Skjerper inn meteren: - Kroken på døra

Ny presisering av avstandsreglene på serveringssteder. Næringsbyråden i Oslo slår alarm.

SKJERPES: Du skal slippe å spørre om større avstand mellom stolene på utesteder, fastslår Helsedepartementet. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB
SKJERPES: Du skal slippe å spørre om større avstand mellom stolene på utesteder, fastslår Helsedepartementet. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Vis mer
Publisert

I dag fikk Oslo kommune svaret de (ikke) har ventet på fra Helse- og omsorgsdepartementet om praktiseringen av regelverket om smittevern for serveringssteder.

Her presiseres kravet om én meters avstand mellom alle gjester som ikke er fra samme husstand. Meteren er langt fra ny, men likevel kommer det flere presiseringer på konkrete spørsmål fra Oslo kommune.

Fra nå av skal du som gjest slippe å spørre om å få flyttet på stoler dersom oppdekkingen ikke tilfredsstiller meteren, slås det fast.

Permanent oppdekking

Blant annet understrekes det at det ikke er anledning til å dekke opp med mindre avstand enn én meter mellom stolene ut fra en forventning om at det vil komme gjester som er fra samme husstand.

Kravet om en meters mellom stolene, målt fra ytterkanten, gjelder også gastropuber og vinbarer, selv om disse ofte er innredet med bord på rundt 50 x 50 centimeter.

- Kompliserende, er den umiddelbare reaksjonen fra Merete Habberstad, kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv.

Kombinert med det som fra før av ligger an til å bli en mager julebordsesong, frykter hun at det ligger an til massive avviklinger i bransjen.

Arbeid gjenstår

På spørsmål fra Børsen om presiseringen av meteren innebærer en innstramming, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) i Oslo kommune at det fortsatt gjenstår et stykke arbeid før hun har fasiten på hvordan kommunen vil følge dette opp:

- Vi har nettopp fått brevet fra Helsedepartementet og vil bruke de neste arbeidsdagene på å oppdatere vår veileder. Dette vil vi gjøre i dialog med bransjen. Oslo vil følge opp presiseringen, sier Evensen i en uttalelse til Børsen.

Hun tilkjennegir nå en betydelig uro for bransjen:

- Jeg er bekymret for serveringsbransjen. Det er tøft nå og mange forteller at kroken på døra nærmer seg, sier Evensen, som skryter av utestedene.

- Våre 2 200 kontroller viser at serveringsbransjen i all hovedsak gjør en fantastisk jobb med tanke på smittevern og sørger for at det er trygt å gå ut. Jeg har derfor stor tillit til bransjen, sier hun.

Ikke bare anta

Brevet fra Helse- og omsorgsdepartementet kommer som en følge av at Oslo kommune ba om flere konkrete avklaringer. Bakgrunnen var en presisering nylig fra Helsedirektoratet om at ansvaret for at meteren holdes, ligger på serveringsstedet og ikke den enkelte gjest, selv når disse sitter ved samme bord.

«De kan ikke bare anta at de er i samme husstand. En slik tilnærming forebygger at gjester må ta den ubehagelige oppgaven om å be om større avstand når stedet tilsynelatende ikke har plass til å ta imot så mange», heter det blant annet i svaret fra departementet.

Unntaket er bare når det er tydelig avtalt på forhånd at gjestene er fra samme husstand. Alternativt kan serveringsstedet gjøre om på bordoppsettet mens gjester fra samme husstand venter, framkommer det i brevet.

- Ubehagelig oppgave

Helsedepartementet peker på det de mener er en smittefarlig praksis:

«Mange har opplevd å komme til serveringssted som en gruppe arbeidskolleger eller venner, og blitt plassert ved dekket bord som om det var en familie som kom på besøk, uten en meters avstand mellom sitteplassene», heter det.

STØTTEORDNING: Foretak i reiselivsbransjen støttes oppad med 10 millioner kroner per måned fra september og ut året. Video: NTB Vis mer

Departementet mener at ikke alle er komfortable med å si fra i en slik situasjon, noe som i så fall øker smittefaren. Det akter de å få bukt med.

«Når gjestene må ta den ubehagelige oppgaven om å be om større avstand, er det lett ikke å gjøre noe nummer av det, sette seg ned og unngå de praktiske utfordringene det skaper. (...) I slike tilfeller er det tvilsomt om man kan si at serveringsstedet faktisk har sørget for at gjestene kan holde minst en meters avstand», heter det i brevet til Oslo kommune.

Frykter flere konkurser

Bransjeorganisasjonen NHO Reiseliv ser flere utfordringer:

- Dette er naturligvis en kompliserende faktor for serveringsbedriftene fordi flere nå får ytterligere innskrenkninger på arealet de kan benytte til daglig drift. Siden man skal ha som utgangspunkt at alle skal sitte med en meters avstand, samtidig som man kan fravike dette dersom gjestene selv opplyser at de er i samme husstand, blir det større utfordringer med plassering av gjester basert på den innredning man har, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad til Børsen.

KOMPLISERT: Presieringen av meteren er kompliserende for utelivet, mener kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.
KOMPLISERT: Presieringen av meteren er kompliserende for utelivet, mener kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv. Vis mer

Alt i alt blir planleggingen mer komplisert, og det blir vanskeligere å kombinere drop-in med forhåndsbestilling, mener hun.

- Konsekvensene kan bli enda flere konkurser og tap av arbeidsplasser. Dette understreker behovet for at reiseliv- og serveringsnæringen blir skikkelig kompensert for faste kostnader resten av året og neste år, framholder NHO-toppen.

Heller ikke julebordsesongen framstår i øyeblikket som noe lys i en lang og mørk tunnel:

- Den er svært usikker. Mange av våre medlemsbedrifter melder om at de har bare 10 prosent av bookingene sammenliknet med i fjor. Et så stort omsetningstap er det få som vil overleve, advarer Habberstad.

Tilrettelagt

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier i en e-post til NRK at serveringsstedene har ansvaret for å legge til rette for at gjestene kan holde avstand. Deretter er det opp til gjestene selv faktisk å sørge for å holde meteren.

- Vi hadde behov for å presisere at serveringsstedene skal sørge for at det er tilrettelagt for at gjestene kan holde minst en meters avstand både når de booker og ankommer, sier Høie.

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen håper oslofolk fortsatt vil gå ut:

- Mitt råd er å fortsette å være ansvarlige gjester. Hold avstand og følg råd og regler, men benytt deg gjerne av Oslos spisesteder og utesteder, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer