Holder pusten:

- Skjønner alvoret nå

Investorers blikk verden over er rettet mot USA i forkant av det som kan bli en trippel renteheving. Sentralbanken må velge mellom «pest eller kolera», ifølge ekspert.

FED: Lekkasjer tyder på at den amerikanske sentralbanken hever renta trippelt i kveld, noe investorer har priset inn. Den store frykten er at de ikke greier å temme inflasjonen uten å sende landet i alvorlige nedgangstider. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB
FED: Lekkasjer tyder på at den amerikanske sentralbanken hever renta trippelt i kveld, noe investorer har priset inn. Den store frykten er at de ikke greier å temme inflasjonen uten å sende landet i alvorlige nedgangstider. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag skal den amerikanske sentralbanken (Fed) etter alle solemerker heve renta i et forsøk på å kvele den voldsomme inflasjonen i landet.

Fredag gikk president Joe Biden ut og varslet langvarig, høy inflasjon, kort tid etter at tallene for mai var et faktum - konsumprisveksten var steget til skyhøye 8,6 prosent. Inflasjonen nådde med det sitt høyeste punkt på 40 år.

Venter trippel heving

Det er knyttet stor spenning til møtet som finner sted i kveld klokka 20, norsk tid.

Investorene priser inn en trippel renteheving, altså på hele 0,75 prosentpoeng, ifølge CNBC.

- Det blir spennende, jeg vil si det er nesten «50-50». Jeg blir ikke overrasket om det om blir en heving på 0,75. Blir det ikke det, så blir det dobbel, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, til Børsen.

Han holder imidlertid en knapp på 50 basispunkter - en dobbelheving.

I mai, da Fed hevet renta dobbelt med 0,50 prosentpoeng, indikerte de samtidig at den ville heves med like mye nå.

Men nå forventer mange altså en trippel heving etter de brutale inflasjonstallene fredag, samt en artikkel i storavisa Wall Street Journal som antyder det, ifølge DNB Nyheter.

- Pest eller kolera

Feds varslede grep for å temme inflasjonen har fått flere fra den økonomiske eksperteliten til å advare om en resesjon i verdens viktigste økonomi.

Den store frykten er at sentralbanken trekker så hardt i bremsen at de samtidig vipper landet inn i nedgangstider.

- Dette er valget mellom pest eller kolera. Det som er problemet og utfordringen, er at inflasjon er også negativt. Det drar også inn kjøpekraft. Grunnen til at konsumenttilliten er rekordlav, til tross for at arbeidsmarkedet er rekordbra, er pga. inflasjonen. Inflasjonen er negativ, sier Chen.

Økonomien kan påføres mye skade dersom inflasjonen «løper løpsk», påpeker han.

- Hvis de ikke hever rentene, så kan det fort føre til at inflasjonen kan gå enda mer løpsk enn den gjør nå. Da vil det føre til enda flere negative konsekvenser, og du kan nesten si at det potensielt kan være resesjonsutløsende.

Kan påvirke Norges Bank

Bevegelsene i aksjemarkedene har vært ekstreme de siste dagene, og Feds rentemøte onsdag legger mye av bakteppet for det.

- Det er dette som har plaget markedene de siste året. Du kan jo spørre det hvorfor ikke markedene var mer bekymret i fjor høst. Markedet tok altfor lett på det i fjor. Men de begynner å skjønne tegninga og alvoret nå, sier Chen.

En annen grunn til at kveldens Fed-møte blir viktig, er ifølge Chen også fordi dette kan påvirke utviklingen i Norge.

- Dette baner vei, det er den viktigste sentralbanken, i verdens viktigste økonomi. Så når de begynner med dette her, så gir det større rom for andre å følge i deres fotspor, sier porteføljeforvalteren.

- Dette møtet blir kjempespennende, og dette kan gi føringer også for utviklingen i Norge. Det er spekulert på om vi får en dobbeltheving i Norge, sier Chen.

Han sier det samme gjelder for Sverige, som han mener har vært altfor sene med å heve renta.

NHO: Renta blir høyere enn signalisert

Det nærmer seg rentemøte også her til lands. Rentekomiteen i Norges Bank møtes onsdag, og beslutningen blir offentliggjort torsdag formiddag.

Ifølge NHO vil en kraftig prisvekst, stramt arbeidsmarked og god lønnsutvikling bidra til at Norges Bank i år og neste år kommer til å heve renta mer enn sentralbanken har signalisert hittil.

Organisasjonen tror rentebanen i juni vil bli justert opp ytterligere 0,5 prosentenhet:

- Med rekordhøy gjeldsrate i husholdningene vil dette bite, skriver NHO i rapporten Økonomisk overblikk som kom onsdag formiddag, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer