«Skjult» økonomisk bombe: - Tøffe tider

Selv om den russiske økonomien tilsynelatende går godt, bør Vladimir Putin vente med å feire med russisk kaviar, ifølge IMF.

SKJØR OPPTUR: Vladimir Putin kan enn så lenge juble over solide vekstprognoser for den russiske økonomien, men oppgangen kommer ikke til å vare, ifølge eksperter. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP Photo / NTB
SKJØR OPPTUR: Vladimir Putin kan enn så lenge juble over solide vekstprognoser for den russiske økonomien, men oppgangen kommer ikke til å vare, ifølge eksperter. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP Photo / NTB Vis mer
Publisert

Kort fortalt

 • Selv om Russlands økonomi vokser raskere enn G7-landene, advarer IMF om at landet kan stå overfor økonomiske tilbakeslag.
 • IMF-sjef Kristalina Georgieva sammenligner situasjonen med Sovjetunionens krigsøkonomi, der høy produksjon og lavt forbruk førte til kollaps.
 • Hun peker på økte militærutgifter, sanksjoner, tap av teknologi og flukt av kvalifiserte arbeidstakere som utfordringer.
 • Flere økonomer advarer om at Russlands økonomi blir stadig mer avhengig av våpenproduksjon.
 • I starten av februar kunne Russlands president Vladimir Putin triumferende kommentere tall som fortalte at Russlands bruttonasjonalprodukt vokser raskere enn økonomien gjør i de største vestlige landene.

  - De kommer ikke til å lykkes. Økonomien vår vokser i motsetning til deres, sa Putin i en tale i Tula, hjertet av Russlands våpenindustri.

  AVSLØRER PUTIN: Kremlkritiske Dossier Center har publisert dokumenter og dronebilder fra Vladimir Putins hemmelige luksuseiendom i Karelen, tre mil fra grensa til Finland.. Video: Dossier Center. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

  Vekstprognose

  Bakgrunnen for at Putin kunne briske seg litt på Vestens bekostning var IMFs ferske prognose for den russiske økonomien.

  I fjor vokste økonomien med 3 prosent, og veksten vil trolig bli den samme i år, spår IMF. Dermed blir den høyere enn samtlige G7-land.

  Den blodige invasjonen og krigføringen i nabolandet Ukraina har fått den russiske staten til å investere store beløp i våpenproduksjon.

  Når de på toppen av det har fått høye eksportinntekter fra olje og gass - på tross av både sanksjoner og pristak på olje - så har den russiske økonomien fått et løft.

  Sammenlikner med Sovjetunionen

  Det er likevel ingen grunn til å hente fram den russiske kaviaren for et realt festmåltid, mener IMF-sjef Kristalina Georgieva.

  Hun påpeker nemlig at bak prognosene skjuler det seg en historie om hvordan Russland vokser og hvorfor, som ikke gir grunn til å se for seg at det russiske, økonomiske treet vokser inn i himmelen.

  - Det dette forteller oss er at dette er en krigsøkonomi, der staten - som hadde en veldig betydelig buffer bygget over mange år med finanspolitisk disiplin - investerer i krigsøkonomien. Hvis du ser på Russland i dag så går produksjonen opp for militæret, men forbruket går ned, sier Georgieva til CNBC, og legger til:

  - Det er stort sett sånn Sovjetunionen pleide å se ut. Høyt produksjonsnivå, lavt forbruk.

  Det kan ikke sies å ha vært en suksesshistorie, for Sovjetunionen kollapset med et brak i 1991, etter mange år med økonomiske problemer. Den kalde krigen og våpenkappløpet med USA, hadde ført til at Sovjetunionen brukte enorme summer på militær opprustning.

  - Står overfor veldig tøffe tider

  Det er altså hit, 30 år tilbake, Georgieva trekker linjene. Utgiftene til det russiske militæret har skutt i været siden krigen begynte. I november godkjente Putin et budsjett som økte militærutgiftene til omtrent 30 prosent av statsbudsjettets samlede utgifter. Det tilsvarer en økning på rundt 70 prosent fra 2023 til 2024.

  I tillegg har et stort antall høyt kvalifiserte arbeidstakere flyktet landet.

  - Jeg tror den russiske økonomien står overfor veldig tøffe tider på grunn av alle som flytter, og på grunn av den reduserte tilgangen til teknologi som følger med sanksjonene, sier Georgieva.

  - Så selv om veksttallet ser ut som et bra tall, så er det en større fortelling bak tallet, og det er ikke er ikke en god fortelling.

  IMF-sjefen er ikke alene om å påpeke at vekstanslagene på ingen måte forteller hele historien. Stadig flere økonomer advarer om at det kan kommer alvorlige tilbakeslag for den russiske økonomien.

  LUKSUS: Nye detaljer forteller hva som skal være om bord president Vladimir Putins luksusyacht. Video: FBK, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

  For mens russisk økonomi tidligere var svært avengig av olje- og gassinntekter, avhenger nå stadig mer av våpenproduksjon.

  - Jo lengre krigen varer, jo mer avhengig blir landets økonomi av militære investeringer, konkluderer Wien-instituttet for internasjonale økonomiske studier (WIIW).

  Når krigen en dag tar slutt kan det derfor føre til full kollaps i russisk økonomi, lyder advarselen.

  «Paralysert» økonomi

  For en måned siden gikk også de to Yale-forskerne Jeffrey Sonnefeld og Steven Tian ut og pekte på de store utfordringene de mener Putin har på hjemmebane.

  De hevder at Russland økonomi er «paralysert», og krigsmaskinen overlever ved å «kannibalisere» statseide selskaper.

  De to forskerne mener massive sanksjoner og den store mengden multinasjonale selskaper som har forlatt landet, har påført Russland enorme kostnader.

  De viser til at privat kapital i størrelsesorden 253 milliarder dollar har forsvunnet ut av landet mellom februar 2022 og juni 2023. Det vises til tall fra den russiske sentralbanken.

  - Økonomiske data viser tydelig at den russiske økonomien har betalt en enorm pris for tapet av disse selskapene, framholder forskerne.