Ormen Lange:

Skjøt i været: - Heftig

Hendelsen ved Ormen Lange har vakt internasjonal oppsikt og sendte prisene i været. - Markedet er ekstra nervøst nå, sier ekspert.

«SPIKE»: Gassprisen skjøt i været som følge av hendelsen på Ormen Lange torsdag morgen. Skjermdump: Infront
«SPIKE»: Gassprisen skjøt i været som følge av hendelsen på Ormen Lange torsdag morgen. Skjermdump: Infront Vis mer
Publisert

Rundt klokka 09.18 kom de første meldingene om en «uavklart situasjon» ved det norske gassfeltet Ormen Lange.

Seinere kom det fram at det skyldtes en bombetrussel, og situasjonen er nå avklart.

Nyheten vakte internasjonal oppsikt. Nyhetsbyrået Reuters' artikkel om hendelsen er også bredt sitert blant medier verden over. Gassprisen steg med over 9,2 prosent i formiddag, skriver Bloomberg, som viser til at sikkerheten rundt energiinfrastrukturen allerede er hevet i Norge i etterkant av den antatte sabotasjeaksjonen mot Nord Stream 1 og 2 i slutten av september.

- Heftig «spike»

Grafen viser at den nederlandske gassprisen TTF skyter fart fra rundt klokka 09.20 - kort tid etter at den «uavklarte hendelsen» ble kjent.

- Det er åpenbart en ganske heftig «spike» på en enkeltdag, sier gassanalytiker Ole Hvalbye i SEB, til Børsen.

Det var altså et stort prishopp etterfulgt av en rask nedtur.

Det er ingen tvil om at markedet er nervøst, ifølge Hvalbye. Spesielt i kjølvannet av den antatte sabotasjen på Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen.

- Hvis det (hendelsen ved Ormen Lange, journ.anm.) hadde skjedd i vanlige år hadde man kanskje ikke fått de store utslagene, men siden vi har sett en fullstendig «blow off» i Østersjøen, er markedet ekstra nervøst. Man føler det ekstra nå.

- Denne markedsbevegelsen er betydelig, men nå man er tilbake til et lavere nivå enn før dette skjedde, sier Hvalbye.

AKKURAT NÅ: Dagbladet TV gir deg siste nytt Vis mer

- Det vi har fryktet

Den britiske storavisa Telegraph melder at hendelsen ved Ormen Lange skremte gassmarkedet, som allerede opplever stor bekymring over de stadig økende forsyningsutfordringene.

- Det er en kjempenervøsitet. Det er det vi har fryktet, det er nesten sånn at infrastrukturen er såpass sårbar at man har rett og slett ikke råd til å tape mer. Og Nord Stream 1 og 2- sabotasjen var et lite skrekkscenario om hva som kan skje med annen infrastruktur, sier Hvalbye til Børsen.

Telegraph viser til at Ormen Lange er et viktig felt for Storbritannias forsyningssikkerhet, og siterer Shell på at anlegget står for leveranser av omtrent 20 prosent av Storbritannias totale gass gjennom Langeled-forsyningen.

Sindre Knutsson i Rystad Energy understreket tidligere i dag at Ormen Lange er et svært viktig felt - for Norge og Europa.

- I en europeisk kontekst utgjør produksjonen 2 prosent av Europa og Storbritannias etterspørsel. Så det er veldig viktig for Europa, sa han og la til:

- Produksjonen på Ormen Lange er om lag ti milliarder kubikkmeter, som er forventet produksjon i år. Det har en gang produsert 23. Det er Norges nest største gassfelt, sier Knutsson til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer