I november ble chatroboten ChatGPT så smått introdusert for verden. På kort tid har systemet, som baserer seg på kunstig intelligens (KI), brutt den teknologiske lydmuren og er nå på full frammarsj.
Robotens evne til å skrive alt fra skoleoppgaver, til sanger og samtaler, har skapt voldsom begeistring, men også dyp bekymring.

Advarer: - Dit må vi ikke komme
Nå tar skaperen av ChatGPT, Sam Altman (37), bladet fra munnen og advarer om at han kan ha bidratt til å skape et lite monster. Selv om han tar til orde for de positive mulighetene som ligger i kunstig intelligens, erkjenner han at systemet ikke er feilfritt.

- På kort sikt er jeg mest bekymret for at systemet kan misbrukes utilsiktet, sier Altman, ifølge Business Insider.
- Ekstremt
Eksperter har advart om at ChatGPT kan bli brukt til å utføre svindel, cyberangrep, spre feilinformasjon og muliggjøre plagiat. Altman mener de potensielle skrekkscenarioene er langt verre.
- I verste fall er det over og ut for oss alle. (...) Det er umulig å overdrive viktigheten av KI-sikkerhet og justeringer. Jeg skulle gjerne sett at det skjer mye, mye mer på denne fronten.

Er dette slutten?
På samme tid mener han at systemet vil bidra til å løse «fastlåste situasjoner og forbedre mange aspekter ved virkeligheten». Altman avviser samtidig bekymringene knyttet til plagiat.
- Dette er en ekstrem versjon, uten tvil, men fordelene med det er mer ekstreme, sier han.
Forbudt
At internasjonale selskaper finner oppfinnelsen lovende, er utvilsomt. Mandag ble det kjent at Microsoft forlenger sitt partnerskap med OpenAI, altså selskapet bak ChatGPT, og går inn i en avtale til milliarder av dollar.

Sier opp 10 000 ansatte
Bloomberg rapporterte tidligere i uka at Microsoft investerer ti milliarder dollar i virksomheten, tilsvarende 98 milliarder norske kroner.
I Norge har flere universiteter og høyskoler forbud mot å bruke kunstig intelligens under eksamen, skrev NTB tidligere denne måneden. Utdanningsforbundet har besluttet at Internett skal stenges under eksamen i videregående skole, og for kort tid siden besluttet danske universiteter å forby den omstridte chatroboten.
ChatGPT kan nemlig forfatte hele eksamensoppgaver, som er så gode at selv de mest erfarne lærere og sensorer kan bli lurt.

Advarer mot Kina
Ble lurt
Det fikk også kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) erfare da Abid Raja (V) nylig fikk ChatGPT til å utføre et innlegg for ham.
6. januar sendte han det skriftlige spørsmålet til kunnskapsministeren i Stortinget, sammen med en begrunnelse på rundt 1000 tegn som også var forfattet av roboten, skriver NTB.

- Skjønner ikke Norge-hastverk
Temaet var bruk av kunstig intelligens i skolen.
- Jeg ble faktisk litt overrasket over at jeg kunne bruke nesten hele teksten. Slik sett var det veldig tidsbesparende. Men teknologien er ikke perfekt. ChatGPT antok for eksempel at kunnskapsministeren var en mann, så det måtte jeg endre på, sier Raja.
Brenna svarte ham imidlertid uten å merke noe.