Skjerper inn aksjeregler

For fjerde gang på kort tid må statsministeren svare for habilitetsproblematikk.

Statsminister Jonas Gahr Støre er tilgjengelig for pressen i forbindelse med at utenriksminister Ann... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Jonas Gahr Støre møter pressen onsdag ettermiddag. Bakgrunnen er at ektemannen til Anniken Huitfeldt (Ap), Ola Flem, har kjøpt og solgt aksjer, blant annet i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen, mens hun har vært utenriksminister.

- Anniken Huitfeldt har gjort feil knyttet til habilitet og regelverk vi har på det området. Ektemannens kjøp av salg har gjort at Anniken har vært inhabil i saker i regjering og departement uten at hun har vært klar over det selv, sier statsminister Jonas Gahr Støre, som flere ganger presiserer at han tror på utenriksministerens forklaring.

Fortsatt tillit til statsråden

Han sier videre at hun burde ha skaffet seg en oversikt over mannens aksjehandler, slik at hun kunne vurdert sin egen habilitet.

- Det er en kurant sak å vurdere habilitet. Hvis man er inhabil, er det klare regler for hvor man går videre, sier han.

MØTTE PRESSEN: Statsminister Jonas Gahr Støre møter pressen i forbindelse med at utenriksminister Anniken Huitfeldt har brutt habilitetsreglene. Foto: Terje Bendiksby / NTB
MØTTE PRESSEN: Statsminister Jonas Gahr Støre møter pressen i forbindelse med at utenriksminister Anniken Huitfeldt har brutt habilitetsreglene. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Statsministeren poengterer at utenriksministeren selv tok initiativ til å kartlegge og rydde opp, og at hun har forsikret om at hun følger retningslinjer. Huitfeldt har selv sagt at hun ikke har visst hvor mange aksjer ektemannen har hatt, og at ektemannen ikke har informert henne om aksjehandler siden hun tiltrådte som statsråd.

- Jeg tror på det Anniken sier. Grunnen til det er at hvis hun hadde visst, så hadde hun meldt seg inhabil. Det hadde vært uproblematisk. Feilen hun har gjort, er at hun ikke selv skaffet seg denne informasjonen, sier Støre.

Oppdaterte retningslinjer

I en pressemelding skriver Statsministerens kontor at de har oppdatert Håndbok for politisk ledelse, og at retningslinjene for kjøp og salg av aksjer for politikere i regjeringsapparatet skjerpes.

Hvis politikerne har aksjer når de tiltrer, kan de velge mellom å selge dem, fryse eierskapet eller få noen andre til å forvalte aksjene.

Lovavdelingen har nå tilføyd 13 sider i regjeringens håndbok, sier Støre, som blant annet omtaler retningslinjer for nærståendes økonomiske interesser. Endringene gjelder fra og med i dag, onsdag.

- Denne sommeren har vi hatt flere saker om habilitet. I lys av dette varslet jeg at vi ville se nærmere på retningslinjene for kjøp og salg av aksjer. Nå har vi gjort det. I tillegg har vi fått en grundig vurdering fra Lovavdelingen, som er lagt til grunn for de nye retningslinjene. Endringene skal blant annet gjøre det lettere å gjøre gode vurderinger knyttet til habilitet, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

- Anniken har beklaget, og gjort alt hun kan for å rydde opp. Basert på opplysninger om saken har jeg fortsatt tillit til henne, sier Støre, som likevel presiserer at saken er alvorlig.

- Din nestleder Tonje Brenna kunne bli sittende, Anniken Huitfeldt blir sittende, mens Ola Borten Moe og Anette Trettebergstuen måtte gå av. Kan du fortelle hvor linja går for når du mister tillit, og er det forskjell på din regjering?

- Det er ikke forskjell på folk som sitter i min regjering, vi må alle følge regelverket. Det er en terskel for å kunne akseptere at folk gjør feil, når de blir klar over det og rydder opp i feilen - og den ikke er av en sånn karakter at den går utover tilliten jeg har. Jeg har stor respekt for de to som gikk av, de er dyktige politikere, svarer statsministeren Dagbladet og tilføyer:

- Men de to kom i en situasjon der de i det ene tilfellet hadde all kunnskap om inhabilitet og likevel foretok beslutninger, og i det andre tilfellet gjaldt det kjøp av aksjer i kombinasjon med å sitte i regjering hvor man visste at det var habilitetsspørsmål. Det har ikke vært tilfelle i de andre sakene.

Dette er saken

Dette er hva som har skjedd i saken der ektemannen til Anniken Huitfeldt (Ap) har kjøpt og solgt aksjer, blant annet i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen, mens hun har vært utenriksminister, skriver NTB:

* 14. oktober 2021: Huitfeldt tiltrådte som utenriksminister i Jonas Gahr Støres (Ap) regjering.

* Uka etter tiltredelsen spurte utenriksråd Torgeir Larsen, som er Utenriksdepartementets øverste embetsmann, om ektemannen Ola Flems økonomiske interesser. Hun fortalte, etter samtale med ektemannen, at han plasserte mesteparten av verdiene i sitt eget selskap i aksjefond og noe i enkeltaksjer.

* Etter tiltredelsen gikk Huitfeldt og ektemannen gjennom Håndbok for politisk ledelse og aktsomhetsreglene sammen, og hun oppgir at hun nevnte våpenaksjer spesielt som noe han måtte holde seg unna.

* 6. august: I kjølvannet av habilitetssakene i Støre-regjeringen spurte Huitfeldt ektemannen om hans aksjekjøp på Oslo Børs. Ifølge henne var det da hun forsto omfanget av ektemannens aksjekjøp.

* 7. august: Huitfeldt gikk til utenriksråden og fortalte om ektemannens aktivitet i aksjemarkedet.

* Etter dette sendte Utenriksdepartementet en forespørsel til Justisdepartementets lovavdeling for en avklaring om utenriksministeren var inhabil og eventuelle konsekvenser.

* 10. august: Departementet rådet Huitfeldt til å be ektemannen fryse all aksjeaktivitet inntil videre, noe han gjorde, ifølge Huitfeldt.

* 11. august: Huitfeldt ga utenriksråden en liste over samtlige transaksjoner som Flem har foretatt.

* 17. august: Oversikten ble lagt fram for departementets rettsavdeling. Den viser at i underkant av 100 transaksjoner ble gjennomført i perioden fra hun i oktober 2021 tiltrådte som statsråd til august 2023. Flere av selskapene har koblinger til saker som Utenriksdepartementet, regjeringen og/eller kongen i statsråd har behandlet i samme tidsperiode.

KØKAOS: Etter pressekonferansen med utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) onsdag 30. august var det flere medier som ønsket intervju med utenriksministeren. Video: NRK Vis mer

* 22. august: Flem solgte samtlige børsnoterte enkeltaksjer i sitt investeringsselskap.

* 28. august: Lovavdelingens svar kom, der sto det at utenriksministerens inhabilitet ikke kan ha virket inn hvis hun faktisk ikke var kjent med ektemannens interesser i bestemte selskaper.

* 30. august: Huitfeldt sa til VG at hun ikke har oppfylt sin plikt som statsråd, og at hun har gjort feil. Saken er den fjerde habilitetssaken i Støre-regjeringen, og to statsråder har trukket seg som følge av habilitetsbrudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer