ChatGPT:

Skrekkadvarsel: - Over og ut

ChatGPT-gründeren innrømmer at systemet han har skapt - og som nå tar verden med storm - ikke er feilfritt.

ADVARER: Tekstroboten ChatGPT fått mye oppmerksomhet den siste tida. Skaperen bak systemet understreker at chatroboten ikke er så imponerende som den kanskje framstår. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
ADVARER: Tekstroboten ChatGPT fått mye oppmerksomhet den siste tida. Skaperen bak systemet understreker at chatroboten ikke er så imponerende som den kanskje framstår. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

I november ble chatroboten ChatGPT så smått introdusert for verden. På kort tid har systemet, som baserer seg på kunstig intelligens (KI), brutt den teknologiske lydmuren og er nå på full frammarsj.

Robotens evne til å skrive alt fra skoleoppgaver, til sanger og samtaler, har skapt voldsom begeistring, men også dyp bekymring.

Nå tar skaperen av ChatGPT, Sam Altman (37), bladet fra munnen og advarer om at han kan ha bidratt til å skape et lite monster. Selv om han tar til orde for de positive mulighetene som ligger i kunstig intelligens, erkjenner han at systemet ikke er feilfritt.

ADVARER: Sam Altman er administrerende direktør i OpenAI, selskapet bak ChatGPT. Her avbildet i 2017. Foto: Reuters / Lucy Nicholson / NTB
ADVARER: Sam Altman er administrerende direktør i OpenAI, selskapet bak ChatGPT. Her avbildet i 2017. Foto: Reuters / Lucy Nicholson / NTB Vis mer

- På kort sikt er jeg mest bekymret for at systemet kan misbrukes utilsiktet, sier Altman, ifølge Business Insider.

- Ekstremt

Eksperter har advart om at ChatGPT kan bli brukt til å utføre svindel, cyberangrep, spre feilinformasjon og muliggjøre plagiat. Altman mener de potensielle skrekkscenarioene er langt verre.

- I verste fall er det over og ut for oss alle. (...) Det er umulig å overdrive viktigheten av KI-sikkerhet og justeringer. Jeg skulle gjerne sett at det skjer mye, mye mer på denne fronten.

På samme tid mener han at systemet vil bidra til å løse «fastlåste situasjoner og forbedre mange aspekter ved virkeligheten». Altman avviser samtidig bekymringene knyttet til plagiat.

- Dette er en ekstrem versjon, uten tvil, men fordelene med det er mer ekstreme, sier han.

MENNESKE-ROBOT: Elon Musk lanserte en menneske-robot under Teslas AI-dag, fredag 20. august 2021. Video: Tesla / Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Forbudt

At internasjonale selskaper finner oppfinnelsen lovende, er utvilsomt. Mandag ble det kjent at Microsoft forlenger sitt partnerskap med OpenAI, altså selskapet bak ChatGPT, og går inn i en avtale til milliarder av dollar.

Bloomberg rapporterte tidligere i uka at Microsoft investerer ti milliarder dollar i virksomheten, tilsvarende 98 milliarder norske kroner.

I Norge har flere universiteter og høyskoler forbud mot å bruke kunstig intelligens under eksamen, skrev NTB tidligere denne måneden. Utdanningsforbundet har besluttet at Internett skal stenges under eksamen i videregående skole, og for kort tid siden besluttet danske universiteter å forby den omstridte chatroboten.

ChatGPT kan nemlig forfatte hele eksamensoppgaver, som er så gode at selv de mest erfarne lærere og sensorer kan bli lurt.

Ble lurt

Det fikk også kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) erfare da Abid Raja (V) nylig fikk ChatGPT til å utføre et innlegg for ham.

6. januar sendte han det skriftlige spørsmålet til kunnskapsministeren i Stortinget, sammen med en begrunnelse på rundt 1000 tegn som også var forfattet av roboten, skriver NTB.

Temaet var bruk av kunstig intelligens i skolen.

- Jeg ble faktisk litt overrasket over at jeg kunne bruke nesten hele teksten. Slik sett var det veldig tidsbesparende. Men teknologien er ikke perfekt. ChatGPT antok for eksempel at kunnskapsministeren var en mann, så det måtte jeg endre på, sier Raja.

Brenna svarte ham imidlertid uten å merke noe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer