Skrekk-spiral: - Under press

Det globale eiendomsmarkedet står overfor en mulig gjeldsspiral. Når utviklingen er som nå, får ofte de med høy gjeld trøbbel, ifølge norsk ekspert.

SPIRAL: Eiendomsmarkedet globalt står overfor en gjeldsspiral på 1700 milliarder kroner, ifølge Bloomberg. Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP / NTB
SPIRAL: Eiendomsmarkedet globalt står overfor en gjeldsspiral på 1700 milliarder kroner, ifølge Bloomberg. Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I møte med en prisvekst som ikke har vært høyere på flere tiår, har styringsrentene klatret over hele verden.

Det merker det globale eiendomsmarkedet godt. Nedgangen har spredt seg fra boligmarkedet og har begynt å gjøre seg gjeldende innenfor næringseiendom, skriver Bloomberg.

Skrekkspiral

Det truer, ifølge nyhetsbyrået, med å sende en bølge av kreditturo gjennom økonomien. Nå står det globale eiendomsmarkedet overfor en gjeldsspiral på 175 milliarder dollar, ifølge data fra nyhetsbyrået.

Prisene på både boliger og næringsbygg har begynt å falle veldig mye, ifølge sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen.

- Det siste året har rentene steget kraftig, over storparten av verden. Denne renteoppgangen skyldes ikke at utsiktene for økonomiene har blitt bedre, men at rentene trolig var altfor lave og at det bidro til at prisveksten nå har blitt altfor høy, sier han til Børsen.

- Når rentene stiger uten at framtidsutsiktene er bedret, faller aksjekursene og prisene på eiendom. Det er akkurat det som har skjedd det siste året, legger Andreassen til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.