Skrekkadvarsel: - Det verste gjenstår

Eksperter roper varsko om en alvorlig økonomisk smell i USA.

BEKYMRINGENE VOKSER: Eksperter frykter nå at USA er på vei inn i en resesjon. Den amerikanske sentralbanken får stempel som syndebukk Foto: AP Photo / Mary Altaffer / NTB
BEKYMRINGENE VOKSER: Eksperter frykter nå at USA er på vei inn i en resesjon. Den amerikanske sentralbanken får stempel som syndebukk Foto: AP Photo / Mary Altaffer / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har trykket opp for mye penger, og trodde bare at festen aldri ville ta slutt. Nå er festen over.

Den verdenskjente amerikanske investoren Carl Icahn (86) mener vondt er i ferd med å bli verre for USAs økonomi.

Landet kjemper mot det høyeste inflasjonsnivået på 40 år. Frykten for resesjon er enorm. Tidligere denne uka ble amerikanerne også møtt med trippel rentehevning for tredje gang - noe som utløste et umiddelbart børsras.

Icahn mener investorer nå må stålsette seg for enda tøffere tider.

- Det verste gjenstår, framholder han, overfor MarketWatch.

- Kan ikke kureres

USAs sentralbank har varslet flere rentehopp i tida framover. Målet er å temme den galopperende prisveksten. Icahn tror imidlertid ikke det er nok for å få hull på den finansielle verkebyllen.

- Inflasjon er en forferdelig ting. Du kan ikke kurere det, lyder den klare beskjeden.

VARSKO: Den verdenskjente amerikanske investoren Carl Icahn ber investorer stålsette seg for enda tøffere tider. Reuters / Brendan McDermid / NTB
VARSKO: Den verdenskjente amerikanske investoren Carl Icahn ber investorer stålsette seg for enda tøffere tider. Reuters / Brendan McDermid / NTB Vis mer

Allerede i mars advarte investoren om mørke skyer i horisonten.

- Jeg tror det fint kan komme en resesjon, om ikke enda verre, uttalte Icahn til CNBC, og pekte blant annet på usikkerheten rundt Ukraina-krigen.

- Kan bli alvorlig

Siden den gang har verdensbildet endret seg drastisk. Den profilerte økonomiprofessoren Steve Hanke mener nå at det er 80 prosent sjanse for at landet havner i resesjon innen ett år - og retter pekefinger mot sentralbanken.

- Sannsynligheten for resesjon tror jeg er mye høyere enn 50 prosent. Jeg tror det er omtrent 80 prosent. Kanskje høyere til og med. Hvis Fed fortsetter med innstramminger, kan det bli alvorlig, sier Hanke i et intervju med CNBC fredag.

Han kritiserer videre Federal Reserve, med sentralbanksjef Jerome Powell i spissen, for å ha stukket hodet i sanden. Han mener sentralbanken ventet for lenge med å gripe tak i inflasjonsproblemene - og får støtte av investeringssjef Jay Hatfield ved Infrastructure Capital Management.

- BANER VEI: Olav Chen, sjeføkonom i Storebrand, forteller hvordan rentehoppet i USA kan påvirke Norge. Video: Dagbladet TV. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer

- Enda en feil

Hatfield mener sentralbanken har bommet kraftig og vært for aggressiv i rentebeslutningene.

- Vi fortsetter å tro at Fed gjør enda en feil, uttalte Hatfield til Fortune like etter at renta ble skrudd opp tidligere denne uka.

Tidligere finansminister Larry Summers mener på sin side at sentralbanken må stå løpet ut. I et intervju med Fortune sammenlikner han situasjonen med å bekjempe en infeksjon, og frykter konsekvensene dersom Fed tråkker på bremsen.

- De fleste av oss har lært at når legen skriver ut en antibiotikakur, og du ikke fullfører kuren, så vil tilstanden mest sannsynlig blusse opp igjen. Og det vil være vanskeligere å bli kvitt det du har, fordi bakteriene har blitt mer motstandsdyktige, sier han.

- Føre til smerte

Sentralbanksjef Jerome Powell holder fast ved sentralbankens rentestrategi. Under pressekonferansen tidligere denne uka, ga han lovnad om at rentehoppene vil fortsette helt til inflasjonen avtar.

- Vårt fokus nå er å få ned inflasjonen på 2-prosentmålet, uttalte Powell i august.

Han erkjente samtidig at det er en smertefull prosess.

- Selv om en høyere rente, lavere vekst og et løsere arbeidsmarked vil få inflasjonen ned, vil det også føre til smerte for husholdninger og bedrifter. Dette er de beklagelig kostnadene av å få ned inflasjonen.

- Men dersom vi ikke lykkes med å bedre prisstabiliteten, så vil det påføre mye mer smerte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer