Skjerper skatten til milliardærarvinger

Et skattetriks krympet skatten til Gustav Magnar Witzøe og Katharina og Alexandra Andersen. Nå er smutthullet fjernet.

MILLIARDÆRARVING: Et skattetriks krympet skatten til Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe. Nå er skattehullet tettet. Foto: Andreas Fadum.
MILLIARDÆRARVING: Et skattetriks krympet skatten til Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe. Nå er skattehullet tettet. Foto: Andreas Fadum. Vis mer
Publisert

Ferske likningstall Dagens Næringsliv har fått tak i viser at formuene til tre av Norges rikeste arvinger igjen verdsettes på normalt nivå.

Skatteregningen for Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe, og Ferd-arvingene Katharina og Alexandra Andersen har økt med 250 millioner kroner fra 2018 til 2019, ifølge avisa.

Krympet med ti milliarder

I 2018 skapte arvingene overskrifter da det ble kjent at de hadde fått formuen sin barbert med spinnville ti milliarder kroner, som basert på tall fra 2017 betyr at Witzøe «bare» satt igjen med en milliard i formue.

DN hadde fått tak i tall som viste at Salmar-arvingens formue var redusert til 1,13 milliarder kroner.

Grunnen til at formuen til Witzøe krympet med ti milliarder norske kroner var en endring i selskapsstrukturen. Investeringsselskapet Kverva eide rundt halvparten av lakseselskapet Salmar, men moderselskapet bestemte seg for å dele seg i to, noe som betydde endringer for Salmar-arvingen.

I løpet av to år krympet 27-åringens skatteregning med rundt 220 millioner kroner, ifølge DNs beregninger.

UVANLIG HENVENDELSE: Petter Stordalen måtte nylig ta affære da Gerd (71) sendte ham et pengekrav etter flere tiår med radiostillhet. Foto/video: Bjørn Langsem / Dagbladet / Instagram Vis mer

- Ikke gjort en dritt

Også Andresen-søstrenes formue hadde krympet drastisk. Katharina og Alexandra Andresen hadde tidligere eid sine deler av Ferd som privatpersoner, men opprettet i 2018 aksjeselskaper hvor eierskapet ble plassert.

Dette ga dem klare fordeler, særlig i form av beskatning. I 2017 betalte søstrene til sammen 116 millioner kroner i skatt. Til sammenlikning serverte de statskassa 18 millioner i 2018.

Ferd-arvingene har grunnet sin økonomiske status fått mye medieoppmerksomhet i både inn- og utland. Selv har søstrene valgt å være åpne om sin enorme formue - og ikke minst hvor den kommer fra.

«Skal jeg være ærlig; Jeg har ikke gjort en dritt. Alt er arvet. All «kred» går til faren min og de hardtarbeidende menneskene i Ferd», skrev Alexandra Andresen på Instagram i 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer