Skrekk-spiral: - Under press

Det globale eiendomsmarkedet står overfor en mulig gjeldsspiral. Når utviklingen er som nå, får ofte de med høy gjeld trøbbel, ifølge norsk ekspert.

SPIRAL: Eiendomsmarkedet globalt står overfor en gjeldsspiral på 1700 milliarder kroner, ifølge Bloomberg. Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP / NTB
SPIRAL: Eiendomsmarkedet globalt står overfor en gjeldsspiral på 1700 milliarder kroner, ifølge Bloomberg. Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I møte med en prisvekst som ikke har vært høyere på flere tiår, har styringsrentene klatret over hele verden.

Det merker det globale eiendomsmarkedet godt. Nedgangen har spredt seg fra boligmarkedet og har begynt å gjøre seg gjeldende innenfor næringseiendom, skriver Bloomberg.

Skrekkspiral

Det truer, ifølge nyhetsbyrået, med å sende en bølge av kreditturo gjennom økonomien. Nå står det globale eiendomsmarkedet overfor en gjeldsspiral på 175 milliarder dollar, ifølge data fra nyhetsbyrået.

Prisene på både boliger og næringsbygg har begynt å falle veldig mye, ifølge sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen.

- Det siste året har rentene steget kraftig, over storparten av verden. Denne renteoppgangen skyldes ikke at utsiktene for økonomiene har blitt bedre, men at rentene trolig var altfor lave og at det bidro til at prisveksten nå har blitt altfor høy, sier han til Børsen.

- Når rentene stiger uten at framtidsutsiktene er bedret, faller aksjekursene og prisene på eiendom. Det er akkurat det som har skjedd det siste året, legger Andreassen til.

I norske kroner er det over 1700 milliarder som nå er misligholdt i det globale eiendomsmarkedet.

- Under press

Mange eiendomsmarkeder er nesten fryst, og långivere begynner i økende omfang å be låntakere om å selge eiendeler eller risikere tvangssalg.

- Styringsrentene gjør at slaget for eiendom og andre bedrifter blir hardere i stedet for mykere. Du har en jevn strøm av potensielle misligholdte lån der verdier og kontantstrømmer er under press, sier Ian Guthrie, direktør i lånrådgivingsavdelingen til eiendomsmeklerfirmaet Jones Lang Lasalle, til Bloomberg.

Et tiår med lett tilgang på penger har brått blitt en saga blott, og i tillegg har pandemien endret hvor folk jobber og bor. Det har gått utover næringseiendomsmarkedet, skriver nyhetsbyrået.

- Når rentene stiger og prisene på næringseiendommer faller, får ofte de med høy gjeld trøbbel. Leieinntektene kan bli for lave til å betjene lånene. En del har fått det allerede, både i Norge og i utlandet, sier Andreassen.

Blir det mange som ikke klarer å betjene gjelden, vil bankene og andre som har lånt ut pengene til eiendommene selv få problemer, påpeker økonomen.

- Faller prisene på eiendommene nok, må de ta over eiendommene og skrive ned verdien av det de har lånt ut. Det tærer på egenkapitalen hos de som har lånt ut. I verste fall får vi da en bank- eller finanskrise. Det fører til at bankene og andre kredittinstitusjoner heller ikke klarer å låne ut penger til låntakere som burde ha fått lån. Dette forsterker den økonomiske nedturen.

- Ikke sjakk matt ennå

Summen som er misligholdt er ikke nok til å utløse en finanskrise, mener han. Han er ikke særlig bekymret for denne såkalte gjeldsspiralen.

- Det er altfor lite, og ingenting å bekymre seg over. Det blir nok ikke verre. Det må være mye mer, det er ikke sjakkmatt ennå, sier han.

Han trekker derimot fram at i de fleste land har man lite gjeld i forhold til inntekt. I Norge har vi mye lån i forhold til inntekt. Av alle landene med mest lån er vi øverst. Det gjør oss mer sårbare.

Vi er langt unna en finanskrise i Norge nå, understreker Andreassen.

Dersom eiendomsprisene faller mye, man får mange konkurser, økonomien blir svak, og folk flest også begynner å spare og ikke vil «maksimere» gjelden lengre - da kan Norges Bank kutte renten til null igjen, ifølge Andreassen.

- Da vil i alle fall husholdninger flest klare å betjene gjelden sin. Men eiere av næringseiendom med høy gjeld, må belage seg på at det kan bli utfordrende, også i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer