Skolenekt kan gi lønnstrekk

Klar melding til foreldre som fortsetter med hjemmekontor når skoler og barnehager åpner igjen. Da kan du trekkes i lønn.

KOSTBART: Dersom arbeidsplassen ellers er åpen, kan hjemmekontor gi lønnstrekk når barnehagene åpner igjen til uka, advarer NHO. Anna Kuzmenko / Shutterstock / NTB scanpix
KOSTBART: Dersom arbeidsplassen ellers er åpen, kan hjemmekontor gi lønnstrekk når barnehagene åpner igjen til uka, advarer NHO. Anna Kuzmenko / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO er ikke i tvil.

- Når myndighetene åpner barnehagene fra 20. april, må ansatte med barn i barnehagen igjen møte opp på jobb hvis arbeidsplassen ellers er åpen. Det samme gjelder selvfølgelig for foreldre med barn i småtrinnene når skolene gjenåpner, sier Melsom til Børsen.

Frykter massespredning

Det mangler ikke på bekymringer i forkant av at Norge åpner barnehager og deler av skolesystemet igjen fra 20. og 27. april. NTNU-professor Steinar Westin er blant dem som advarer.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

- Jeg er urolig for at å åpne barnehager og skoler kan undergrave regjeringens «slå ned»-strategi. Det kan raskt resultere i ny massespredning av viruset, sier han til Dagbladet.

Mange foreldre deler professorens betenkeligheter. Nettkampanjen Nei til åpning av skole og barnehage etter påske har så langt samlet over 27 000 underskrifter.

Lønnstrekk og andre reaksjoner

Men i arbeidsgiverforeningen NHO er den juristutdannede arbeidslivsdirektøren krystallklar:

- Hvis ansatte likevel velger å være hjemme, mot råd og retningslinjer fra myndighetene, er dette noe arbeidstakeren selv må bære risikoen for. I ytterste konsekvens kan det innebære trekk i lønn og andre disiplinære reaksjoner, sier Melsom.

- NHO oppfordrer alle ansatte om å følge de råd og retningslinjer som myndighetene har satt opp for å møte denne spesielle situasjonen, legger hun til.

- Lønnstrekk og disiplinære tiltak høres drastisk ut?

- Vår erfaring er at partene sammen klarer å finne gode løsninger.

Milliardtap

Prislappen for stengte skoler og barnehager var ikke klar da regjeringen 12. mars besluttet de mest drastiske tiltakene i Norge i fredstid.

Men i dag kunne Statistisk sentralbyrå (SSB) legge fram regninga.

Analysen viser at barnas læringstap og foreldrenes produksjonstap beløper seg til 1,7 milliarder kroner per skoledag.

En av de tre forskerne bak rapporten, Simon S. Bensnes, sier det er store umiddelbare kostnader knyttet til at foreldre må være hjemme med barna.

– Når man må være hjemme og passe barna får man ikke jobbet like effektivt som før, dette fører til en betydelig nedgang i samlet produksjon, sier Bensnes.

SSB sier at regnestykkene er basert på det de omtaler som konservative anslag. Det betyr at prislappen godt kan være høyere enn 1,7 milliarder kroner per dag.

Klar forpliktelse

Helseminister Bent Høie (H) rykket tirsdag ut med en oppfordring om at alle som kan, fortsetter å ha hjemmekontor.

- Hva om jeg har avtalt hjemmekontor med arbeidsgiveren min og samtidig velger å holde barn hjemme etter at skoler og barnehager åpner igjen?

- Det virker krevende å skulle utføre arbeid fullt ut med barn hjemme. Som arbeidstaker er man forpliktet til å utføre arbeid tilsvarende den stillingsprosent man er ansatt i, uavhengig om man jobber på jobb eller hjemmefra, understreker Melsom.

- Om arbeidet utføres fra hjemmekontorløsning eller på arbeidsplassen, ligger som hovedregel innen det arbeidsgiver kan beslutte, tilføyer hun.

- Men hvis man er redd for smittespredning, da?

- Om du som arbeidstaker trenger å være hjemme for å ta vare på syke barn, så er det egne regler for det. Men loven åpner ikke for å være hjemme med omsorg for barn ut over dette, svarer Melsom.

Dialog og samarbeid

En veileder for hvordan hverdagen skal organiseres i barnehager, skoler og skolefritidsordninger er ventet å komme denne uka.

Undervisning i mindre grupper, oppmerking av gulv for å sikre avstand mellom elever og friminutt på ulike tidspunkt er noen av tiltakene som en ekspertgruppe har sett på, skriver Dagbladet i dag.

NHO-direktør Melsom forstår at foreldre kan være bekymret.

- Det er avgjørende viktig å skape trygghet i en situasjon som er krevende for mange. Vi forstår at ansatte kan være bekymret i denne usikre tiden, sier hun.

Løsningen er dialog og samarbeid, understreker Melsom:

- Det vil være nyttig å søke råd fra tillitsvalgte, fra bedriftens ledelse eller helsemyndigheter for å treffe de beste beslutningene. Det er også viktig at foreldre har god dialog med barnehagen og skolen. Dialog skaper tillit og forståelse for hverandres situasjon, sier hun.

Fakta før frykt

Også arbeidsgiverorganisasjonen Virke slår fast at foreldres eventuelle smittefrykt må vike for myndighetenes råd og vurderinger.

- Vi må lytte til helsemyndighetene i denne saken, og forholde oss til fakta. Fakta er at ekspertene anbefaler å åpne barnehager og barneskoler. For Virke er det viktig at samfunnet nå åpner opp igjen, og at vi får folk tilbake i jobb, sier Virkes administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer