra utenlandske turister. De er nesten borte. Og 30 prosent kommer fra norske ferie- og fritidsreiser. Det er ikke mye tilbake der heller nå som den norske sommerferien er over, forklarer kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

Her er hele den ferske august-rapporten fra NHO Reiseliv.

Støttestopp 1. september - omstilling

Den første krisestøtten til reiselivsnæringen gikk fram til 1. september. Siden da har det vært stopp i statlig støtte.

Næringsminister Iselin Nybø brukte tidsbegrepet «tidlig høst» da hun møtte de tre store næringsorganisasjonene NHO Reiseliv, Virke og Norske Reiseliv nettopp 1. september om tiltakene framover for en næring med 175 000 årsverk.

- Ny pakke skal bestå av kompensasjon for kriserammede reiselivsbedrifter og penger til omstilling til en ny og corona-tilpasset hverdag for reiselivet, skriver departementet til Dagbladet en uke etter møtet med organisasjonene.

Næringens representanter framholdt blant annet at det er nødvendig å videreføre den ekstraordinære momssatsen på 6 prosent og øke dekningen av faste, løpende utgifter fra 50 til 80 prosent.

Noen eksakt dato for regjeringens nye krisepakke er ikke klar.

- Næringsdepartementet har også sagt at vi ser på tiltak for statsbudsjettet 2021 fordi det er åpenbart at reiselivet også vil ha utfordringer i 2021, skriver departementet i en melding til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer