Varehandelsbarometeret til Verdens handelsorganisasjon (WTO) er dypt i rødt territorium. WTO spår en bratt nedgang i handelen i første halvår som følge av pandemien.
- Det blinker rødt, skriver WTO selv om coronakrisas dramatiske effekt på verdenshandelen.

Frykter det verste året siden 1709
Barometeret ligger onsdag på 87,6, langt under grunnivået på 100. Dette er den laveste verdien siden indikatoren – som skal gi et øyeblikksbilde av utviklingen i verdenshandelen – ble innført i 2016.
Det peker mot en brå sammentrekning i den globale handelen, som vil fortsette i andre kvartal, skriver WTO.
Den lave verdien er i tråd med WTOs prognoser fra 8. april om at varehandelen vil krympe med mellom 13 og 32 prosent i år, avhengig av hvordan covid-19-pandemien forløper.

Dystre tall
De ferske tallene kommer bare ei uke etter at FNs handelsorgan UNCTAD kom med sin dystre dom over coronakrisas knusende effekt på verdenshandelen.

Bildet som ryster Norge
Anslaget fra UNCTAD var at den globale varehandelen kommer til å synke med 26,9 prosent fra første til andre kvartal på grunn av covid-19-pandemien.
UNCTADs råvareprisindeks falt med 20,4 prosent i mars, som følge av at drivstoffprisene falt med en tredel. Prisen på mineraler, metaller og landbruksråvarer gikk bare ned med 4 prosent sist måned.
- Vi så liknende fall under den globale finanskrisa i 2009, men nedgangen var ikke like bratt som i 2020. Den gang hentet den globale handelen seg raskt inn, i takt med den globale økonomiske oppgangen, sa UNCTADs statistikksjef Steve MacFeely, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
- For øyeblikket er det fortsatt usikkert hvordan oppturen vil se ut. Det vil avhenge av hvor raskt forskjellige lands økonomier snur til positiv vekst og etterspørselen øker igjen, fortalte han videre.
Verre enn ventet
Tall for den amerikanske varehandelen ble lagt fram fredag. Det sesongjusterte fallet i detaljhandelen i april var på 16,4 prosent, ifølge det amerikanske næringsdepartementet.
Nedgangen i denne statistikken er den største som noen gang er registrert i USA. Forrige rekord ble satt i mars, da detaljhandelen sank 8,3 prosent. Fallet var også mye større enn ventet, ifølge NTB.
