Pensjon

- Skjønner ikke bæret

Konsernsjef Kristin Skogen Lund kommer med anbefalinger om hva som skal skje med pensjonene våre. Selv innkasserte hun 2,7 millioner kroner i pensjonsopptjening på ett år. - Hun skjønner ikke vanlige folks situasjon, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Foto: Terje Pedersen / NTB
Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er som å be kong Salomo vurdere pensjonen til Jørgen hattemaker, sier Moxnes til Dagbladet.

Han snakker om pensjonsutvalget som torsdag skal legge fram sine anbefalinger om hvordan pensjonen vår skal se ut framover. Utvalget ledes av Kristin Skogen Lund.

Allerede er det klart at de vil råde regjeringen til å heve pensjonsalderen slik at dagens unge må stå i jobb til de er godt over 70 år. De vil også innføre et system der pensjonsalderen blir gradvis høyere år for år.

Gullpensjon til pensjonsgranskeren

Skogen Lund er tidligere administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen NHO, og har siden 2018 vært direktør i Schibsted.

Regnskap fra Schibsted som Dagbladet har gjennomgått viser at Skogen Lund i fjor kunne innkassere en pensjonsopptjening på hele 2,7 millioner kroner. Året før var summen på 2,5 millioner kroner.

- Hun kan regne med å få mer i denne private pensjonen i måneden, enn det en minstepensjonist får per år, sier Moxnes.

Rødt-lederen frykter at Skogen Lund ikke skal være i stand til å sette seg inn i situasjonen med langt mer beskjedne pensjonsordninger.

- Hun vet jo ikke hvordan det er å leve på minstepensjon. Men hun er satt til å vurdere nivået på minstepensjonen, sier Moxnes og legger til:

- Det betyr at mennesker som selv ikke er i en livssituasjon som har lite, skal sitte å vurdere situasjonen til dem som sliter med å betale regningene sine og få endene til å møtes.

- Skjønner ikke

Et av de store spørsmålene i pensjonsreformen som Skogen Lund og resten av utvalget har vurdert er den såkalte levealdersjusteringen. Kort fortalt innebærer det at vi alle må jobbe lenger for å full pensjon. Bakgrunnen er lenger levealder, som gjør pensjonene dyrere for staten.

Moxnes frykter utvalget vil lande på en konklusjon som gjør at ansatte i yrker der man starter tidlig og som er fysisk krevende kommer dårligere ut.

- Det er denne urettferdigheten som Skogen Lund og en rekke professorer har vurdert, og jeg frykter at de ikke skjønner bæret av arbeidsbelastningen på en helsefagarbeider, en langtransportsjåfør eller en tømrer, og at de derfor går inn for å heve pensjonsalderen.

GULLPENSJON: Leder for pensjonsutvalget og konserndirektør i Schibsted Kristin Skogen Lund mottok pensjon på 2,7 millioner kroner i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB
GULLPENSJON: Leder for pensjonsutvalget og konserndirektør i Schibsted Kristin Skogen Lund mottok pensjon på 2,7 millioner kroner i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Du mener Skogen Lunds pensjon og bakgrunn vil påvirke konklusjonene?

- Det er klart at sånne ting spiller inn. Hvis du er omgitt av folk i et utvalg hvor det er null stress å stå i jobb til du er 70 år, da er det jo ikke noe problem å øke pensjonsalderen, sier Moxnes og fortsetter:

- For folk som Skogen Lund er det ikke noe problem når man kutter i Folketrygda, for de har jo en privat gullpensjon.

- Langt over gjennomsnittet

Kristin Skogen Lund viser til Arbeids- og inkluderingsdepartementet når hun blir forelagt kritikken fra Moxnes.

- Jeg ble bedt om å lede dette regjeringsoppnevnte utvalget, så spørsmål om min egnethet bør stilles regjeringen ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Vi har vært et svært bredt sammensatt utvalg med høy kompetanse både faglig og politisk, og jeg er svært fornøyd med arbeidet vårt. Ikke minst har vi adressert noen av de sosiale utfordringene i pensjonssystemet, skriver Skogen Lund i et svar til Dagbladet.

Utvalgslederen og medietoppen innrømmer likevel at hun har gode betingelser i sin ordinære jobb.

- Ja, jeg har en lønn og pensjon som er langt over gjennomsnittet i Norge. Men det er verken min lønn eller min pensjon som danner utgangspunkt for det arbeidet utvalget har lagt ned. Utgangspunktet har vært det mandatet vi fikk fra regjeringen, skriver Skogen Lund.

Statssekretær Stian Nyhus (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet skriver til Dagbladet at de er fornøyde med sammensetning av utvalget.

- Pensjonsutvalget, som i to år har jobbet med å evaluere dagens pensjonssystem, er bredt sammensatt. Alle partier på Stortinget, som gjennom vedtak i Stortinget eller gjennom regjeringsdeltakelse har stilt seg bak reformen, fra SV til FrP, har kommet innspill til utvalgets mandat og sammensetning.

- Regjeringen ønsker et pensjonssystem som er bærekraftig, og dette er forankret politisk hos alle som støtter pensjonsreformen. Vi vil bedømme rapporten basert på innholdet, og har tillit til at utvalget har gjort et grundig arbeid, skriver Nyhus videre.

Angrep på vanlige folk

Allerede dager før utvalget legger fram sine vurderinger, har det kommet ut enkelte drypp fra utvalget. Skogen Lund sier seg fornøyd med arbeidet.

– Vi har funnet en metodikk som gjør at man kan gjøre ganske mye uten at det koster for mye, sier utvalgslederen til NTB.

Ifølge Dagens Næringsliv foreslår de å heve pensjonsalderen.

- Det bekrefter i så fall det vi er redde for. Det er nok et angrep på vanlige folks pensjon, som vil ramme vanlige folk hardest, sier Moxnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer