Havforskere i opprør over Støre-regjeringen

- Skjønner ikke Norge-hastverk

Mens Tesla, Volvo, Google og verdens havforskere vil stoppe leitinga etter havbunnsmineraler, går Norge og lederen av verdens Havpanel, Jonas Gahr Støre, motsatt vei.

ROSA BLEKKSPRUT: En dumbo-blekksprut svømmer over en svampegrunn, i et område som kalles Mohnskatten. Bildet er tatt på 2700 meters dyp. Foto: Senter for dyphavsforskning, UiB
ROSA BLEKKSPRUT: En dumbo-blekksprut svømmer over en svampegrunn, i et område som kalles Mohnskatten. Bildet er tatt på 2700 meters dyp. Foto: Senter for dyphavsforskning, UiB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

5. oktober sendte Nærings- og fiskeridepartementet en forespørsel til Havforskningsinstituttet om, i løpet fem dager, å komme med innspill i forbindelse med regjeringens ønske om å skape en «ny og viktig næring»: Utvinning av havbunnsmineraler på norsk kontinentalsokkel.

«Vi beklager den korte fristen», står det på slutten av brevet som Dagbladet har tilgang til. Fristen med å komme med innvendinger når det gjaldt potensielle farer for livet på havbunnen var på drøye to arbeidsdager og ei helg.

- Jeg er forbauset og overrasket over at Norge kjører så hardt når alle departementets fagetater uttrykker stor skepsis og tilbakeholdenhet. Vi frykter at, selv om det nå først bare åpnes for leting, i praksis vil være en prosess som også åpner for utvinning, sier Peter Haugan, forskningssjef i Havforskningsinstituttet (HI), til Dagbladet.

99 prosent ukjent

Haugan og Havforskningsinstituttet holdt tidsfristen. Men understreket at den var veldig kort, og at det dermed ikke var mulig «å gi en komplett evaluering». «Rapporten tar ikke hensyn til konsekvensene av kunnskapsmangelen». Og omtrent «90 prosent av de arter vi vil kunne finne i dypere deler av utredningsområdet ikke er beskrevet av vitenskapen», skriver HI.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer