Skrekkelige tall for verdenshandelen:
- Det blinker rødt

Fallet i den globale handelen stuper. Nå varsler WTO at det videre fallet blir dramatisk.

DRAMATISK: Land og storbyer over hele verden har stengt ned store deler av samfunnet for å begrense smitten. Det har ført til dramatiske konsekvenser for verdenshandelen. Bildet viser månen over WTOs hovedkontor i Genève. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Scanpix
DRAMATISK: Land og storbyer over hele verden har stengt ned store deler av samfunnet for å begrense smitten. Det har ført til dramatiske konsekvenser for verdenshandelen. Bildet viser månen over WTOs hovedkontor i Genève. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Varehandelsbarometeret til Verdens handelsorganisasjon (WTO) er dypt i rødt territorium. WTO spår en bratt nedgang i handelen i første halvår som følge av pandemien.

- Det blinker rødt, skriver WTO selv om coronakrisas dramatiske effekt på verdenshandelen.

Barometeret ligger onsdag på 87,6, langt under grunnivået på 100. Dette er den laveste verdien siden indikatoren – som skal gi et øyeblikksbilde av utviklingen i verdenshandelen – ble innført i 2016.

Det peker mot en brå sammentrekning i den globale handelen, som vil fortsette i andre kvartal, skriver WTO.

Den lave verdien er i tråd med WTOs prognoser fra 8. april om at varehandelen vil krympe med mellom 13 og 32 prosent i år, avhengig av hvordan covid-19-pandemien forløper.

Dystre tall

De ferske tallene kommer bare ei uke etter at FNs handelsorgan UNCTAD kom med sin dystre dom over coronakrisas knusende effekt på verdenshandelen.

Anslaget fra UNCTAD var at den globale varehandelen kommer til å synke med 26,9 prosent fra første til andre kvartal på grunn av covid-19-pandemien.

UNCTADs råvareprisindeks falt med 20,4 prosent i mars, som følge av at drivstoffprisene falt med en tredel. Prisen på mineraler, metaller og landbruksråvarer gikk bare ned med 4 prosent sist måned.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.