Miklagard Golfklubb:

Skrekkbeskjed før jul

Politikerne lovte å redde det kjente golfanlegget. Nå kommer de med en kontrabeskjed.

KONKURSFRYKT: Skjebnen til golfanlegget vil bli avgjort innen årsskiftet. Foto: Oliver Bugten / @golfbyoliver
KONKURSFRYKT: Skjebnen til golfanlegget vil bli avgjort innen årsskiftet. Foto: Oliver Bugten / @golfbyoliver Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Miklagard Golfklubb, som regnes blant Norges flotteste golfanlegg, står på randen av konkurs.

Forrige uke vedtok politikerne i Ullensaker at klubben skulle få økonomisk støtte, men tirsdag ombestemmer de seg.

- Vi synes selvsagt dette er veldig kjipt, for ting så lovende ut. Fra å gå hardt ut i forrige uke og si at de skal hjelpe oss, så snur de 180 grader og velger å ikke godkjenne søknaden vår, sier styreleder Øivind Scheid Bjørnstad.

Det var bransjeavisa Norsk Golf som først omtalte kommunens avgjørelse.

Fikk ikke støtte

Avgjørelsen om å avslå Miklagard Golfklubbs søknad om økonomisk støtte ble gjort etter anbefaling fra kommunedirektøren, skriver lokalavisa Mitt Jessheim.

Ettersom en golfklubb er en næringsvirksomhet, kan den ikke motta offentlig støtte, heter det i begrunnelsen.

- Vi mener innstillingen de baserte beslutningen på er helt feil, men vi forstår at de lyttet til sine egne juridiske eksperter, sier Bjørnstad.

Til Norsk Golf sier Willy Kvilten (H) i kommunestyret i Ullensaker at de gjerne ønsket å støtte Miklagard, men at det ble for vanskelig å gå mot sine egne juristers vurdering.

- Vi politikere er ikke jurister. Det ble for vanskelige å gå imot deres anbefaling. Hadde vi hatt bedre tid til å sette oss inn i reglementet og lovverket hadde vi muligens hatt et bedre grunnlag for å ta en avgjørelse, forklarer han.

Alle golfballer skal byttes ut, melder The United States Golf Association og The R&A. Dette gjelder Viktor Hovland, men også hobby-spillere og amatører. Vis mer

- Verst tenkelige tidspunkt

Dette betyr at sanden i timeglasset begynner å renne ut for alvor for den tradisjonsrike golfklubben.

- Nå må vi gå i dialog med kreditorer og prøve å finne nye investorer, før vi eventuelt må melde oppbud, sier styrelederen.

- Det viktigste er å ta vare på de ansatte og sørge for at dette blir gjort på en ordentlig måte. Dette kommer jo rett før jul, som er det verst tenkelige tidspunktet.

Miklagard har ni faste ansatte i administrasjon og banepersonell. I tillegg sysselsetter golfanlegget flere sesongarbeidere.

- Håper til det siste

Golfklubben må i løpet av få dager hente inn 3,5 millioner kroner for å sikre videre overlevelse.

Til tross for ukas dårlige nyheter forsøker Bjørnstad å se optimistisk på framtida.

- Vi håper til det siste. Skulle dette føre til oppbud, får vi håpe at noen kan gå i dialog med bostyreren og få Miklagard på beina igjen, sier han.

- I norsk målestokk er det en god og viktig golfbane. Det vil absolutt være et tap for golfnorge om Miklagard forsvinner.

- En perfekt storm

Bjørnstad har tidligere forklart overfor Børsen hvordan Miklagard Golfklubb havnet i den vanskelige situasjonen.

- Du kan kalle det en perfekt storm. Grovt forklart startet Miklagard en totalrenovering av banen for fem år siden. Den prosessen kostet både tid og penger. Ringvirkningene av dette har også bidratt til dagens situasjon, sa han tidligere i år.

Den ambisiøse ombyggingen av anlegget førte nemlig til at banen nærmest sto som en byggeplass under corona, da Norge opplevde en stor golf-boom.

Golfklubben har i dag om lag 860 medlemmer. Et av disse er golfstjerna Viktor Hovland.